piparkakkubrownie

Suklaapossu-blogin suklaaherkut – katso täyteläisten kakkujen ja leivonnaisten reseptit!

Juhlapöydän näyttävimmät leivonnaiset tehdään suklaasta. Hemmottele läheisiäsi joulun aikaan täyteläisillä suklaaherkuilla. Onko suosikkisi piparkakkutaikinalla raidoitettu brownie, kermaliköörillä terästetty supermehevä suklaakakku vai ehkäpä suussa sulavat valkosuklaatryffelit?

Suklaa on joulun ajan ehdoton sesonkiherkku. Konvehtien lisäksi suklaa sulostuttaa kahvipöydän tarjottavissa. Nämä kielen vievät suklaaleivonnaiset tehdään suosittua Suklaapossu-blogia kirjoittavan Irina Lisisen ohjeiden mukaan.

Lue myös: Suklaa x 7 – suklaamoussekakku ja 6 suussa sulavaa muuta hittireseptiä

Suklaa on leivonnassa hieman haastava raaka-aine, mutta palkitsee kärsivällisen ja huolellisen leipurin. Erityisesti suklaan sulatuksessa on omat niksinsä. Varo, ettei sulan suklaan joukkoon pääse yhtään vesihöyryä, koska tällöin suklaa voi kokkaroitua. Rakeiseksi menneen suklaan voi yrittää pelastaa sekoittamalla sen joukkoon puolitoista teelusikkaa rypsiöljyä / 100 grammaa suklaata. 

Lisää suklaaleivonnaisiin myös hyppysellinen suolaa. Se ei maistu lopullisessa leivonnaisessa, vaan korostaa ihanasti suklaan makua ja makeutta.

Lue myös: Suklaan käsittely

Kermalikööri-suklaakakku

Tämä tuhti ja näyttävä suklaakakku on tehty aikuiseen makuun. Siinä suklaa kohtaa kermalikööri Bailey’sin, joka maustaa kakkutaikinan lisäksi myös pehmeän suklaatäytteen. Näyttävän kolmikerroksisen kermalikööri-suklaakakun reunat voi jättää nakukakun tapaan koristelematta ja koota pinnalle rennon kasan täytettä. 

Kakku on parhaimmillaan, kun tarjoat sen huoneenlämpöisenä. Jos pidät kakkua välillä jääkaapissa, ota se huoneenlämpöön pari tuntia ennen tarjoilua, jotta suklaa ehtii peh­metä ja maut pääsevät oikeuksiinsa. 

kermalikööri-suklaakakku

Näyttävän kolmikerroksisen kermalikööri-suklaakakun reunat voi jättää nakukakun tapaan koristelematta ja koota pinnalle rennon kasan täytettä. Kuva: Pekka Holmström

Ohje: Kermalikööri-suklaakakku

Appelsiini-suklaamoussekakku

Suklaa ja appelsiini on makupari, jolla on vaikea iskeä harhaan. Tämä herkullinen appelsiini-suklaamoussekakku on yhtä aikaa tuhti ja täyteläinen, mutta raikkaan appel­siinimousseker­roksen ansiosta myös ihanan pehmeä ja raikas.

Aloita kakun leipominen jo hyvissä ajoin ennen h-hetkeä, sillä kakkupohjan jäähtyminen ja liivatteen hyytyminen ottavat aikansa. Kakku vaatii vaivannäköä, mutta kerää taatusti kehut ja suosionosoitukset.

appelsiini-suklaamoussekakku

Tuhdin näköinen kolmikerroksinen moussekakku on raikkaan appel­siinimousseker­roksen ansiosta ihanan pehmeä. Kuva: Pekka Holmström

Ohje: Appelsiini-suklaamoussekakku

Piparkakkubrownie 

Joulun alla tuttu browniekin puetaan lämpöisen mausteiseen makumaailmaan. Piparkakkubrownie syntyy maitosuklaasta tehdyn suklaabrownies-pohjan ja piparkakkumausteilla maustetun taikinan yhdistelmästä. Voit käyttää piparkakkutaikinaan omia suosikkimaustei­tasi: lisää karde­mummaa tai jätä neilikka pois, jos et pidä siitä. 

