Ruoka

Lipstikan umamimainen maku käy moneen ruokaan – ota rohkeasti kokeiluun vahva-arominen perinneyrtti

Lipstikka eli liperi on vahva-arominen yrtti, joka tunnetaan ehkä parhaiten mummon kasvimaalta, liharuokien maustajana ja lipstikkakeitosta. Vahva-aromiseen yrttiin kannattaa suhtautua avaramielisesti. Kokeilunhaluiset kokit lisäävät sitä myös jäätelön makupariksi.

Lipstikka on todellinen perinnekasvi, joka kannattaa ottaa osaksi keittiön maustekaappia, sen verran moneksi siitä on. Kokosimme ohjeet ja vinkit lipstikan käyttöön. Uskallatko kokeilla?

Lipstikka on perinnekasvi, jota löytää usein vanhojen maalaistalojen pihapiiristä. Suomeen se tuli kiertävien munkkien mukana jo 1600-luvulla, ja sitä kasvatettiin linnojen ja luostareiden yrttitarhoissa. Aikoinaan lipstikkaa on käytetty lääkeaineena muun muassa parantamaan ruokahalua. 

Tanakkavartinen lipstikka muistuttaa ulkonäöltään lehtipersiljaa. Lipstikan lehdet ovat kauniin kiiltävän vihreät. Kasvi kasvaa kookkaaksi yrtiksi ja se kukkii keltaisin, putkilokasveille tyypillisin sarjakukinnoin.

Lue myös: Yrtit antavat ruokaan viimeisen säväyksen – kokeile rohkeasti tuttuja ja uusia maustamiselämyksiä

Lipstikka: lihaisan umaminen maku sopii moneen

Lipstikan maku muistuttaa hieman lehtiselleriä tai purjoa, ja siinä on voimakas tuoksu, joka tarttuu herkästi myös käsiin. 

Lipstikan omintakeinen maku tuntuu sen kaikissa kasvinosissa ja jakaa mielipiteitä. Joku voisi kutsua lipstikkaa myös kotimaiseksi korianteriksi: toiset rakastavat, toiset vihaavat. Lipstikka sopii hyvin yhteen muiden yrttien kanssa ja sitä käytetäänkin paljon maustesekoituksissa. Maku on kuitenkin niin hallitseva, ettei liperin kanssa välttämättä tarvita muita yrttejä.

Vahva-arominen maustekasvi on kasvimaailman erikoisuus siinäkin mielessä, että sen maku on varsin lihaisa ja umaminen, kuin luonnon oma lihaliemi. Saksankielisissä maissa lipstikka tunnetaan nimellä Maggikraut ja se onkin tuttu muu muassa lihaliemikuution mausteena. 

Kokeile lipstikkaa siis rohkeasti ruokiin, joissa käyttäisit tavallisesti liemikuutiota. Lisää lipstikkaa riisin- ja pastan keitinveteen, keittoihin, muhennoksiin ja pataruokiin. Lipstikkaa käytettäessä suolan määrää voi vähentää. Voit lisätä lipstikkaa ruokiin myös varsisellerin sijaan. Lipstikka on varsiselleriä voimakkaampaa, joten pienempikin määrä riittää.

Lämpimiin ruokiin lipstikka lisätään kypsentämisen alkuvaiheessa. Sitä käytetään perinteisesti keitoissa ja kastikkeissa, mutta aromikasta yrttiä kannattaa kokeilla avaramielisesti. Lipstikka on luonteva lihan kumppani, mutta se maistuu myös rotevien kasvisten ja rasvaisen kalan seurana. Anna sille mahdollisuus myös kurkkusäilykkeiden mausteena ja hienonnettuna vaniljajäätelön lisukkeena.

Koko kasvin voi hyödyntää juuresta lehtiin ja siemenistä kukkaan asti. Tuoreita lehtiä voi käyttää kuten pinaattia ja niistä saa mukavasti ryhtiä esimerkiksi salaatteihin. Myös alkukesän hienostunut herkku eli lipstikkakeitto tehdään nuorista lehdistä. Lisäksi lehdet sopivat muhennoksiin ja pataruokiin tai vaikkapa peston tai yrttiöljyn raaka-aineeksi.

