Ideoita ruoanlaittoon

Porkkana ei ole aina ollut oranssi – lue Suomen suosituimman juureksen tarina ja katso hauska video Keijo-koirasta

Porkkana ei ole ollut aina oranssi. Selvitimme Suomen suosituimman juureksen tarinan. Satokausikalenterin Samuli Karjula vinkkaa parhaat porkkanareseptinsä. Suloinen Keijo-koira rakastaa porkkanoita, katso hauska video!

Porkkanalla on mielenkiintoinen historia. Suomalaisten rakastama, eniten viljelty, sekä hyötypuutarhan suosituin juures on oranssi porkkana. Mutta onko värillä väliä? Tiesitkö, että porkkana ei ole aina ollut oranssi?

Lue myös: Kuinka hyvin tunnistat juurekset? Tee testi ja selvitä

Suomalaisten ykkösjuures on porkkana

Satokausikalenterin kehittäjä ja yrittäjä Samuli Karjula tunnustautuu porkkanan ystäväksi ja tietää sen tarinan. Porkkanan historia ulottuu pitkälle, eikä porkkana ole ollut aina oranssi, Samuli kertoo.

”Porkkana on tunnettu jo tuhansien vuosien ajan villiporkkanana Välimeren alueella ja Etu-Aasiassa. Sen hyödyntäminen viljelykasvina on alkanut suhteellisen myöhään, vasta 1000-vuotta sitten. Eurooppaan sen viljely levisi arabien mukana. Alun perin porkkanat olivat vaaleita tai keltaisia, meille tuttu oranssi porkkana kehitettiin 1700-luvun Hollannissa miellyttämään sen hetkistä Orania-Nassau-hallitsijasukua. Siirtomaa-aikana oranssi porkkana levisi Hollannista kaikkialle maailmaan”, Samuli kertoo.

Porkkanat voi tarjota monella tavalla. Uunipaahtaminen on yksi helpoimpia ja maukkaimpia tapoja. 
Porkkanat voi tarjota monella tavalla. Uunipaahtaminen on yksi helpoimpia ja maukkaimpia tapoja.  Kuva: Pekka Holmström

Porkkanaa päivittäin monipuolisesti

Porkkana on helppo tapa tuoda lisää kasviksia arkiruokailuun. FinRavinto 2017 -tutkimuksen mukaan suomalaiset syövät aivan liian vähän kasviksia. Porkkanan lisääminen erilaisiin ruokiin on yksi hyvä kasvattaa kasvisten osuutta ruokavaliossa.

”Meillä syödään porkkanaa päivittäin. Ruoanvalmistus alkaa yleensä sillä, että pilkon sipulit ja kuorin porkkanat. Sen jälkeen mietin mitä ruokaa tekisin”, Karjula kertoo perheen arkikokkailusta.

Porkkana tuo makeutta, suutuntumaa ja mehevyyttä moneen arkiruokaan. Lisää sitä Karjulan perheen tavoin perunamuusin joukkoon, pastakastikkeeseen, perinteiseen ruskeaan kastikkeeseen ja makaronilaatikkoon. Satokausikalenterin suosittu porkkanakakkuohje on myös kokeilemisen arvoinen.

Satokausikalenterin meheväporkkanakakku on tehty violeteista väriporkkanoista.
Satokausikalenterin meheväporkkanakakku on tehty violeteista väriporkkanoista. Kuva: Satokausikalenteri

Väriporkkanat nostavat suosiotaan

Porkkanapusseja, irtona myytäviä multaporkkanoita ja naposteluporkkanoita löytää lähes jokaisesta ruokakaupasta. Usein ne ovat meille tuttuja oransseja, mutta yhä useammin porkkanapussin löytää väriporkkanat -nimelllä. Pussissa on violetteja, vaaleita, keltaisia ja oransseja porkkanoita sekaisin.

Porkkana on todella monipuolinen kasvis. Se maistuu suomalaisille mitä erilaisempien ruokien joukossa, sitä lisätään perinneruokiin ja siitä voi tehdä tehdä esimerkiksi pestoa.

Lue myös: Juureksia monipuolisesti – nappaa parhat vinkit

Samulin suosikit: porkkanapesto ja väriporkkanat

Samuli Karjulan ylläpitämän Satokausisivuston yksi suosituimmista ohjeista on porkkanapesto.

”Kuluttajat osaavat arvostaa erilaisia porkkanoita ja valikoima on ilahduttavasti lisääntynyt ruokakaupoissa ja väriporkkanoitakin on saatavilla hyvin”, Samuli iloitsee.

Porkkanapesto on mainio ohje, joka sopii hyvin ruokalahjaksi. Helppotekoinen pesto surautetaan tehosekoittimessa soseeksi ja purkitetaan.

Samuli antaa ohjeelle hauskat maustamisvinkit. Ohjeen voi tehdä oranssista porkkanasta tai väriporkkanoista. Mausta porkkanapesto haluamillasi mausteilla, niin saat makumaailmaan vaihtelevuutta. Garam masala -maustesekoitus tuo reseptiin tuulahduksen Intiaa ja chili antaa kivan potkun. Jouluiseen porkkanapestoon kannattaa kokeilla muskottipähkinää, neilikkaa tai kanelia, Samuli vinkkaa.

Ensin otan porkkanan, sitten mietin mitä syödään

Toinen Karjulan antama porkkanavinkki sopii joulupöytään.

”Värikkäistä porkkanoista saa joulupöytään kauniin lisäkkeen, kun viipaloit porkkanat ja säilöt ne perinteiseen 1-2-3 -liemeen. Makuaineiksi sopivat laakerinlehdet, fenkolinsiemet ja rosepippuri tai viipaloitu appelsiini.”

Lue myös: Huippukokki Hans Välimäen nerokas 1+2+3 -pikkeliliemi saa jopa hieman raa’an tomaatin maistumaan herkulliselta

Porkkana on Keijo-koiran suurinta herkkua

Karjulan perheessä kaikki syövät porkkanaa, sitä ihan kerjätään. Suomenlapinkoira Keijo tunnistaa porkkanapussin rapinan jo kaukaa.

”Meillä kotona puolen vuoden ikäinen vauva syö keitettyjä porkkanoita ilman suolaa ja 8-vuotias kuorii ne itse ja syö sellaisenaan. Koiran herkkua ovat porkkanan kannat, jotka annan sille ruoanvalmistuksen yhteydessä. Sillä on käsittämätön vaisto, jos avaa jääkaapin normaalisti niin se ei kiinnosta sitä. Jos ottaa porkkanapussin, en tiedä miten se erottaa sen, mutta se tulee heti keittiöön kuultuaan rapinan. Jos vaimoni syö sohvalla porkkanoita illalla, niin koira kömpii jostain yöuniltaan sinne odottamaan kantoja.”

Kommentoi

Kommentoi juttua: Porkkana ei ole aina ollut oranssi – lue Suomen suosituimman juureksen tarina ja katso hauska video Keijo-koirasta

Sinun täytyy kommentoidaksesi.