Hauska tiikeriraitainen ulkonäkö syntyy, kun kerrostat taikina huolettomasti kakkuvuokaan: pohjalle tummaa suklaabrowniestaikinaa, sitten vaaleaa piparkakkutaikinaa ja päälle toinen kerros suklaata. Ei haittaa, vaikka taikinat hieman sekoittuisivat. Vain paistoajan kanssa on syytä olla tarkkana. Ota leivonnainen uunista, kun se reunat ovat kiinteät ja paistuneet, mutta pinta tuntuu kevyesti sormella kokeiltuna kiinteältä, mutta vielä pehmeältä. Leivonnainen jähmettyy jäähtyessään ja on parhaimmillaan levättyään yön jääkaapissa.

piparkakkubrownie

Raidoitettu brownie syntyy maitosuklaasta tehdyn suklaabrownies-pohjan ja piparkakkumausteilla maustetun taikinan yhdistelmästä. Kuva: Pekka Holmström

Ohje: Piparkakkubrownie

Supermehevä suklaa-kahvikakku

Kahvikakku on kaikkea muuta kuin kuivaa ja tylsää syötävää. Supermehevä suklaa-kahvikakku maustetaan espressojauheella ja viimeistellään herkuksi suussa sulavalla suklaakuorrutteella. 

Täydellinen suklaakuorrute on pehmeää ja valuvaa. Sen salaisuus on sopi­va määrä kermaa. Kerma notkistaa suklaan ja pitää sen juoksevana. Ilman kermaa kuorrute jähmettyisi kovak­si ja kakkua olisi vaikea leikata. 

supermehevä suklaa-kahvikakku

Supermehevä suklaakakku kruunataan suklaakuorrutteella. Valuvan suklaan salaisuus on sopi­va määrä kermaa. Kuva: Pekka Holmström

Ohje: Supermehevä suklaa-kahvikakku 

Suklaapavlova

Jos etsit jouluaterian päätökseksi jälkruokaa, joka ei ole överimakea, suklaapavlova on valintasi. Siinä kohtaavat suussa sulava suklaa, makea marenki ja raikkaan kirpsakka puolukka. Kaksikerroksinen suklaapavlo­va on kauneimmillaan, kun suklainen täyte pursuilee rennosti reunoilta ja marenkiin jää näyttävät raidat. Sekoitus­vaiheessa ei siis kannata olla liian innokas tai kokoamisen kanssa liian tarkka. 

Pavlova on parhaimmillaan reunoilta rapeaa ja keskeltä suussa sulavan sitkasta. Marenki pehmenee täyttämisen jälkeen melko nopeasti, mutta on kuitenkin mukavan rapsakkaa vielä muutaman tunnin päästä valmistuksesta. Tee marenkipohjat valmiiksi edellisenä iltana ja täyte vasta tarjoilupäivänä. 

suklaapavlova

Suklaapavlova ei ole liian makea jälkiruoka joulu­illallisen jälkeen­kään. Käytä täytteessä raikkaita puolukoita. Kuva: Pekka Holmström

Ohje: Suklaapavlova

Valkosuklaatryffelit

Helpot kolmen raaka-aineen valkosuklaatryffelit sopivat pikkumakeaksi kahvin kanssa tai kauniiseen peltirasiaan pakattuna vaikkapa herkkulahjaksi ystävälle tai läheiselle. Jätä pistaasipähkinät karkeaksi rouheeksi, jolloin niiden maku tulee parhaiten esille. 

valkosuklaatryffelit

Etsi kirpputoreilta vanhoja pelti­rasioita. Pakkaa rasiaan herkku­lahja ystävälle tai rakkaalle. Silk­kipaperipeti on kaunis ja suojaa rasiaa rasvalta. Kuva: Pekka Holmström

Ohje: Valkosuklaatryffelit

Keskustelu

Peltirasioita kirpputorilta? Viime aikoinakin on ollut esillä se, miten osassa kirpputorilta ostetuissa astioissa/rasioissa ym. voi olla vaarallisia määriä terveydelle vahingollisia jäämiä, suoraan sanottuna myrkkyjä. Siksi pitäisi ainakin olla tietoinen siitä ja itse en ainakaan käyttäisi niitä löytöjä ruoan yhteydessä! Kannattaisiko lukea muutakin kuin reseptejä?

Kommentoi juttua: Suklaapossu-blogin suklaaherkut – katso täyteläisten kakkujen ja leivonnaisten reseptit!

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X