Lehtiä voi mainiosti myös kuivattaa. Kuivatuissa lehdissä on voimakkaampi maku kuin tuoreissa. Karkean merisuolan kanssa hienonnettuna lipstikasta voi valmistaa lipstikkasuolaa ja kuivattua lehtisilppua voi kokeilla myös voilla voidellun paahtoleivän päällä. Taivaallista!

Nuoria liperin varsia voi höyryttää ja tarjota vaikkapa voisulan tai valkokastikkeen kanssa. Ne sopivat mainiosti myös pataruokiin ja keittoihin. Myös juuret sopivat keittoihin, liharuokiin, mutta niitä käytetään myös rohdokseksi. Kuivattuja juuria voi jauhaa ja käyttää mausteena pippurin tapaan. 

Lipstikan siemenet sopivat nekin maustamiseen ja niitä voi murskata vaikkapa perunasoseen joukkoon tai maustaa niillä riisiä ja erilaisia salaatteja. Syötävät kukat puolestaan ovat somia salaattien joukossa.  

Lipstikkareseptit keitoista pastoihin ja perunaruokiin

Mietitkö edelleen miten käyttää lipstikkaa ruoanlaitossa? Lipstikka tuo ihanaa makua erityisesti keittoihin. Tee alkukesän suloisin lipstikkakeitto tai mausta vahva-aromisella maustekasvilla juureskeitto muhevan rotevaksi. Kuivattu lipstikka tuo syvyyttä myös samettiseen tomaatti-vuohenjuustokeittoon.

Tai tee lipstikasta pastaa. Tämä helppo lipstikkapasta ei kaipaa kermalorauksia, sillä tuore lipstikka ja nokkonen sekä pinjansiemenet tekevät siitä tolkuttoman hyvää. Kuullota ainekset kasarissa ja kippaa sitten keitetty pasta joukkoon. Sekoita hyvin, annostele lautasille, koristele lipstikanlehdillä ja tarjoa parmesaaniraasteen kera.

Voit surauttaa lipstikasta myös pestoa ja pyöräyttää siinä kesän maukkaimman perunasalaatin. Tai pyöräytä lipstikasta kastike ja tarjoa kalaruokien, kuten kuhan kanssa.

Lue myös Anna.fi: Kerää salaattiainekset ja villiyrtit luonnosta – 10 ilmaista herkkua

Lipstikka: helppohoitoinen kasvimaan jättiläinen

Lipstikka on kiitollinen kasvatettava ja voi kasvaa jopa parin metrin korkuiseksi. Jo yhdestä lipstikan taimesta kasvaa komea pehko, josta riittää satoa jopa suurperheelle.

Lipstikkaa on kätevintä lisätä jakotaimista keväällä tai syksyllä lohkaisemalla täysikasvuisesta kasvista lapiolla osa juurineen. Lisptikka lähtee kasvamaan myös pelkästä juurenpalasta.

Liperi on vaatimaton ja monivuotinen kasvi, mutta kasvumaa ei saa olla liian kosteaa. Se kukkii heinä-elokuussa ja satoa kannattaa kerätä jo kesäkuussa ennen kukintaa, sillä nuoret lehdet ovat aromiltaan vanhoja ja isoksi kasvaneita lehtiä lempeämpiä.

Siemenet kerätään, kun siemenkodat muuttuvat ruskeiksi. Ne laitetaan paperipussiin ja kuivatetaan viileässä paikassa. Keruu onnistuu parhaiten kuivalla säällä. Juuria voi kerätä muutaman vuoden ikäisestä kasvista. Juuret pestään, pilkotaan pieniksi ja kuivataan. Kuivatussa juuressa aromit säilyvät hyvin.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Lipstikan umamimainen maku käy moneen ruokaan – ota rohkeasti kokeiluun vahva-arominen perinneyrtti

Sinun täytyy kommentoidaksesi.