
Juustopiirakka hurmaa herkkusuut – poimi talteen parhaat ohjeet!
Juustopiirakka on varsinainen joka paikan höylä. Voit tarjota juustopiirakkaa välipalana, lounaalla tai kahvipöydässä mieleisilläsi lisukkeilla höystettynä. Leivo pellillinen juustopiirakkaa, leikkaa se paloiksi ja nosta tarjolle juhlien buffetpöytään.
Juustopiirakka, jos mikä, sulattaa sydämet ja hurmaa herkkusuut! Kokosimme yhteen Kotilieden parhaat juustopiirakat.
Lue myös: Suolainen piirakka sopii iltapalaksi
Pohjataikina – tee itse, oikaise valmiilla tai jätä kokonaan leipomatta
Juustopiirakan pohjataikinan voi tehdä itse tai poimia kaupasta valmiina. Kun raastat täytteen lisäksi myös taikinaan juustoa, saat mausta herkullisen ja koostumuksesta mehevän.
Täyteläistä juustoa pukee pieni rapeus. Siksi juustotäytteen ja rapsakan lehtitaikinan yhdistelmä on kerrassaan vastustamaton. Juustopiirakka onnistu myös gluteenittomana, ja sen voi halutessaan tehdä kokonaan ilman pohjaa.
Paras piirakkataikina on yksinkertainen. Viileät raaka-aineet ja nopea sekoitus takaavat parhaan lopputuloksen. Älä ylityöstä taikinaa, jotta pohjan rakenteesta ei tule kova.
Moni taikina on parhaimmillaan, kun annat sen levätä viileässä ennen paistamista. Siten pohjan rakenteesta tulee paras mahdollinen.
Jos piirakassa on hyvin kostea täyte, kannattaa piirakkapohjaa paistaa ennen täytteen lisäämistä 10–15 minuuttia.
Lue myös: Piirakkapohja – ota haltuun pahtaa niksit!
Juustopiirakka paistuu rapeaksi, kun paistat sen metallivuoassa. Piirakan saa näyttävästi tarjolle, kun leivot sen irtopohjaiseen piirakkavuokaan.
Voit valmistaa piirakan myös tavalliseen piirakkavuokaan, leipoa sen suoraan pellille, somiin pikkuvuokiin tai hauskasti pitkänomaiseen leipävuokaan.
Lue myös: Piirakkavuoka valitaan tarpeen mukaan
Paista juustopiirakka uunin alatasolla, jotta pohja ennättää paistua kunnolla rapeaksi ennen kuin pinta tummuu liikaa. Tarvittaessa voit asettaa piirakan päälle palan leivinpaperia suojaksi paiston loppuvaiheessa.
Juustopiirakka: västerbottenia, vuohenjuustoa, parmesaania vai sittenkin emmentaalia?
Juustopiirakan täytteeseen sopivat juustot maun mukaan: kokeile voimakkaan makuista emmentaalia, italialaista parmesaania tai sveitsiläistä gruyerejuustoa.
Feta-pinaattipiirakka on klassikko, mutta kreikkalaisen juuston makupariksi voi yhdistää myös lehtikaalia. Lempeän makuisesta ricottajuustosta valmistuu samettinen piirakka kevään ja kesän juhlapöytään.
Tuhti juusto kaipaa rinnalleen raikkautta. Yhdistä juuston makupariksi sesongin raaka-aineita. Keväällä ja kesällä juustopiirakka saa kaverikseen tuoreita yrttejä, parsaa tai makeita kirsikkatomaatteja.
Syksyllä ja talvella juustojen kaveriksi sopivat kantarellit, omena, puna- ja keltajuuri sekä karamellisoitu sipuli.
Voit tehdä juustopiirakan jo tarjoilua edeltävänä päivänä. Täyte kiinteytyy ja maut tasaantuvat, kun piirakka saa levätä viileässä ennen syömistä.
Lue myös Anna.fi: Leivo pellillinen juustopiirakkaa
Juustopiirakka voimakkaan makuisista juustoista
Voimakkaan makuiset juustot, kuten ruotsalainen västerbotten, sveitsiläinen gruyere sekä musta- tai punaleima-emmentaali tuovat juustopiirakkaan makua ja mehevyyttä.
Helppoon juustopiirakkaan voit raastaa vaikka kaikki jääkaapin juustonkannikat. Täyteläisen ja pähkinäisen maun salaisuus on muskottipähkinä. Pohjana toimii tuorelehtitaikina, joten juuri helpommalla ei suolaista piirakkaa voi valmistaa.
Mätitahnamaisen kastikkeen kera tarjottu hienostunut västerbotten-juustopiirakka sopii rapujuhlien tarjottavaksi.
Ranskalaisen avopiirakan tapaan suoraan pellille leivottu galette puolestaan on rennon leipurin valinta. Piirakka leivotaan suoraan pellille ja taikinan reunat käännellään rennosti täytteen päälle.
Galette yhdistää kantarellit, omenan ja sveitsiläisen gruyere-juuston maukkaaksi kokonaisuudeksi.
Kahden juuston parsapiirakka sopii niin juhlapöytään kuin brunssillekin tai vaikkapa lounaaksi raikkaan salaatin kera tarjottuna. Täytteen lisäksi juustoa lisätään myös pohjataikinaan, joten lopputulos on supermehevä.
