Näin savustat – poimi vinkit ja parhaat ohjeet

Missä savua, siellä myös makua. Savustaminen antaa ruoalle ainutlaatuisen makuvivahteen. Poimi Kotilieden parhaat reseptit ja vinkit savustamiseen.

Lue lisää: Mehevä, savustettu lohi: näillä vinkeillä onnistut!

Näin savustat

Savustus ei ole vaikeaa. Se onnistuu niin sähkösavustimella, savustuslaatikolla kuin -pussillakin. Aloittelijalle helppokäyttöisimpiä ovat sähköinen savustin sekä savustuspussi, jonka voi tarvittaessa laittaa myös uuniin.  Savustuspönttö puolestaan on kalan savustajan ykkösvalinta.

Savustettua lakritsilohta ja maissi-nektariinisalaattia

Näin käytät savustuspussia

Esilämmitä grilli tai uuni kuumaksi. Varmista, ettei grillissä ole liekkejä, sillä savustuspussi ei sovellu avotulelle, vaan se on aina asetettava ritilän päälle. Sulje pussi huolella ja aseta se oikein päin uuniin tai grilliin. Anna lämmön tasaantua tovi ennen kuin avaat pussin savustuksen jälkeen.

Savustuspussi sopii niin lihan, kalan, kanan kuin kasvistenkin savustukseen.

Näin käytät savustuslaatikkoa

Savustuslaatikko tai -pönttö on kalan savustajan ykkösvalinta. Aseta savustuslastut pöntön pohjalle ja savustettavat kalat pöntön päällä olevalle voidellulle ritilälle. Laita kansi päälle ja lukitse se. Kala tulee savustaa miedossa lämmössä jottei se kuivu. Savustuslaatikko sopii kaasugrilleihin ja toimii myös avotulella.

Näin käytät sähkösavustinta

Sähkösavustin sopii vain ulkokäyttöön. Valitse savustukseen paloturvallinen paikka ja käytä aina maadoitettua pistoketta. Savustimen vastusten yläpuolelta löytyvälle purupellille levitetään ohuelti aavistuksen kosteaa savustuspurua. Aseta savustettavat raaka-aineet ritilälle, työnnä ritilä savustuspönttöön ja sulje kansi.

Sähkösavustimessa voit savustaa kalaa, lihaa tai kasviksia, ja tarvittaessa laitetta voi käyttää myös uunina jättämällä savustuspurut pois.

Lue lisää: Kesägrillaajan pelit ja vehkeet – 12 uutuusideaa kesäkeittiöön

Valitse puulaji oman makusi ja savustettavan raaka-aineen mukaan

Eri puulajit antavat ruokaan oman makuvivahteensa. Kokeile vaikkapa runsaasti savunmakua antavaa hikkori- sekä omenapuun lastuja ribseille tai mietoa, aavistuksen makeahkoa kirsikkaa broilerille. Kalaa savustaessasi savustuspurujen päälle kannattaa lisätä myös 1–2 sokerinpalaa, jotka palaessaan antavat savukalalle väriä. Kalan rinnalle voi viipaloida myös esimerkiksi sitruunaa tuomaan lisämakua.

Kokeile rohkeasti eri savustuslastuja ja tee myös omia sekoituksia eri lastuista.

sinihomejuustodippi ja raparperi-BBQ-kastike

5 vinkkiä savustamiseen

  1. Savustuslastujen määrä vaikuttaa savustuksen tummuusasteeseen. Myös sokeripalat antavat ruokaan väriä.
  2. Savustukseen käy melkein mikä tahansa puulaji, kunhan se on kuivaa, eikä se ole käsiteltyä tai pihkaista. Tee omia sekoituksia eri lastuista.
  3. Lähes mitä vain voi savustaa. Erityisen hyvin savustamiseen sopivat rasvaiset kalat, kuten lohi, muikku, siika ja silakka, mutta yhtä hyvin voit savustaa vaikka kokonaisen broilerin tai muuta lihaa. Kokeile savustaa tänä kesänä myös kasviksia, hedelmiä tai juustoa.
  4. Savunmaku tarttuu kosteaan pintaan kuivaa paremmin, joten öljyä esimerkiksi kasvikset ennen savustamista.
  5. Älä täytä savustuslaatikkoa liian täyteen, se tekee tuloksesta epätasaisen ja pidentää kypsymisaikaa.

Teriyakimarinoitua savulohta ja pikapikkelöityjä tomaatteja

Kokeile näitä savustettuja ruokia

Savulohta:

Savustettua lihaa:

Savun makua savupaprikajauhesta:

Avainsanat

Keskustelu

Kommentoi juttua: Näin savustat – poimi vinkit ja parhaat ohjeet

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X