Ruoka

Cashewpähkinä paranee paahtamalla – katso, mihin kaikkeen suosikkipurtava sopii

Cashewpähkinä on yksi suosituimmista pähkinöistä. Yhtä aikaa mieto ja maukas, rapea ja täyteläinen cashew on täyttävä ja niin monipuolinen, että se käy sekä välipalaksi, juhlien naposteltavaksi että makeiden ja suolaisten ruokien raaka-aineeksi. Siitä sekoitat myös täyteläisen ja maukkaan kastikkeen vaikka kasvisten dippailuun

Cashewpähkinä sopii tilanteeseen kuin tilanteeseen. Joko olet kokeillut cashewsta valmistettua vegaanista ricottaa tai pestokastiketta?

Lue myös: Terveellinen pähkinä sopii moneen

Paljon käytetty ja hurjan suosittu cashewpähkinä ei ole virallisesti pähkinä, vaan cashewpuun hedelmän siemen. Itse puu on myrkyllinen, mutta puun tuottamat hieman omenaa ja paprikaa vihreänpunaisissa väreissään muistuttavat hedelmät ja niiden päissä roikkuvat “pähkinät” ovat syötäviä. 

Kun cashewpuun hedelmä putoaa maahan, pähkinä on kypsä kerättäväksi ja kuivattavaksi. Pähkinän ympäriltä irrotetaan kaksi kuorta ennen kuin se on valmis syötäväksi.

Alkujaan cashew on kotoisin Brasiliasta, mutta nykyään sen suurin tuottajamaa on Vietnam. Cashewpuita kasvaa trooppisessa ilmastossa päiväntasaajan tuntumassa Vietnamin ja Brasilian lisäksi muun muassa Länsi-Afrikassa, Intiassa ja Filippiineillä.

cashewc
Cashew ei ole virallisesti pähkinä, vaan cashewpuun hedelmän siemen. Puun tuottamat hedelmät muistuttavat omenan ja paprikan risteytystä. Kuva: iStock

Cashewpähkinä piristää pastat, salaatit ja kastikkeet

Pesto on parasta itse tehtynä. Perinteisesti pestossa käytettävät, tyyriin puoleiset pinjansiemenet voi mainiosti korvata lempeän makuisilla ja kermaisen pehmeillä cashewpähkinöillä. Tee pesto cashewpähkinöistä ja tuoreesta basilikasta tai vaihteeksi vaikka pinaatista tai porkkanasta.  

Peston lisäksi cashewpähkinästä valmistuu myös kermaisen täyteläinen ja superterveellinen kastike, jota kannattaa kokeilla paitsi salaatinkastikkeena, myös dippinä että leivän levitteenä.

Lempeän makuinen cashewpähkinä sopii erinomaisesti salaatteihin vaikkapa hienostuneen parsan, juustojen ja makeiden hedelmien rinnalle.  

Vegaanisessa caesarsalaattissa on romaine-salaatinlehtien lisäksi lehtikaalia. Täyteläinen kastike tehdään kikherneiden liotusliemestä, aquafabasta sekä liotetuista cashewpähkinöistä.

Kasvis-pähkinäsalaatti kootaan porkkanoista, pakasteherneistä, lehti- tai mustakaalista paprikasta ja cashewpähkinöistä. Jauhamalla tähtianis salaatinkastikkeeseen, nostat salaattisi aivan uudelle tasolle. 

Rapean rouskuvat sydänsalaatin lehdet ovat kevyttä ja rentoa sormisyötävää. Hauskasti kulhon muotoon taipuvat salaatinlehdet täytetään korealaisittain maustetuilla katkaravuilla sekä cashewpähkinöillä.

Myös itämainen salaatti tarjotaan hauskasti salaatinlehteen käärittynä. Täytteessä on cashewpähkinöiden lisäksi nuudeleita, vihreitä papuja, porkkanaa ja kesäkurpitsaa sekä mausteinen kastike limetistä, inkivääristä, valkosipulista ja sitruunaruohosta.

Rouskuvaksi lisäksi suolaisten ruokien sekaan

Erityisen ihania cashewpähkinät ovat kevyesti paahdettuina ja erilaisten currykastikkeiden, keittojen ja wokkien päälle ripoteltuina. Kokeile kotimaisesta hernerouheesta valmistettua currya tai thaimalaista lohicurrya 

Kookos-tofulaksa maistuu myös kasvisruoan ystävälle. Mausteinen liemi saa ruokaisuutta nuudeleista, tofusta ja pähkinöistä. 

Kaali-kasvisvokki on helppo kasvisruoka, johon suikaloidaan punasipulia, kiinankaalia, porkkanaa ja parsakaalia. Kasvisten kanssa pannulle lisätään vielä riisinuudelia ja cashewpähkinöitä. 