-
Västerbotten-juustopiirakka ja mätitahna
- Valmistusaika
- yli 60 min
- Annosmäärä
- 8 annosta
-
Juustopiirakka ilman pohjaa
- Valmistusaika
- yli 60 min
- Annosmäärä
- 8 annosta
-
Maukas juustopiirakka
- Valmistusaika
- 30-60 min
- Annosmäärä
- 8 annosta
-
Helppo juustopiirakka
- Valmistusaika
- yli 60 min
- Annosmäärä
- 15 annosta
-
Omena-kantarellipiirakka
- Valmistusaika
- yli 60 min
- Annosmäärä
- 6 annosta
-
Kahden juuston parsapiirakka
- Valmistusaika
- 30-60 min
- Annosmäärä
- 8 annosta
Kaikkien kestosuosikki: fetapiirakka
Feta-pinaattipiirakka on suolaisten piirakoiden aatelia ja monen lemppari. Kreikkalainen spanokopita tehdään filotaikinasta. Piirakan herkullisessa täytteessä maistuvat pinaatti ja fetajuusto sekä tuoreet yrtit ja muskottipähkinä.
Feta-lehtikaalipiirakat ovat mehukkaita pikkupiiraita, joissa ihastuttaa lehtikaali ja fetajuusto. Piirakat leivotaan suolaisiksi pikkunaposteltaviksi näppärästi minimuffinipellillä.
Voit leipoa mehevän fetajuustopiirakan myös valmiista lehtitaikinasta, gluteenittomasti tai kokonaan ilman pohjaa.
-
Sanna Marinin fetapiirakka
- Valmistusaika
- 30-60 min
- Annosmäärä
- 8 annosta
-
Fetapiirakka ilman pohjaa – gluteeniton fetapiirakka
- Valmistusaika
- 30-60 min
- Annosmäärä
- 12 annosta
-
Fetapiirakka helposti valmiista lehtitaikinasta
- Valmistusaika
- yli 60 min
- Annosmäärä
- 8 annosta
-
Feta-lehtikaalipiirakat
- Valmistusaika
- 30-60 min
- Annosmäärä
- 15 annosta
-
Feta-parsakaalipiirakka
- Valmistusaika
- 30-60 min
- Annosmäärä
- 9 annosta
-
Tomaatti-fetapiirakka
- Valmistusaika
- yli 60 min
- Annosmäärä
- 8 annosta
-
Pinaatti-fetapiirakka
- Valmistusaika
- yli 60 min
- Annosmäärä
- 6 annosta
-
Feta-pinaattipiirakka
- Valmistusaika
- yli 60 min
- Annosmäärä
- 0 annosta
-
Fetapiirakka gluteenittomalla piirakkapohjalla
- Valmistusaika
- yli 60 min
- Annosmäärä
- 8 annosta
Aromikas vaihtoehto: vuohenjuustopiirakka
Vuohenjuustopiirakka on herkkusuun valinta. Vuohenjuusto-pinaattipiirakka on mehevä suolainen piirakka, joka sopii yhtä hyvin brunssipöytään kuin saunaillan suolapalaksi.
Gluteeniton vuohenjuustopiirakka on mehevä ja maistuu ihanasti basilikalta. Juusto-basilikatäytteen kanssa sopii marinoitu tomaattisalaatti. Vuohenjuusto-tomaattipiiraan kermaisen pehmeään täytteeseen tuo pientä potkua sinappi.
Aromikas vuohenjuusto ja makeaksi karamellisoituneet sipulit ovat ihania yhdessä. Vuohenjuusto-sipulipiirakan pohja valmistuu näppärästi valmiista lehtitaikinasta.
-
Karamellisoiduilla sipuleilla viimeistelty vuohenjuustopiirakka
- Valmistusaika
- yli 60 min
- Annosmäärä
- 10 annosta
-
Gluteeniton vuohenjuusto-basilikapiiras
- Valmistusaika
- alle 30 min
- Annosmäärä
- 10 annosta
-
Keltajuuri-vuohenjuustopiirakka
- Valmistusaika
- yli 60 min
- Annosmäärä
- 10 annosta
-
Katkarapu-vuohenjuustopiirakka
- Valmistusaika
- yli 60 min
- Annosmäärä
- 10 annosta
-
Vuohenjuusto-tomaattipiiras
- Valmistusaika
- 30-60 min
- Annosmäärä
- 10 annosta
-
Vuohenjuusto-pinaattipiirakka
- Valmistusaika
- yli 60 min
- Annosmäärä
- 10 annosta
Miedon maukas ricottapiirakka
Ricottajuustosta valmistuu samettinen, pehmeä ja lempeän täyteläinen juustopiirakka. Yhdistä makupariksi pinaattia, yrttejä tai tomaatteja.
-
Tomaatti-ricottajuustopiirakka
- Valmistusaika
- yli 60 min
- Annosmäärä
- 10 annosta
-
Pinaatti-ricottapiiraat
- Valmistusaika
- 30-60 min
- Annosmäärä
- 6 annosta
-
Yrtti-juustopiirakka
- Valmistusaika
- alle 30 min
- Annosmäärä
- 0 annosta
Myös nämä jutut saattaisivat kiinnostaa sinua:
Kommentoi
Kommentoi juttua: Juustopiirakka hurmaa herkkusuut – poimi talteen parhaat ohjeet!