päivälliskutsut

Syödään yhdessä, kokataan yhdessä – yhdessä syöminen lisää hyvinvointia!

Ruoasta nauttiminen ja yhdessä syöminen ovat yksi elämän suurimmista nautinnoista. Ihmiset, jotka syövät yhdessä, voivat usein myös paremmin. Poimi tästä vinkit vaikkapa helposti syntyviin Lähi-idän herkkuihin, on aika kutsua läheiset kylään, kokata yhdessä ja nauttia!

Ruoasta ja makuelämyksistä nauttiminen on yksi elämän parhaista asioista. Tätä mieltä ovat niin nuoret kuin ikääntyneetkin. Jopa 74 % nuorista aikuisista pitää yhteisiä ateriahetkiä perheen tai ystäväpiirin tärkeimpinä yhdessäolohetkinä, selviää Kantar TNS Oy:n tekemästä Mind 2018 Ruoka -tutkimuksesta. 

Lue myös: Pihajuhlien rento menu tarjoaa maukasta kesäruokaa – katso ohjeet

Vaikka yhteisiä ateriahetkiä arvostetaan, vain joka viides vähintään kahden henkilön taloudessa asuvista on syönyt viimeisten kahden viikon aikana yli yhdeksän kertaa yhdessä kotona yhtä aikaa saman pöydän ääressä, Mind 2018 Ruoka -tutkimuksesta selviää. Monen ruokaseurana toimiikin puhelin tai läppäri. Yhdessä syömisen esteiksi mainitaan muun muassa kiire ja aktiivinen elämä kodin ulkopuolella. 

Yhdessä syöminen kuitenkin kannattaa. Ihmiset, jotka syövät yhdessä, voivat usein myös paremmin. Kun istahtaa pöytään koko perheen tai kaveriporukan voimin, huomaa pian, että aika, jota ei muka ollut, onkin parasta aikaa, mitä olla saattaa. 

päivälliskutsut

Kokataan yhdessä, syödään yhdessä

Yli puolet Mind 2018 Ruoka -kyselyyn vastanneista pitää myös ruoanlaittoa mieluisana harrastuksena. Mikset siis ravintolassa aterioinnin sijaan kutsuisi ystäviä kotiin syömään? Paineita ruoan valmistuksesta ei tarvitse ottaa. Sen sijaan, että yksi hoitaisi koko menuun ja ahertaisi illan keittiössä muiden seurustellessa, ruokaa voi tehdä myös porukalla. 

Yhdessä kokkaaminen on yhdessä syömisen ohella hauska tapahtuma, ei vaiva verrattuna ravintolassa syömiseen. Lisäksi se myös jakaa valmistelujen taakkaa ja poistaa järjestäjältä paineita. Vaikka vihaisit kuutioimista, sekään ei tunnu ikävältä, kun on hauskaa seuraa.

Mitä tarjolle?

Illan menu kannattaa suunnitella niin, että jokaiselle on jotain tekemistä, mutta niin, että ruoka kuitenkin valmistuu leppoisasti ja vähällä vaivalla. 

Suuret, jaettavat annokset on usein helpompi toteuttaa kuin yksittäiset lautasannokset. Siten myös erilaiset ruokavaliot tulee huomioitua. Makumaailma kannattaa pitää yhtenäisenä. Valitse teemaksi esimeriksi Lähi-Idän meze-pöytä, jolloin yksi voi valmistaa hummuksen, toinen tabbouleh-salaatin kolmannen hoitaessa lammaspullien pyörittelyä. 

Tahnat ja dipit

Erilaiset tahnat ja dipit kuuluvat saumattomasti Lähi-Idän keittiöön. Tahnojen valmistus sujuu yhdessä hujauksessa ja kaikki katoaa kulhojen pohjalta aina viimeistä pisaraa myöten. Niitä voikin huoletta tehdä useampaakin erilaista. Kokeile korianterilla maustettua hummusta, munakoisoista pyöräytettyä baba ganoushia sekä tsatsikia.

munakoisotahna baba ganoush

Ohjeet:

Munakoisotahna eli baba ganoush

Tsatsiki

Korianterihummus

Lammaslihapullat ja kvinoa-tabbouleh-salaatti 

Lammaslihapullat maustetaan Lähi-Idän tapaan valkosipulilla, kanelilla, juustokuminalla, silputulla taatelilla, lehtipersiljalla ja korianterilla. Lisänä maistuu raikas ja ruokaisa tabbouleh-salaatti, jonka voi vaihteeksi tehdä bulgurin sijaan kvinoasta.

lammaslihapullat

Ohjeet:

Lammaslihapullat

Kvinoa-tabboulehsalaatti

Pitaleivät

Lähi-Idän aterialla on aina tarjolla myös leipää, jolla kastikkeet ja muut ruoat voi näppärästi kaapia lautasilta. Leivät voi leipoa itse tai turvautua kaupan valmiisiin.

pitaleivät

Ohje: Pitaleivät

Itämainen hedelmäsalaatti

Aterian kruunaa itämainen hedelmäsalaatti, joka sekoitetaan sitrushedelmistä, persimonista, granaattiomenasta ja viinirypäleistä. Taatelit antavat hedelmäsalaatille makeutta ja appelsiininkukkavedellä sekä ruusuvedellä maustettu kastike kruunaa kokonaisuuden.

itämainen hedelmäsalaatti

Ohje: Itämainen hedelmäsalaatti

Minttutee

Minttutee syntyy vihreästä teestä, joka maustetaan tuoreella mintulla ja limetillä. Tuoksuva minttutee maistuu kuuluu saumattomasti Lähi-idän herkkujen seuraan.

minttutee

Ohje: Minttutee

Avainsanat

Keskustelu

Kommentoi juttua: Syödään yhdessä, kokataan yhdessä – yhdessä syöminen lisää hyvinvointia!

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X