Pähkinäpavlova, jauhoton pähkinäkakku ja 5 muuta pähkinäistä joululeivonnaista

Pähkinät sopivat täydellisesti joulunaja leivonnaisiin. Kokosimme seitsemän suussa sulavaa herkkua, joissa pähkinöitä on käytetty varsin kekseliäästi.

Pähkinöitä kannattaa käyttää leivonnassa monipuolisesti. Jauhetuista pähkinöistä syntyy ihanan meheviä leivonnaisia, jotka soveltuvat myös gluteenittomaan ruokavalioon. Rouhittuja pähkinöitä kannattaa lisätä taikinan joukkoon tuomaan makua sekä rakennetta. Kokonaisista pähkinöistä puolestaan syntyy varsin näyttävän näköisiä ja herkullisia koristeita.

Äläkä unohda maapähkinää, vaikka se nimestään huolimatta kuuluu itse asiassa palkokasveihin. Erityisesti maapähkinävoi on herkkusuiden suosiossa, eikä syyttä. Se mehevöittää taikinat ja ihastuttaa myös leivonnaisten täytteeissä sekä kuorrutteissa.

Pähkinäpavlova saa makua punssissa liotetuista viikunoista

Näyttävännäköinen pähkinäpavlova on herkullinen vaihtoehto perinteiselle pavlovalle ja herättää takuulla huomion jouluisessa kahvipöydässä. Tässä pavlovassa maistuu hasselpähkinä, jota on lisätty jauhettuna pohjamarengin joukkoon.

Punssissa liotetut viikunat puolestaan säväyttävät kermasta ja rahkasta valmistetussa täytteessä, jonka päälle kootaan vielä koristeeksi näyttävä keko kuivattuja hedelmiä ja kokonaisia pähkinöitä.

Keitä kaveriksi glögiä, joka on maustettu hedelmien marinoinnista tähteelle jääneellä punssiliemellä.

Pähkinäpavlova

Resepti: Pähkinäpavlova

Karpalo-pähkinä-bostonkakku on maistuva klassikko – leivo vaikka lahjaksi

Itse tehty tuore pulla hurmaa aina, niin myös jouluna. Bostonkakku on klassikko, jonka väliin voi sujauttaa melkeinpä mitä tahansa. Perinteinen kaneli-sokeri -täytekin tuo jo joulun kielelle, mutta kun mukaan lisää vielä rouhittuja saksanpähkinöitä sekä kuivattuja karpaloita ja rusinoita, on pullahiiren lähes mahdotonta pitää näppejään herkkupalasta erossa.

karpalo-pähkinä-bostonkakku

Resepti: Karpalo-pähkinä-bostonkakku

Jauhoton pähkinäkakku saa mehevyyden mascarponejuustosta

Jauhetuista hasselpähkinöistä valmistettu jauhoton pähkinäkakku sopii myös gluteenittomaan ruokavalioon. Vaikka leivonnainen valmistuukin nimensä mukaan ilman jauhoja, syntyy taikina varsin perinteisen kaavan mukaan vatkaamalla voi ja sokeri vaahdoksi, sekoittamalla joukkoon kananmunat ja lopuksi kuivat aineet.

Pohjassa maistuu ihanasti kaneli, ja rouhitut pähkinät sekä rusinat tuovat leivonnaiseen rakennetta. Rouhituista pähkinöistä, voista ja sokerista valmistettua kuorrutetta puolestaan säväyttää jauhettu inkivääri. Taatusti mehevän leivonnaisen kruunaa lisänä tarjottava, kanelilla maustettu mascarponejuusto.

jauhoton pähkinäkakku

Resepti: Jauhoton pähkinäkakku

Pähkinäinen jouluhalko tuo tuulahduksen Ranskasta

Jouluhalko on ranskalainen joululeivonainen, joka tuo erehdyttävästi mieleen kotoisan kääretortun, mutta sen täytteet ja makumaailma ovat joulun teeman mukaisesti yltäkylläisiä ja täyteläisiä.

Vai miltä kuulostaa marenkilevyn väliin rullattu macadamiapähkinöillä höystetty ja rommilla sekä kahvilla maustettu suklaa-kermatäyte ja pintaa koristavat suklaaraidat ja rouhitut pähkinät? Ai että, joulun kunniaksi voi leikata vielä toisenkin palasen…

vaalea-jouluhalko

Resepti: Pähkinäinen jouluhalko

Pähkinäcookiet sisältävät myös karpaloa – mainio lahjaidea herkkusuulle!

Pähkinäkeksit pitävät sisällään niin maapähkinävoita kuin rouhittuja maapähkinöitäkin. Lopputulos ei kuitenkaan ole liian tuhti ja täyteläinen, sillä kuivatut karpalot piristävät mukavasti kokonaisuutta. Keksejä kannattaa leipoa erä omaan herkutteluun, toinen läheiselle joululahjaksi.

Pähkinäcookiet

Resepti: Pähkinäcookiet

Maapähkinä-seeprakakku on mehevä tiikerikakun pikkusisko

Jos olet enemmän kahvikakkujen ystävä, kokeile tiilerikakun tapaan valmistettua maapähkinä-seeprakakkua. Pähkinävoi tekee siitäkin astetta mehevämmän.

maapahkina-seeprakakku

Resepti: Maapähkinä-seeprakakku

Luumupiirakka ilman uunia

Pähkinät sopivat myös raakaleivontaan ja raakaleivonnaiset mainiosti jouluun. Tämän luumukakun pohja valmistetaan jauhetuista cashewpähkinöistä, täyte pekaanipähkinöistä, omenoista sekä kuivatuista, liotetuista luumuista. Ainekset surahtavat näppärästi sekaisin tehosekoittimessa eikä uuninkaan kanssa tarvitse turhia kikkailla, sillä leivonnainen saa jähmettyä rauhassa jääkaapissa.

lumupiirakka ilman uunia

Resepti: Luumupiirakka ilman uunia

Myös näissä leivonnaisissa rouskuvat pähkinät:

Pähkinäinen marenkitorttu

Pähkinäinen marenkitorttu

Puolalainen pähkinäkakku

Puolalainen pähkinäkakku

pähkinätangot

Pähkinätangot

Ruoka.fi: Pähkinä-suklaabrowniet

Keskustelu

Kommentoi juttua: Pähkinäpavlova, jauhoton pähkinäkakku ja 5 muuta pähkinäistä joululeivonnaista

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X