Thaimaalaisen tulinen, chilillä ja valkosipulilla maustettu cashewpähkinä-broilerivokki on pikaruokaa parhaimmillaan. Mausteinen broileriruoka nautitaan nuudeleiden tai basmatiriisin kera.

Uskoisitko, että cashewpähkinät tuovat upean maun myös mehevälle lihamurekkeelle? Perinteikäs maalaismuusi kruunaa aterian ja tuo mieleen lapsuuden aidon kotiruoan.

Cashewpähkinä sopii makeaan ja suolaiseen leivontaan

Cashewpähkinä on lempeän makuinen, herkullisen pähkinäinen ja soseutettuna kermaisen pehmeä. Siksi se sopii erinomaisesti niin suolaiseen kuin makeaan leivontaan.

Esimerkiksi suosittuihin raakaleivonnaisiin cashewpähkinät tuovat pehmeyttä ja kermaisuutta. Pähkinät soseutuvat kermaisen pehmeiksi, kun liotat niitä ennen leivontaa pari tuntia vedessä.

Raakaleivonnaiset ovat uskomattoman monipuolista syötävää. Banaani-taateliraakakakku ja luumupiirakka ilman uunia sopivat joulun ajan juhlapöytään, mustikkaleivokset kesäiseen herkutteluun. Appelsiinilta maistuva Jaffa-raakakakku on helppo ja herkullinen kahvipöydän herkku. 

Mustaherukkatartaletit ilman uunia ovat ihastuttavia raakaleivoksia. Tartalettien pohja sekoitetaan pähkinöistä, taateleista ja kookoshiutaleista. Täytteeksi tehdään kermainen kreemi cashewpähkinöistä ja mustaherukoista.

Spelttifocaccia leivotaan spelttijauhoista. Cashew-pähkinät ja spelttirouhe tekevät leivästä mukavan rouheista purtavaa.

Lue myös Anna.fi: Pähkinöistä puhtia päivään – tee trendikästä siemennäkkäriä, -leipää tai -patukoita

Pähkinäiset pikkusyötävät

Cashewpähkinä on erinomainen raaka-aine vegaaniseen ruoanvalmistukseen. Vegaaninen ricotta tehdään cashewpähkinöistä ja tofusta. Voit maustaa ”juuston” maun mukaan esimerkiksi valkosipulilla, yrteillä tai mustapippurilla. Kokeile ricottaa leivän päällä tai tarjoa sitä osana vegaanista juustotarjotinta.

Mausteiset pähkinät ovat herkullista pikkusyötävää vaikkapa glögikupposen kanssa ja sopivat kanelilla, neilikalla ja maustepippurilla maustettuina myös joulun ruokalahjaksi. Voit käyttää mieleisiäsi pähkinöitä, kuten cashew-, pekaani- ja maapähkinöitä, manteleita tai tehdä mieleisesi pähkinäsekoituksen.

Mozzarella-filonyytit ovat herkullista pikkusyötävää illanistujaisiin. Rapean filotaikinan sisään sujautetaan mozzarellan lisäksi cashewpähkinöitä, aurinkokuivattuja tomaatteja sekä rucolaa.

Cashewpähkinä on terveellinen ja monikäyttöinen herkku

Cashewpähkinän lähin sukulainen on mango. Vaikkei cashew olekaan virallisesti pähkinä, se muistuttaa pähkinöitä niin ravintoarvonsa kuin käyttötapansakin puolesta.

Cashewhpähkinä sisältää runsaasti rasvaa, josta valtaosa on pehmeää eli tyydyttymätöntä rasvaa. Lisäksi siinä on paljon proteiinia, kuituja sekä muun muassa sinkkiä, magnesiumia, folaattia ja rautaa.

Cashew on maultaan mieto, kermainen ja aavistuksen makea. Se on herkullista sellaisenaan syötynä, mutta sopii erinomaisesti myös leivontaan, jälkiruokien valmistukseen sekä suolaiseen ruoanvalmistukseen salaateista wokkeihin ja pastoista keittoihin.

Kevyt paahtaminen korostaa cashewn pähkinäistä makua. Pähkinät voi paahtaa kevyesti kuivalla kuumalla pannulla tai 200-asteisessa uunissa tai uunin jälkilämmössä noin 5 minuuttia.

Cashewpähkinöistä valmistuu myös herkullista, samettisen pehmeää ja kermaista tahnaa. Cashewvoita voi ostaa kaupasta valmiina, mutta sen valmistus käy tehokkaan tehosekoittimen avulla helposti myös kotona. Cashewvoi sopii salaatinkastikkeen raaka-aineeksi, levitteeksi tai vaikkapa leivontaan ja jälkiruokien valmistukseen. Se tuo samettista pehmeyttä myös smoothieen ja tuorepuuron makuun.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Cashewpähkinä paranee paahtamalla – katso, mihin kaikkeen suosikkipurtava sopii

Sinun täytyy kommentoidaksesi.