Suolainen piirakka juhliin x 10

Suolainen piirakka on juhlien, kahvikutsujen ja illanistujaisten kestosuosikki! Se taipuu pienellä muuntelulla aina uuden makuiseksi ja erityisruokavalioita noudattavien vieraidenkin lautaselle sopivaksi.

Lohi-parsapiiras hurmaa vieraat keväisen vihreällä ulkonäöllään ja hienostuneella maullaan. Piirakan pohja syntyy ruisleivästä tai hapankorpuista ja täyte tehdään ranskankermasta ja tuorejuustosta, joten koko piiras valmistuu kätevästi ilman uunia, jääkaapissa hyydyttämällä.

Katkarapu-vuohenjuustopiirakka on juhlien ylellinen suolapala, jonka pohjalle päärynäsose antaa mukavaa mehevyyttä.

Pizzapiirakan juju on taikinakuoren alle kätketty herkullinen täyte, joka syntyy ricotta-, emmental- ja parmesaanijuustosta, parmankinkusta ja rucolasta.

Pienet poropiiraat täytetään purjolla, kylmäsavustetulla porolla ja juustolla. Somat pikkupiirakat kypsyvät kätevästi muffinivuoissa.

Helpot makupalat pelastavat silloin, jos juhlavalmisteluille on aikaa vain vähän tai yllätysvieraat soittavat ovikelloa. Makupalojen pohjat tehdään valmistaikinasta ja täytteeksi sopii melkein mikä vain: erilaiset juustot, kinkku ja kasvikset kesäkurpitsasta tomaattiin ja perunaan.

Suolaisia piirakoita myös eritysruokavaliota noudattaville

Mehevä tomaattipiirakka on kevyt ja maidoton kasvispiirakka, joka vei raikkaalla maullaan voiton Kotilieden lukijoiden piirakkakilpailussa.

Pissaladière on ranskalainen, ruokaisa sipuli-anjovispiirakka. Maidottomassa ja munattomassa piirakassa on hiivataikinapohja sekä oliiveilla, yrteillä ja anjoviksella maustettu sipulitäyte.

Metsäinen riista-quiche on tuhdin ruokaisa, lihalla, sienillä ja juustolla täytetty piirakka, jota voi tarjota gluteenitonta ruokavaliota noudattavillekin vieraille

Kesäkurpitsalla, pinaatilla ja parsalla täytetty vihreä piiras puolestaan sopii tarjottavaksi niin keliaakikoille kuin kasvissyöjillekin.

Gluteeniton focaccia on oikeastaan italialaistyyppinen leipä, mutta se on kätevä tarjottava silloin, kun mukana on paljon erityisruokavaliota noudattavia juhlijoita, sillä aurinkokuivatuilla tomaateilla täytetty focaccia on niin gluteeniton, maidoton, munaton kuin vegaaninenkin.

Lue lisää piirakoista:

Vinkit piirakan koristeluun
Vinkit piirakkapohjan leipomiseen
Piirakkareseptejä maailmalta
Ruoka.fi: Kinkkupiirakka

 

Avainsanat

Keskustelu

Meidän suvun juhliin kuuluu perinteisesti poropiirakka, josta teemme erilaisia muunnelmia. Tänä vuonna ovat ensimmäisen lapsenlapseni yo-juhlat ja sinne teen poropersikkapiirakan sekä tavallisena että gluteenittomana. Pellillisestä piirakkaa tulee runsaasti pikkupaloja ja kaveriksi voi tehdä kasvispiirakan.
Piirakat ovat helppo ja edullinen tapa hoitaa suolainen tarjottava juhlapöydässä.

Kommentoi juttua: Suolainen piirakka juhliin x 10

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X