Liikunta

Miksi paino nousee keski-iässä? Lääkäri listaa 4 syytä ja paljastaa lempeät keinot, joilla painonnousun saa kuriin

Keski-iässä monet velvoitteet ja väsymys painavat, mikä kasaa kroppaan lisäkiloja. Ratkaisun avaimet piilevät unessa, liikkeessä ja mielialan tukemisessa.

Moni kokee, että keski-iän tienoilla painonhallinta muuttuu väistämättä tappiolliseksi taisteluksi. Olet varmasti kuullut väitteen, että iän myötä aineenvaihduntaa hidastuu, mikä tekee painonhallinnasta vaikeampaa kuin aiemmin.

Tällaisenaan väite on kuitenkin myytti, joka ei pidä paikkaansa. Viime vuonna julkaistu maailmanlaajuinen tutkimus osoitti, että aineenvaihdunta pysyy huomattavan vakaana ainakin 60-vuotiaaksi asti.

Päivässä poltettu kalorimäärä pysyi suunnilleen samana 20–60 ikävuoden välillä – ja näin oli raskaudenkin aikana. Kuudenkympin jälkeen tiputus oli noin 0,7 prosenttia vuosittain.

Vaihdevuodetkaan eivät itsessään lihota, mutta ne ohjaavat sitä, mille alueille rasvaa kertyy. Estrogeenin hiipuessa lihavuus tuppaa näkymään enenevässä määrin vyötärön seudulla. Vyötärölihavuus puolestaan yhdistyy sisäelinten rasvoittumiseen, joka on monien kansantautien riskitekijä.

Mikä siis pohjimmiltaan selittää keski-ikäisten ja sitä vanhempien hankalalta tuntuvaa kamppailua kilojen kanssa? Asiaa valottaa Painoklinikan painonhallintalääkäri André Heikius. Hän listasi neljä syytä, miksi keski-iässä kilot alkavat nousta.

1. Arki on kiireistä ja voimavarat ehtyvät

Ensisynnyttäjien keski-ikä on noussut, ja moni elääkin keski-ikäisenä ruuhkavuosia. Arjessa kiireisen työpäivän jälkeen huolehditaan omien lasten harrastus- ja kotiasioiden lisäksi vielä omien ikääntyvien vanhempien tarpeista. Samalla omasta hyvinvoinnista huolehtiminen unohtuu helposti. Samalla painonhallinta vaikeutuu.

Ratkaisu: Priorisoi omaa hyvinvointiasi. Älä huolehdi aina omasta jaksamisestasi viimeisenä. Pyydä esimerkiksi esimieheltäsi mahdollisuutta rauhalliseen lounastaukoon päivittäin. Nopea syöminen ja hotkiminen ovat todistetusti merkittäviä painoa lisääviä riskitekijöitä.

Kun lapset ovat harrastuksissa, pyri hyödyntämään aikaa omaan hyvinvointiin, kävelyyn tai hetkeen ystävän kanssa. Kaiken ei kotona tarvitse olla tip-top ja varsinkaan sinun harteillasi.

Lue myös: Onko sinullakin tuplaruuhkavuodet? Siri Kolu lanseerasi termin sukupolvelle, joka hoivaa sekä pieniä lapsiaan että vanhenevia vanhempiaan

2. Uni uupuu

Kiire ja stressi vähentävät monella yöunen määrää ja heikentävät sen laatua. Moni hyötyisi säännöllisistä 7–8 tunnin unista.

Väsymys vaikeuttaa monella tapaa painonhallintaa: liikuntaharrastuksiin on vaikea jaksaa lähteä, ja nälkähormoni greliini nousee ja lisää mielihaluja herkutteluun.

Ratkaisu: Priorisoi unta. Harjoittele menemään puoli tuntia tai tunti aikaisemmin nukkumaan. Jos suinkin pystyt, ala tehdä rauhallisia kävelylenkkejä, sillä ne parantavat myös unen laatua. Tee rentoutusharjoituksia illalla.

3. Tunteet ohjaavat syömistä

Keski-ikä on usein kiireinen ja vaativa elämänvaihe. On tavallista, että ylipainon kanssa kamppaileva ihminen tunnistaa syövänsä herkkuja rentoutuakseen tai yksinäisyyden tai muun tunteen takia. Kaloripitoista syötävää on nykyään saatavilla aivan kaikkialla, ja herkkuja on vaikea ohittaa.

Ratkaisu: Huolehdi siitä, että ateriavälit eivät jää liian pitkiksi. Harjoittele aamiaisen ja lounaan syömistä, jos jätät ne usein väliin. Illan mieliteot ratkeavat pitkälti alkupäivän syömisen ja olotilan mukaan.

Muista myös, että nykyään on olemassa tehokasta lääkehoitoa ylipainoon: lääke lisää kylläisyyttä sekä vähentää nälkää ja mielitekoja. Jos et saa kiloja kuriin muuten, konsultoi asiasta lääkäriä.

Lue myös Seura.fi: Lihavuuslääkkeet – Kenelle ne sopivat painonpudotuksen tueksi? Miten ne auttavat laihduttajaa? Näin erikoislääkäri vastaa 10 kysymykseen

4. Ei aikaa liikunnalle

Ruuhkavuosina ja keski-ikäisenä alkaa monilla korostua tunne siitä, että ei jaksa tai ehdi enää harrastaa mieluista liikunta.

Ratkaisu: Älä valitse liikuntamuotoa sen perusteella, minkä arvelet polttavan eniten kaloreita. Valitse harrastukseksi aktiviteetti, josta nautit: tanssi, teatteri, retkeily, puutarhanhoito. Mikä vain harrastus, joka saa sinut ulos ovesta, käy.

Nykyään tiedämme, että hyötyliikunta on painonhallinnalle yhtä tärkeää ja tehokasta kuin kuntoliikunta, eli kaikki aktiviteetit lasketaan. Muista, että kävelylenkki voi olla kuinka lyhyt tahansa, mutta se on silti päivän lenkki.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Miksi paino nousee keski-iässä? Lääkäri listaa 4 syytä ja paljastaa lempeät keinot, joilla painonnousun saa kuriin

Sinun täytyy kommentoidaksesi.