Ruoka

Kimchi - korealainen hapatettu herkku hellii myös suolistoa

Korealainen kimchi on tulista, hapanta ja rouskuvaa – siis koukuttavan hyvää. Jos et vielä ole kokeillut kimchin valmistusta, nyt on aika!

Kimchi on Korean kansallisruoka ja sitä on tarjolla lähes jokaisella korealaisella aterialla. Kimchiä syödään muiden ruokien lisukkeena ja monista perinteisistä ruoista tehdään myös kimchillä höystettyjä versioita. Tilasitpa korealaisessa ravintolassa melkeinpä mitä tahansa, hapatettua, chilillä maustettua kiinankaalia tuodaan aina kulhollinen pöytään. Ei siis ihme, että Koreassa kimchiä syödään vuodessa noin 18 kg henkeä kohti.

Lue myös: Kokataan korealaista ruokaa – nappaa herkulliset ohjeet

Aito korealainen kimchi valmistetaan kiinankaalista maitohappokäymisen eli fermentoinnin avulla. Hapattaminen on yksi viime aikaisista ruokatrendeistä, mutta trendikkyyden lisäksi maitohappokäymisen avulla valmistettujen ruokien sanotaan tekevän hyvää myös suolistolle. Kimchi onkin julistettu yhdeksi maailman terveellisimmistä ruoista.

Terveellisyyden lisäksi happaman tulinen kimchi on myös hurjan hyvää. Viimeistään nyt on siis aika kaivaa purkit ja purnukat esiin, napata ostoskoriin kerä kiinankaalia ja ryhtyä hapatushommiin.

kimchi
Kimchi on Korean tulinen ja hapan ruokalahja maailmalle. Perinteisesti kimchi valmistetaan kiinankaalista hapattamalla, mutta erilaisia muunnelmia löytyy parisataa. Kuva: Sampo Korhonen

Hapatettu kimchi saa makunsa korealaisesta chilijauheesta

Kimchin valmistus on helppoa kunhan muistaa hapattajan perussäännöt eli hyvän hygienian ja riittävän suolan määrän. Malttia on myös oltava, sillä aito kimchi ei valmistu saman päivän aterialle.

Lue myös: Hapattaminen eli fermentointi – onnistu helposti ja herkullisesti näillä ohjeilla

Kimchiä varten tarvitset kiinankaalin lisäksi kalakastiketta sekä roppakaupalla mausteita. Kimchin punaisen värin ja tulisen maun salaisuus on korealainen chilijauhe, gochugaru. Sitä myydään etnisissä kaupoissa suurissa pusseissa. Mikäli suuri pakkauskoko hirvittää, pussillinen kannattaa jakaa vaikka korealaisesta ruoasta innostuneen kaverin kanssa.

Kimchin valmistukseen on kuitenkin helppo jäädä koukkuun, jolloin noin puolen kilon pussi hupenee alta aikayksikön. Annokseen itse tehtyä kimchiä saa nimittäin uppoamaan jo desin verran korealaista chilijauhetta. Gochugarun sijaan voi kokeilla myös vahvemman chilijauheen sekä paprikajauheen sekoitusta maun mukaan tai suhteessa 1:1.

korealainen kimchi
Tarjoile kimchi nuudelikeiton lisukkeena kuten Koreassa. Helppo keitto valmistuu misoliemestä, mustariisinuudeleista, broilerista ja kasviksista. Kuva: Jonne Räsänen

Ohje: Korealainen kimchi

Kimchin tekeminen vaatii siis aikaa ja piipahduksen etniseen kauppaan, mutta muutoin sen valmistus käy leikiten. Kiireinen voi kokeilla myös pikakimchiä, jossa on aidosta kimchistä tuttu hapan maku ja tulinen chilin potku ilman perinteistä maitohappokäymistä.

Pikakimchin juju piilee korealaisessa käymisemenetelmällä valmistetussa chilitahnassa eli gochujangissa, jota löytyy etnisten putiikkien lisäksi myös hyvin varustettujen kauppojen Aasia- tai maustetahnaosastolta.

Pikakimchi valmistuu nimensä mukaan nopeasti ja sopii perinteisen kimchi tapaan käytettäväksi esimerkiksi leipien täytteenä tai vaikkapa kulhoruokien lisukkeena.

korealainen broilerileipä
Korealaiset kanaleivät syntyvät kimchi-coleslawsalaatista, mehukkaista broilerileikkeistä ja pehmeän tulisesta majoneesista. Kuva: Paula Kukkonen

Koreassa kimchiä syödään lisukkeena sellaisenaan ja sitä käytetään muun muassa keittojen, patojen tai munakkaiden raaka-aineena. Kimchi on herkullinen lisä myös erilaisten kulhoruokien päälle, burgereiden väliin, täytettyihin leipiin sekä vaikkapa kaalipiirakan täytteeksi.

Maailmalla juuri nyt supertrendikkäät kimchiranskalaiset eli kimchi fries puolestaan yhdistävät rapeat, chilijauheella maustetut perunatikut, korealaisen kimchin sekä vastustamattomasti sulaneen juuston.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Kimchi - korealainen hapatettu herkku hellii myös suolistoa

Sinun täytyy kommentoidaksesi.