Ruoka

Näin savustat – kokosimme parhaat vinkit kalan, lihan ja kasvisten savustamiseen

Savustus antaa ruoalle ainutlaatuisen makuvivahteen. Poimi Kotilieden parhaat reseptit ja vinkit savustamiseen.

Savustus ei ole vaikeaa. Se onnistuu niin sähkösavustimella, savustuslaatikolla kuin -pussillakin. Aloittelijalle helppokäyttöisimpiä ovat sähköinen savustin sekä savustuspussi, jonka voi tarvittaessa laittaa myös uuniin.  Savustuspönttö puolestaan on kalan savustajan ykkösvalinta.

Lue lisää: Mehevä, savustettu lohi: näillä vinkeillä onnistut!

Näin käytät savustuspussia

Esilämmitä grilli tai uuni kuumaksi. Varmista, ettei grillissä ole liekkejä, sillä savustuspussi ei sovellu avotulelle, vaan se on aina asetettava ritilän päälle. Sulje pussi huolella ja aseta se oikein päin uuniin tai grilliin. Anna lämmön tasaantua tovi ennen kuin avaat pussin savustuksen jälkeen.

Savustuspussi sopii niin lihan, kalan, kanan kuin kasvistenkin savustukseen.

Näin käytät savustuslaatikkoa

Savustuslaatikko tai -pönttö on kalan savustajan ykkösvalinta. Aseta savustuslastut pöntön pohjalle ja savustettavat kalat pöntön päällä olevalle voidellulle ritilälle. Laita kansi päälle ja lukitse se. Kala tulee savustaa miedossa lämmössä jottei se kuivu. Savustuslaatikko sopii kaasugrilleihin ja toimii myös avotulella.

Näin käytät sähkösavustinta

Sähkösavustin sopii vain ulkokäyttöön. Valitse savustukseen paloturvallinen paikka ja käytä aina maadoitettua pistoketta. Savustimen vastusten yläpuolelta löytyvälle purupellille levitetään ohuelti aavistuksen kosteaa savustuspurua. Aseta savustettavat raaka-aineet ritilälle, työnnä ritilä savustuspönttöön ja sulje kansi.

Sähkösavustimessa voit savustaa kalaa, lihaa tai kasviksia, ja tarvittaessa laitetta voi käyttää myös uunina jättämällä savustuspurut pois.

Lue lisää: Kesägrillaajan pelit ja vehkeet – 12 uutuusideaa kesäkeittiöön

Valitse puulaji oman makusi ja savustettavan raaka-aineen mukaan

Eri puulajit antavat ruokaan oman makuvivahteensa. Kokeile vaikkapa runsaasti savunmakua antavaa hikkori- sekä omenapuun lastuja ribseille tai mietoa, aavistuksen makeahkoa kirsikkaa broilerille. Kalaa savustaessasi savustuspurujen päälle kannattaa lisätä myös 1–2 sokerinpalaa, jotka palaessaan antavat savukalalle väriä. Kalan rinnalle voi viipaloida myös esimerkiksi sitruunaa tuomaan lisämakua.

Kokeile rohkeasti eri savustuslastuja ja tee myös omia sekoituksia eri lastuista.

5 vinkkiä savustamiseen

  1. Savustuslastujen määrä vaikuttaa savustuksen tummuusasteeseen. Myös sokeripalat antavat ruokaan väriä.
  2. Savustukseen käy melkein mikä tahansa puulaji, kunhan se on kuivaa, eikä se ole käsiteltyä tai pihkaista. Tee omia sekoituksia eri lastuista.
  3. Lähes mitä vain voi savustaa. Erityisen hyvin savustamiseen sopivat rasvaiset kalat, kuten lohi, muikku, siika ja silakka, mutta yhtä hyvin voit savustaa vaikka kokonaisen broilerin tai muuta lihaa. Kokeile savustaa tänä kesänä myös kasviksia, hedelmiä tai juustoa.
  4. Savunmaku tarttuu kosteaan pintaan kuivaa paremmin, joten öljyä esimerkiksi kasvikset ennen savustamista.
  5. Älä täytä savustuslaatikkoa liian täyteen, se tekee tuloksesta epätasaisen ja pidentää kypsymisaikaa.

Kalan savustaminen

Monelle kesä ei tule ilman itse savustettua kalaa. Lohi on monelle se tuttu ja turvallinen kalavalinta, joka on helppo valmistaa ja taatusti hyvää. Kalan täydellinen kypsyys varmistetaan digitaalisella lämpömittarilla. Erilaisilla mausteilla savukalaan saa helposti uutta makua.

Kalatiskillä kannattaa rohkeasti tarttua itselle vieraampiinkin kalalajeihin. Savustettu punakampela onnistuu vaikka uunissa savustuspussissa. Tarjoa savustettu punakampela yrttivoin kanssa.

Lue myös Anna.fi: Savustetut ahvenet

Lihan savustaminen

Lihan savustus on Suomesssa vielä aika harvinaista verrattuna kalan savustamiseen. Lihan savustaminen vaatii myös omat niksinsä. Leppälastut ovat omiaan kalan savustamiseen, mutta lihaa varten kannattaa hankkia esimerkiksi omenapuusta valmistettuja savustuslastuja possulle ja tammilastuja naudalle.

Cajunmaustettu Tomahawk-pihvi ja savusalsa on lihansyöjän unelma! Jättimäisen inkkaripihvin savustaminen onnistuu myös ilman varsinaista savustinta. Lihasta tippuu rasvaa, joka muodostaa savua ja maustaa samalla lihaa. Seuraksi valmistettu savusalsa antaa lihalle kunnon makupotkun.

Savustetut porsaankyljykset eli ribsit eivät ole mitään pikaruokaa. Aikaa kannattaa varata niin lihan marinointiin, haudutukseen kuin savustukseenkin. Maku palkitsee vaivan.

Kasvisten savustaminen

Savustus antaa myös kasviksille herkullisen aromin. Esimerkiksi varhaisperunoista saa loihdittua luksusluokan herkkua savustamalla. Ruskistettu voikastike viimeistelee makuelämyksen.

Kasvikset voi kypsyyden varmistamiseksi esikypsentää  ja savustaa vasta sitten. Intensiivisemmän savun maun saat kuitenkin aikaan kypsentämällä kasvikset alusta asti savustimessa. Useimmat kasviksista ovat parhaimmillaan, kun ne jäävät sopivan rapsakoiksi. Toisaalta esimerkiksi munakoiso on herkullisimmillaan kypsyttyään samettisen pehmeäksi.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Näin savustat – kokosimme parhaat vinkit kalan, lihan ja kasvisten savustamiseen

Sinun täytyy kommentoidaksesi.