Vadelma sopii makeaan leivontaan.

Vadelma on keskikesän herkkumarja – kurkkaa ihanimmat vadelmaiset jälkkärit ja leipomukset

Vadelma kannattaa nauttia satokauden aikana heinä-elokuussa sellaisenaan, mutta herkkumarjat sopivat loistavasti myös leivontaan. Nappaa Kotilieden reseptit!

Tiesitkö, että vadelma sisältää enemmän kuitua kuin mustikka, karpalo, puolukka, tai mansikka? Se on lisäksi hyvä C-vitamiinin lähde, ja kaksi desilitraa vadelmaa sisältää yhtä paljon C-vitamiinia kuin yksi mandariini.

Vadelmaa on käytetty perinteisesti apuna vatsavaivoihin. Tavassa on nykyvinkkelistäkin katsottuna perää juuri vadelman kuitupitoisuuden takia.

Vadelman lehdistä voi puolestaan hauduttaa teetä, jota käytetään edelleen kuumerohtona. Sata grammaa vadelman lehtiä sisältää 400 milligrammaa C-vitamiinia ja kasvupaikasta riippuen jopa enemmänkin.

Vadelma maistuu parhaalta vasta poimittuna eikä sitä tarvitse puhtaasta luonnosta kerättynä huuhdella. Huuhtelu pilaa helposti herkän marjan rakenteen, sillä vadelma imee itseensä nopeasti nestettä.

Vadelma sopii makeaan leivontaan.

Vadelma: 10 syntisen hyvää reseptiä arkeen ja juhlaan

Vadelmaa on totuttu pitämään arvokkaana marjana sen hienostuneen maun takia. Niinpä vadelma näytteleekin usein pääroolia toinen toistaan herkullisemmissa leivonnaisissa. Valitse suosikkisi tai kokeile kaikkia!

Suussa sulavat vadelmablondies-leivokset valmistuvat vadelmasta ja valkosuklaasta. Blondiet ovat vaalea versio brownies-klassikkoleivoksista.

Vadelma sopii makeaan leivontaan.

Herukkaiseen vadelmahilloon sopivat punaiset ja valkoiset viinimarjat. Tilkka likööriä piristää makua.

Lakuvadelmat on helppo jälkiruoka, jonka juju on yllättävässä makuparissa: aromikas vadelma rakastaa ärhäkkää lakua. Kermavaahto pehmentää kokonaisuutta.

Rakastatko makean ja suolaisen liittoa? Kokeile siis vadelmia pikkumustassa eli vuohenjuustoa vadelmilla ja balsamicolla.

Vadelma sopii makeaan leivontaan.

Kevyen vadelmavaahdon ohje on kirjasta Lilla Söta boken. Herkku voitti aikoinaan pakastettujen jälkiruokien sarjan Huvudstadsbladetin jälkiruoka-, leivonnais- ja herkkukilpailussa.

Vadelmacurd on herkku, joka sopii täydellisesti jäätelön kylkeen tai kruunaamaan aamiaisjogurtin. Kokeile curdia myös piiraan täytteenä!

Kokeile tätä ihanaa vadelmamoussea, kun kaipaat herkkuja. Vadelman hienostuneen aromikas maku tekee arjestakin juhlan. Pikkuisten metsävadelmien makua ei voita mikään.

Juustokakku on juhlapöydän kunkku, joka vain paranee, kun se maustetaan vadelmilla. Vadelmajuustokakku paistetaan amerikkalaiseen tapaan uunissa.

Vadelma tunnetaan hienostuneesta maustaan.

Vadelmamarmeladi hyytyy vegaanillekin sopivan agar agar -hyytelöimisaineen avulla. Kirpeän makea marmeladi sopii suoraan suuhun napsittavaksi ja vaikkapa kakunkoristeeksi.

Vadelma-valkosuklaaskonssit ovat herkullisia pikaleivonnaisia, joita voidaan nauttia aamu- tai iltateen kanssa. Teelaadun valinta tehdään tilanteen ja oman maun mukaan.

Vadelma tunnetaan hienostuneesta maustaan.

Lähteet: Laatikainen & Joensuu: Syö hyvin, voi paremmin, Kirjapaja; Luontoportti; Satokausikalenteri

Avainsanat

Keskustelu

Kommentoi juttua: Vadelma on keskikesän herkkumarja – kurkkaa ihanimmat vadelmaiset jälkkärit ja leipomukset

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X