Ruoka

Villinä kasvava keltainen vadelma ihmetytti ja ihastutti marjametsässä – tutkijan mukaan vaaleat marjat eivät ole kovin yleisiä

Valkoinen vadelma tai oikeastaan keltainen vadelma ällistyttää maullaan ja näöllään. Mehevä marja osoittautui herkulliseksi löydöksi.

Marjankeruureissulla kannattaa pitää silmät auki. Eteen voi tupsahtaa jotain todella erikoista. Kotilieden ruokatoimittaja löysi marjastusreissullaan Etelä-Pohjanmaalla Kurikassa puskan erikoisen värisiä vadelmia.

Punaisten vadelmien joukossa oli pensas, joista roikkui runsaan pulleita ja pyöreitä valkoisia, kellertäviä vadelmia. Punaiset vadelmat olivat paljon pienempiä ja ne olivat jo vähän ylikypsiä elokuun ensimmäisellä viikolla, mutta valkoiset olivat suuria ja meheviä.

Kysymys on keltaisesta tai keltamarjaisesta vadelmasta. Luonnonvarakeskus Luke kertoo, että keltainen vadelma -laji on vadelma eikä sitä ole syytä muuttaa marjan värin takia muuksi.

Luken mukaan hyvin monilla marjalajeilla on myös värittömiä muotoja. Mustikasta on tavattu valkeamarjaista mustikkaa, punaherukalla on valkeamarjainen muoto valkoherukka ja mustaherukalla on valkeamarjainen muoto viherherukka.

Vadelman valkeamarjaiset muodot eivät ole luonnonvaraisilla kasveilla yleisiä, mutta niistä on tehty joitain havaintoja.

Lue myös: Vadelma on keskikesän herkkumarja – kurkkaa ihanimmat vadelmaiset jälkkärit ja leipomukset

Keltainen vadelma luonnossa on sattumanvarainen löytö

Luonnonvarakeskuksen tutkimusprofessori Saila Karhun mukaan luonnonvaraisen vadelman keltaiset muodot esiintyvät sattumanvaraisesti. Paikoitellen niitä voi olla paljonkin.

”Vadelma leviää juurakkona tehokkaasti, voi samassa paikassa olla isokin kasvusto. Toisaalta keltainen värimuoto on periytyvä. Tämä tarkoittaa sitä, että keltaisen vadelman siemenistä kehittyvistä taimista osa on yleensä myös keltamarjaisia.”

Keltaista vadelmaa esiintyy myös niin sanottuna viljelykarkulaisena.

”Puutarhoissa kasvaneen keltaisen vadelman siemenistä voi marjoja syöneiden eläinten kuten lintujen välityksellä levitä lähiluontoon tai kauemmaskin uusia keltamarjaisia vadelmia.”

Erehdyksen vaaraa ei ole, marja muistuttaa täysin punaista vadelmaa ja maistuukin samalta.

”Suomessa ei kasva muita marjakasveja, joihin nämä keltaiset vadelmat voisi sekoittaa.  Ne ovat syömäkelpoisia samoin kuin punaisetkin muodot”, Karhu sanoo.

Lue myös Anna.fi: Vadelma on luonnon oma karkki! Leivo vadelmainen juustokakku tai kokeile vegaanista kaura-vadelmajäätelöä

Keltaista vadelmaa voi kasvattaa myös omassa puutarhassa

Keltainen vadelma on jalostettu myös puutarhaviljelyyn. Puutarhamyymälöistä voi ostaa erilaisia vadelmapensaan taimia, myös niin sanottua keltaista vadelmaa. Nykylajikkeita ovat esimerkiksi Diana, Golden Queen ja Fallgold.

”Erityisesti vanhoista puutarhoista näitä saattaa löytää edelleen, taisivat olla jossakin vaiheessa muodissakin.”

Kommentoi

Kommentoi juttua: Villinä kasvava keltainen vadelma ihmetytti ja ihastutti marjametsässä – tutkijan mukaan vaaleat marjat eivät ole kovin yleisiä

Puutarhuri

Oliko tutkija todella heti sitä mieltä, että kyseessä oli värimuunnos eikä viljelykarkulainen? Koska keltaiset vadelmat olivat suurempia kuin punaiset, on erittäin todennäköistä, että kyseessä oli viljelykarkulainen.

Sanna Mansikkamäki

Todennäköisesti viljelykarkulainen, joka on villiintynyt ja levinnyt metsän reunassa. t. Sanna / Kotiliesi

Sinun täytyy kommentoidaksesi.