Ruoka

Keliaakikko paljastaa – nämä ovat parhaat gluteenittomat herkut

Gluteeniton leivonta on yllättävän helppoa, kun muistaa muutaman perusperiaatteen. Vaikka ei olisikaan gluteenitonta leivontaa aikaisemmin harrastanut, näihin ihaniin, keliaakikon vinkkaamiin ohjeisiin kannattaa tarttua mitä pikimmiten!

Usein luullaan, että gluteeniton leivonta on vaikeaa. Kotilieden toimituspäällikkö Annina murskaa tämän harhakäsityksen. Gluteenittomat herkut syntyvät helposti kotonakin.

”Ihmiset arastelevat gluteenitonta leivontaa turhaan. Itse asiassa monet gluteenittomat leivonnaiset kannattaa valmistaa itse, sillä niiden maku on huomattavasti parempi kuin kaupasta valmiina ostetuissa gluteenittomissa tuotteissa”, Annina kertoo.

Lue myös: Näin leivot gluteenitonta – Vihelän perheen parhaat vinkit

3 asiaa, jotka kannattaa tietää gluteenittomasta leivonnasta

1. Muokkaa rohkeasti tavallisista resepteistä gluteenittomia

Piirakat, kakut ja pikkuleivät syntyvät helposti tavallisistakin resepteistä, kun jauhot vain vaihtaa gluteenittomiksi. Kakuissa ja kääretortuissa jauhot on helppo korvata perunajauholla.

On kuitenkin hyvä muistaa, ettei reseptejä muokatessaan vahingossa jauhota kakkuvuokaa tavallisella korppujauholla. Sen sijaan tulisi käyttää gluteenitonta korppujauhoa.

2. Opettele käyttämään psylliumia ja ksantaania

Psyllium ja ksantaani ovat gluteenittomassa leivonnassa tärkeitä ainesosia, sillä ne tuovat taikinaan ominaisuuksia, joita jauhojen gluteeni niihin tavallisesti antaa.

Psyllium antaa hiivataikinoihin sitkoa, ksantaani puolestaan antaa leivälle rapeuden. Molempia saa ostettua hyvin varustelluista ruokakaupoista.

3. Leivonta on helppoa, taikinan käsittely välillä haastavaa

Gluteeniton taikina jää hieman löysäksi, minkä takia sen käsittely ei välttämättä ole kovin helppoa. Taikinasta ei valmistukaan kaikkein kauneimpia pullapitkoja, mutta makua pienet esteettiset puutteet eivät haittaa!

On hyvä pitää myös mielessä, että gluteenittomia taikinoita ei voi vaivata. Liika taikinan vaivaaminen ja jauhottaminen tekee esimerkiksi pullasta kuivaa.

Lue myös: Gluteeniton välipala valmistuu keliaakikolle ilman vehnää, ohraa ja ruista

gluteeniton, gluteeniton leivonta, gluteenittomat herkut

Poimi tästä Anninan vinkit ihaniin gluteenittomiin leivonnaisiin, jotka syntyvät helposti ilman suurempia kikkailuja:

Parhaat makeat gluteenittomat herkut

mustikkapiirakka. gluteeniton, mustikkapiiras, makea piiras, gluteeniton leivonta, parhaat gluteenittomat herkut, gluteenittomat herkut, keliakia

Gluteeniton mustikkapiirakka

”Kaikenlaiset piirakat, sekä suolaiset että makeat, on helppo valmistaa gluteenittomina. Gluteenittomia hiivataikinoita voi olla vaikea käsitellä tai ainakin niiden tekeminen vaatii vähän opettelua. Sen sijaan piirakkataikinoiden kanssa syntyy varmaa jälkeä, vaikka olisi ensimmäistä kertaa tekemisisissä gluteenittoman leivonnan kanssa.

