Ruoka

Indonesialainen ruoka – harmonisen mausteiset kasvisruoat vievät kielen mennessään

Indonesialainen ruokakulttuuri on kiehtova ja monipuolinen, makuhermoja kutkutteleva sekä herkkusuiden ympäri maailmaa ylistämä. Tutustu indonesialaiseen ruokaan ja poimi suosittujen satay-vartaiden, gado gado -salaatin ja nasi gorengin ohjeet.

Indonesialainen ruoka kiehtoo. Väkiluvultaan maailman neljänneksi suurimmista ja noin 15 000 saaresta koostuvan Indonesian ruokakulttuuri on loputtoman mielenkiintoinen. Perinteestä, uskonnosta, maaperästä ja ilmastollisista syistä monilla saarilla on omat paikalliset herkkunsa. Yhdessä maakunnassa voidaan syödä hyvin tulisesti maustettuja ruokia ja toisessa mietoja ja makeita. 

Lue myös: Intialainen ruoka maistuu mausteiden ystäville – katso herkulliset ohjeet!

Myös siirtolaisten vaikutus näkyy voimakkaana indonesialaisessa ruokakulttuurissa. Maahan on muuttanut väestöä muun muassa Malesiasta, Taiwanista ja Kiinasta. Lisäksi indonesialainen ruoka on saanut vaikutteita Euroopasta sekä Lähi-Idästä.

indonesialainen ruoka

Ylistettyä makujen harmoniaa

Indonesialaiselle keittiölle on tyypillistä mausteiden vastakohtaisuus. Ruoka on yhtä aikaa lempeää ja mausteista sekä hapanta ja makeaa. Lopputulos on kuitenkin aina harmoninen ja tasapainoinen kokonaisuus. 

indonesialaisia mausteita

Tuoreet mausteet, kuten inkivääri, chili, galangal-juuri, sipuli, sitruunaruoho, valkosipuli ja limetinlehti ovat tärkeä osa indonesialaista keittiötä. Muita tyypillisiä mausteita ovat muun muassa kurkuma, korianteri, tamarindi, katkaraputahna ja soijakastike. Myös erilaisia maustesekoituksia ja -kastikkeita, kuten curryseoksia, sambal oelek -chilitahnaa ja makeaa soijakastiketta eli ketjap manisia käytetään paljon. Kookosmaito ja -kermaa pyöristävät ruokien makua ja tekevät koostumuksesta kermaisen pehmeitä ja täyteläisiä. 

Indonesialaista ruokaa ei turhaan hehkuteta. Esimerkiksi Sumatran saarelta kotoisin oleva, indonesialaiseksi curryksi kutsuttu rendang on valittu CNN:n lukijoiden kesken maailman herkullisimmaksi ruoaksi. Rendangin ainutalaatuinen maku syntyy karamellisoidusta kookoksesta, jota säväyttävät inkivääri, galangal, sitruunaruoho ja erilaiset chilit. Yleensä naudanlihasta valmistettava rendang on Indonesiassa tyypillistä juhlaruokaa, jota tarjotaan usein vieraille.

rendang

1. Nasi goreng – indonesialaisittain paistettu riisi

Nasi goreng eli paistettu riisi on suora käännös tästä Indonesian yhdestä tyypillisimmästä ruoasta. Nasi goreng on eräänlainen aasialainen pyttipannu. Se valmistetaan usein edellispäivän tähteelle jääneestä riisistä sekä kasviksista ja maustetaan ketjap manisilla sekä valkosipulilla. Kananmuna, joka paistetaan usein riisin sekaan, tuo annokseen proteiinia. Toisinaan joukkoon lisätään myös esimerkiksi tofua, broileria tai katkarapuja. Nasi gorengia syödään Indonesiassa usein myös aamiaiseksi.

nasi goreng, paistettu riisi

Ohje: Nasi goreng

2. Satay – lihavartaita ja maapähknäkastiketta

Satay eli naudan-, porsaan- tai kananlihasta tehdyt vartaat ovat kotoisin Jaavan saarelta. Satay on käytännössä grillattua ja maustettua lihaa, jota dipataan mausteiseen, yleensä maapähkinästä valmistettuun kastikkeeseen. Satay-vartaita tarjoillaan sekä katukeittiöissä että huippuravintoloissa. Satayta pidetään Indonesian kansallisruokana ja siitä löytyy kymmeniä eri variaatioita saarilla.

satay-vartaat

Ohjeet:

Satay (kanavartaat)

Satay-kastike

3. Gado gado – salaattia, tempeä ja maapähkinäkastiketta

Gado gado tarkoittaa indonesiaksi salaattia. Gado gadosta on kuitenkin ajan mittaan tullut virallinen nimi erilaisista höyrytetyistä ja paistetuista kasviksista, kuten perunasta, vihreistä pavuista, iduista, kaalista ja maissista valmistetulle salaatille. Kasvisten lisänä on tempeä tai tofua, joskus myös kananmunaa. Ruoan tärkein elementti on maapähkinästä valmistettu mausteinen kastike, jolla herkullinen salaattiannos kruunataan.

indonesialainen gado gado -salaatti

Ohje: Gado gado -salaatti

Indonesialainen ruoka on aasialaista ruokaa twistillä

Suurin osa Indonesian väestöstä on muslimeja. Tämä näkyy myös ruokakulttuurissa, vaikkei maa virallisesti olekaan islamilainen valtio. Sianlihaa ei juurikaan syödä, mutta Halal-liha ja -elintarvikkeet ovat suosittuja. 

Vaikka kasvissyönti ei ole yhtä yleistä Indonesiassa kuin esimerkiksi Intiassa, maassa on aina valmistettu maukkaita kasvisruokia. Soijapavusta valmistettua tofua ja tempeä käytetään paljon, ja tempen sanotaankin syntyneen Jaavalla noin sata vuotta sitten. Myös maapähkinöitä käytetään runsaasti, ja ne ovat olleet tärkeä proteiininlähde saarilla jo vuosisatojen ajan. 

Riisi korvaa leivän indonesialaisessa keittiössä ja se onkin useimmilla alueilla ruokien pääraaka-aine. Myös nuudeleita syödään paljon. Lisänä tarjotaan erilaisia mausteisia kasvis- ja liharuokia. Ruoka valmistetaan usein nopeasti paistamalla tai uppopaistamalla. Muita tyypillisiä ruoanvalmistusmenetelmiä ovat höyryttäminen ja grillaaminen.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Indonesialainen ruoka – harmonisen mausteiset kasvisruoat vievät kielen mennessään

Sinun täytyy kommentoidaksesi.