Ruoka

Savustetut perunat – onnistuvat myös ilman savustinta

Savustetut perunat ovat varmasti kesän yksi parhaita perunareseptejä. Miten ne voisi tehdä, jos ei omista savustinta? Nappaa vinkit valmistukseen ja parhaisiin tarjoiluohjeisiin.

Savustetut perunat ja grillatut perunat ovat parasta kesäruokaa. Yksinkertaisuus nousee kunniaan, kun puhutaan suomalaisten kesäruokien parhaimmistosta.

Lue myös: Grillatut perunat kolmella tavalla 

Uudetperunat ovat kesän lempiruokaa monelle. Alkuhuuman jälkeen perinteisesti keittämällä valmistettu uusiperuna voi kyllästyttää. Silloin voi kokeilla savustusta tai grillausta.

Savustettu peruna valmistetaan savustimessa tai uunissa savustuspussissa. Molemmat tavat vievät haluttuun päämäärään. Pussisavustus onnistuu myös kerrostalossa, jossa ei ole mahdollisuutta valmistaa ruokaa ulkona.

Lue myös: Näin savustat – poimi vinkit ja parhaat ohjeet

Savustetut perunat ovat kesäruokaa.
Savustetut perunat ovat helppo ja herkullinen kesäherkku. Kuva: iStock

Savustetut perunat ja 7 tarjoiluehdotusta

Savustettu peruna sopii monenlaiseen käyttöön. Kirjasimme seitsemän herkullista tapaa tarjoilla kesän himotuin herkku. Savusta perunat aina kuorineen. Kuoressa piilevät perunan parhaat aromit.

 1. Tarjoile kuumat savustetut perunat savukalan tai halstratun kalan kanssa.
 2. Savustetut perunat sopivat jäähtyneinä perunasalaattiin. Pilko joukkoon voimakkaita yrttejä ja lorauta joukkoon savustettua oliiviöljyä. Kuinka herkullista!
 3. Kesäinen kantarellikastike on täydellinen lisuke savustetuille perunoille. Tämän parempaa sieniruokaa ei ole olemassa. Kantarellikastike nousee uudelle tasolle, kun tarjoilet sen savuperunoiden kanssa.
 4. Siivuta savustettuja jäähtyneitä perunoita ruisleivän päälle. Voitele leipä runsaalla voilla ja päällystä perunasiivuilla. Ripottele pinnalle vähän suolaa ja pippuria. Oi joi!
 5. Savustetut perunat, etenkin pienet uudet perunat maistuvat sellaisenaan. Tarjoile lisukkeena ruskistetulla voilla maustettua voita tai ruskistetusta voista tehtyä majoneesia. Täydellinen alkupala esimerkiksi kesäjuhlien ruokapöytään.
 6. Jos savustettuja perunoita jää yli, niin seuraavana päivänä ne voi pilkkoa paloiksi ja tehdä niistä muurikalla maailman parasta pyttipannua tai makkaraperunoita. Savustetuista potuista syntyvät, ehkä parhaat makkaraperunat mitä olet koskaan tehnyt!
 7. Savustetuista perunoista valmistuu mahtava munakas. Kesäisen brunssin tai kesälounaan huipennus on savuperunoista tehty espanjalainen munakas. Tarjoile lisukkeena raikasta vihreää salaattia.
savustetut perunat ja ruskistettu voi majoneesi
Savustetut perunat ja ruskistetusta voista tehty majoneesi on täydellinen kesäruoka. Ohje kirjasta Peruna – parhaat reseptit (Readme 2018) Kuva: Pia Inberg

Näin savustat perunat:

 1. Voit savustaa perunat savustuspussissa kotiuunissa tai grillissä tai savustimessa.
 2. Pese perunat ja kuivaa niitä vähän. Lisää öljy sekä suola ja pyörittele sekaisin.
 3. Savupussi: Laita perunat savustuspussiin. Kypsennä 250-asteisessa uunissa noin 15 minuuttia. Laske lämpö 200 asteeseen ja kypsennä vielä 30 minuuttia. Savustusaika riippuu perunoiden koosta. Pienet kypsyvät nopeasti. Älä avaa pussia heti. Anna savun imeytyä perunoihin noin vartin verran ennen avaamista.
 4. Savustin: Jos kypsennät perunat savustimessa, asettele ne kuumuuden kestävään astiaan. Nosta astia savustimeen ja savusta noin 30–40 minuuttia. Voit esikeittää perunat halutessasi, mutta paras tulos tulee raaoista perunoista.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Savustetut perunat – onnistuvat myös ilman savustinta

Sinun täytyy kommentoidaksesi.