Rakastan mustikoita, joten en malta odottaa kesän ensimmäistä tuoreista kotipihan marjoista tehtyä mustikkapiirakkaa!”

mokkapalat, gluteeniton, gluteeniton leivonta, parhaat gluteenittomat herkut, gluteenittomat herkut, keliakia

Gluteenittomat mokkapalat

”Rakastan mokkapaloja, kukapa ei! Ne on myös todella helppo tehdä gluteenittomista jauhoista. Tällä Annan ohjeella gluteenittomat mokkapalat syntyvät helposti.”

pullataikina, gluteeniton pullataikina, pullat, korvapuustit, gluteeniton, gluteeniton leivonta, keliakia

Gluteenittomat pullat ja korvapuustit

”Mikään ei ole ihanampaa kuin tuore, kotitekoinen pulla! Keliaakikonkaan ei tarvitse luopua tästä herkusta, kunhan jaksaa opetella gluteenittoman pullanleipojan niksit. Itse teen pullataikinan normaalin vehnäjauhotaikinan ohjeella, mutta ohjeeseen on tehtävä seuraavat muutokset:

  1. Korvaan vehnäjauhot gluteenittomalla jauhoseoksella.
  2. Käytän kuohkeuden saamiseksi psylliumia. Lisään 1 rkl psylliumia hiiva-nesteseokseen ja annan turvota 10 minuuttia, minkä jälkeen jatkan leivontaa normaalisti.
  3. Käytän taikinan vaivaamisessa sähkövatkaimen taikinakoukkuja ja jätän taikinan melko löysäksi – en siis yritäkään veivata sitä vehnäjauhotaikinan tapaiseksi.
  4. Käsittelen pullataikinaa joko vedessä kostetuin käsin tai jauhotetuin käsin, sillä taikina on hyvin löysää ja vähän vaikeasti muotoiltavaa.

Normipikkupullat syntyvät tällä tavoin ihan nätisti, mutta korvapuustien teko on astetta kinkkisempää. Sekin onnistuu, tosin en koskaan saa pullista taikinan löysyydestä johtuen kovin kauniita. Mutta maku on mahtava – ainakin kun muistaa käyttää aitoa voita!”

suklaakakku, sacher-kakku, gluteeniton sacher-kakku, gluteeniton, gluteeniton leivonta, parhaat gluteenittomat herkut, gluteenittomat herkut, keliakia

Gluteenittomat suklaakakut

”Erilaiset suklaa- ja mutakakut ovat myös suosikkejani. Tämä suklaakakku syntyy kokonaan ilman jauhoja ja on syntisen hyvää!

Leivon joka joulu Sacherkakun gluteenittomana. Käytän ohjeena ihan tätä normaalia reseptiä, jossa vain korvaan vehnä- ja korppujauhot gluteenittomilla versioilla.”

Parhaat suolaiset gluteenittomat herkut

pitsapohja, gluteeniton pitsa, gluteeniton pitsapohja, gluteeniton, gluteeniton leivonta,

Paras gluteeniton pizzapohja

”Olen kokeillut tehdä gluteenittomia pizzapohjia lukuisilla erilaisia taikinoilla, mutta tämä pizzapohja on ehdoton suosikkini! Todella helppo ja nopea tehdä, ja sopii täydellisesti valkoiseen pizzaan eli ranskankermapohjan kanssa. Rapeat parsakaalit täydentävät kokonaisuuden, nam!”

siemennäkkäri, gluteeniton siemennäkkäri, gluteeniton, gluteeniton leivonta, parhaat gluteenittomat herkut, gluteenittomat herkut, keliakia

Gluteeniton siemennäkkäri

Siemennäkkäri on uusimpia suosikkiohjeitani suolaisista leivonnaisista. Niin helppoa tehdä ja niin herkullista ja terveellistä. Syön aika vähän leipää, mutta tätä näkkäriä rakastan, erityisesti punajuurihummuksen kanssa tarjottuna.”

Gluteeniton parsakaalipiirakka

”Juhliemme, joita meillä järjestetään usein, ehdoton suolaisten tarjottavien ykköshitti on tämä superherkullinen parsakaalipiirakka.

parsakaalipiirakka

Piirakka on niin suussa sulavaa, että vieraamme pyytävät minulta usein tätä ohjetta. Niinpä tätä tarjotaan nykyään useissa lähipiirini kemuissa!

Piirakan salaisuus on kolmessa eri juustossa, jotka toki tekevät siitä melkoisen tuhdin herkun. Piirakka on myös melko helppotekoinen.”

Kommentoi

Kommentoi juttua: Keliaakikko paljastaa – nämä ovat parhaat gluteenittomat herkut

T

Hv

Sinun täytyy kommentoidaksesi.