Suut siniseksi – tänään vietetään mustikkapiirakkapäivää!

Mustikka on metsiemme halutuin herkku ja varsinainen vitamiinipommi, joka on sekä lasten että aikuisten mieleen. Parhaalta se maistuu suoraan puskasta nautittuna, toiseksi parhaalta piirakan täytteenä.

Mustikkapiirakka on suomalaisille niin rakas perinneherkku, että se ansaitsee oman juhlapäivänsä. Mustikkapiirakkapäivää juhlittiin viime vuonna ensimmäistä kertaa osana Suomi 100 -juhlavuotta. Tänä vuonna sitä juhlitaan taas 6.8.

Lue lisää: Mehevä mustikkapiirakka 3 tavalla – katso parhaat reseptit!

Niin monta mustikkapiirakkaa

Mustikkapiirakkaohjeita lienee lähes yhtä monta kuin on leipureitakin. Suosituin lienee muropohjainen, johon vaihtelua saa erilaisilla jauhoseoksilla tai lisäämällä pohjataikinaan esimerkiksi mantelijauhoja. Rukiisessa mustikkarahkatortussa on ruista niin pohjataikinassa kuin mehevässä täytteessäkin. Kiireinen oikaisee valmiilla pakastetaikinalla, ja onnistuupa mustikkapiirakka helposti myös gluteenittomana.

mustikkapiirakka pullapohjalla

Toiset liputtavat pehmeän, pullapohjaisen piirkan puolesta. Uutta jujua pullapohjaiseen mustikkapiirakkaan saa piilottamalla täytteeseen mustikoiden lisäksi myös vadelmahilloa sekä keksimuruja.

Lue lisää: Mustikkapiirakka on marjapiiraiden parhaimmistoa – valitse suosikkisi 9 herkullisesta reseptistä!

mustikkakakku

Täytteeseen riittää yksinkertaisimmillaan mustikat, joko tuoreet tai pakastetut, ja ripaus sokeria sekä hieman perunajauhoja sitomaan kostetutta. Mamman marjapiirakan tapaan kermaviilillä mehevöitetty mustikkapiirakka lienee yksi kaikkien aikojen rakastetuimmista leivonnaisista. Uutta twistiä klassikkoleivonnaiseen saa korvaamalla kermaviilin esimerkiksi paksulla jogurtilla tai rahkalla, kuten tässä mustikka-rahkapiirakassa on tehty.

Trendikkäämmästä mustikkapiirakasta haaveileva ujuttaa mustikoiden seuraksi kookosta tai leipoo mustikat galetten muotoon. Mustikkagalette yhdistää vastustamattomalla tavalla rennon rustiikkisen ranskalaisen avopiirakan ja hienostuneen italialaisen marengin.

Piirakan täytteessä voi mustikoiden lisäksi käyttää muitakin marjoja tai esimerkiksi suklaata, leikitellä piirakan ulkonäöllä tai tehdä piirakan vaikka vegaanisena. Vain mielikuvitus on rajana!

Lue lisää: Kesän parhaat mustikkaherkut: Mustikka-kookosjäätelö, mustikka-marenkigalette ja 5 muuta vastustamatonta ohjetta

Vaniljakastiketta, -jäätelöä vai kenties jotain muuta

Perinteisesti mustikkapiirakan kanssa nautitaan vaniljakastiketta. Myös vaniljajäätelö maistuu leivonnaisen kanssa erityisesti vielä uunilämpimän piiraan kyljessä. Osa suosii myös kermavaahtoa, modernimpi piirakan kylkiäinen syntyy tomusokerilla tai lemon curdilla maustetusta paksulla jogurtilla.

Miten sinä nautit mustikkapiirakkasi? Leivo pellillinen piirakkaa ja jaa se instagramissa #mustikkapiirakkapäivä

Keskustelu

Kommentoi juttua: Suut siniseksi – tänään vietetään mustikkapiirakkapäivää!

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X