Liikunta

Jämähdätkö syksyllä helposti sohvanpohjalle? 9 tehokasta vinkkiä lisätä liikuntaa

Liikkuminen ei ole kaikkien juttu, varsinkaan syksyisin. Asiantuntija neuvoo, mitä kaikkea iltaisin voisi puuhailla, jotta samalla saisi liikuntaa kuin itsestään.

Kun illat pimenevät, sohvannurkkaan jääminen tuntuu entistä houkuttelevammalta. Kurjalla kelillä itseä voi olla vaikea motivoida ulos, ja siksi moni suomalainen liikkuu syksyisin vähemmän kuin muulloin.

”Näinhän siinä helposti käy”, myöntää UKK-instituutin erikoistutkija ja terveystieteiden tohtori Pauliina Husu. Vastaavasti keväisin suomalaiset aktivoituvat liikkumaan, kun valon määrä lisääntyy.

Mutta kuinka itsensä voisi saada liikkeelle silloin, kun sohva uhkaa viedä voiton? Listasimme asiantuntijan avulla ohjeet, joilla liikkumisen määrä lisääntyy kuin itsestään.

1. Valitse itsellesi sopivin aika liikkua

Missään ei sanota, että liikuntaa pitäisi harrastaa juuri silloin, kun televisiosta tulee oma lempiohjelma. Voit liikkua päivän aikana pienissä pätkissä tai joskus muulloin, jos television äärellä vietetty aika tuntuu tärkeältä.

Silloin Husu kehottaa kuitenkin miettimään, mikä asia sinne sohvalle saa todella jäämään.

”Edistätkö siinä samalla jotain itselle tärkeää arvoa tai päämäärää vai onko se vain pinttynyt tapa?”, Husu kysyy.

Lue myös: Mistä tietää, että liikkuu liian vähän? Kunnon heikkeneminen alkaa salakavalilla oireilla, joista yksi voi olla unettomuus

Iltoja sohvannurkassa ei tarvitse kokonaan hylätä. Joillekin se voi olla rentoutumista tai omaa aikaa, mikä on äärimmäisen tärkeää sekin – ja täysin sallittua.

”Tavasta saa pitää kiinni, jos liikettä tulee jossain muussa tilanteessa päivän aikana.”

Esimerkiksi aamuliikunnassa on paljon hyviä puolia. Kun treeni on tehty pois alta jo aamulla, voit illalla ottaa rennosti. Myös tungosta on helpompi välttää, sillä monet liikuntapaikat ovat aamuisin hiljaisia.

2. Ei ole pakko treenata – keksi muuta mieluista aktiviteettia

Liikkuminen ei ole kaikkien juttu. Silloin liikunnan lisäämistä kannattaa lähestyä sitä kautta, mitä kaikkea mukavaa voisit puuhailla, jolloin saisit liikuntaa kuin itsestään. Se voi olla ystävien tapaamista, lasten harrastuksiin osallistumista, kaupoilla käyntiä tai puutarhassa touhuamista.

”Omaa arkea kannattaa pohtia kokonaisuutena. Mitkä hetket ovat sellaisia, mihin voisi yhdistää liikkumista?” Husu kysyy.

3. Sovi liikuntatreffit ystävän kanssa

Kun sovit lenkkitreffeistä kaverin kanssa, liikuntaa ei olekaan niin helppoa jättää väliin. Voit myös merkitä liikuntahetket etukäteen kalenteriin. Pidä päätöksestä kiinni.

4. Liiku heti työpäivän päätteeksi

Oli kyse sitten kävelylenkistä tai kuntosalireissusta, liikkumaan on helpointa lähteä heti työpäivän jälkeen, jos se sopii omaan arkeen. Illalla itseä on yleensä vaikeampi saada liikkeelle. Mieti normaalia viikkoasi: voisiko tästä saada toistuvan tavan, muutaman kerran viikossa?

”Liikkumisesta tulee sitä helpommin pysyvä tapa, mitä vähemmän se vaatii jatkuvaa järjestelyä.”

Jumppavarusteet kannattaakin pakata mukaan työlaukkuun, jotta liikkumaan voi mennä suoraan työpaikalta.

Pienikin liike on hyvästä. Kesken tv-sarjojen ahmimisen on välillä hyvä nousta ylös ja tehdä jotain tauottavaa.
Pienikin liike on hyvästä. Kesken tv-sarjojen ahmimisen on välillä hyvä nousta ylös ja tehdä jotain tauottavaa.

5. Laita varusteet valmiiksi

Tee liikkeellelähdöstä mahdollisimman helppoa. Asettele ulkoilu- tai urheiluvaatteet valmiiksi näkyvälle paikalle. Jo se voi kannustaa pukemaan ne päälle ja lähtemään liikkeelle.

Yksi hyvä kikka voi olla myös pukea liikuntavaatteet päälle ja päättää sitten, lähteekö. Kun vaatteet ovat jo päällä, virittäytyy tunnelmaan ja kynnys lähtemiselle pienenee.

6. Tee tikusta asiaa

Pienikin liike ja lihasten herättely on hyvästä. Kesken tv-sarjojen ahmimisen on välillä hyvä nousta ylös ja tehdä jotain tauottavaa.

”Tikusta kannattaa tehdä asiaa. Lähde varta vasten viemään roskia pihalle tai hakemaan postia.”

7. Aloita rauhallisesti

Mikään ei tapa motivaatiota niin tehokkaasti kuin viisi kertaa viikkoon pakotettu rääkkitreeni. Aloita liikuntaharrastus siis maltilla.

”Muista, että kaikki liikuminen on hyödyllistä, myös se vähäinenkin.”

8. Mieti itsellesi palkinto

Lenkin tai muun liikumisen jälkeen itseään voi ja pitääkin kiittää. Keksi kannustava palkinto.

”Kun on liikkunut päiväsaikaan, niin itsensä voi palkita vaikka ylimääräisellä jaksolla lempisarjaa.”

9. Etkö silti jaksa nousta? Siirrä jumppa sohvalle

Television katselun ei tarvitse olla passiivista puuhaa, vaan sen lomassa voi tehdä avaavia venytyksiä, kevyitä liikkeitä tai hieroa kipeitä paikkoja.

Välineitä on myös turha piilottaa kaappeihin. Jos kuminauhoja on näkyvillä esimerkiksi olohuoneessa, niitä on helppo käyttää pienenkin hetken ajan tv:n katselun lomassa.

Lue myös: Tuolijumppa vahvistaa ja elvyttää lihaksia – katso ohjeet 2 minuutin treeniin, joka sopii kaikille

Kommentoi

Kommentoi juttua: Jämähdätkö syksyllä helposti sohvanpohjalle? 9 tehokasta vinkkiä lisätä liikuntaa

eikka

Kaamosaikaan olisi hyvä käydä ulkoilemassa keskellä päivää niin saa sen vähäisen valon hyödyksi.

Sinun täytyy kommentoidaksesi.