Gluteeniton täytekakku x 5

Gluteeniton täytekakku on varma valinta juhlaan kuin juhlaan. Kokosimme yhteen vastustamattomimmat täytekakut, jotka sopivat myös gluteenitonta ruokavaliota noudattavan juhlapöytään. Näitä kakkuja tekee mieli maistaa, vaikkei erikoisruokavaliota noudattaisikaan!

Gluteeniton täytekakku on kaikkea muuta kuin kuiva ja mauton. Tässä Kotilieden parhaat ohjeet, valitse suosikkisi ja kaiva kakkuvuoat esiin!

Lue lisää: Gluteeniton kakku kevään juhliin

Gluteenitonta täytekakkua varten ei välttämättä tarvitse metsästää gluteenittomia jauhoseoksia. Gluteeniton kakkupohja valmistuu helpoimmillaan tavallisen sokerikakkupohjan tapaan perunajauhoista. Mehevä gluteeniton kakkupohja onnistuu myös kolmen gluteenittoman jauhon seoksesta tai valkuaisista ja sokerista valmistetuista marekilevyistä. 

Gluteeniton sokerikakkupohja

Gluteeniton täytekakku onnistuu helpoiten korvaamalla sokerikakkutaikinan vehnäjauhot kaikille leipureille tutuilla perunajauhoilla. 

Perunajauhoista tehty sokerikakku on itse asiassa jopa parempi kuin vehnäjauhoja sisältävä. Kuohkea ja ilmava gluteeniton kakkupohja pysyy pitkään mehevänä. Lisää jauhot muna-sokerivaahtoon siivilän läpi sihdaten ja taikinan joukkoon varovasti käännellen. Näin rakenne pysyy kuohkeana ja vältyt ikäviltä jauhopaakuilta.

Anna kypsän kakkupohjan jäähtyä huolella ennen täyttämistä, mielellään vaikka seuraavaan päivään.

Gluteeniton kakkupohja on vehnäjauhoista valmistettua mehevämpi, eikä se siksi tarvitse yhtä paljon kostutusta. Jokainen kakkukerros kannattaa kuitenkin kostuttaa huolellisesti. Muista kostuttaa myös kakun reunat ja erityisesti päällimmäinen levy. Jos tarjoilet kakun pian täyttämisen jälkeen, voi kakkua kostuttaa reilummallakin kädellä. Vähennä vastaavasti kostutusliemen määrää, mikäli kakku odottaa tarjoilua tovin pidempään.

Ota kostutusliemen määrässä huomioon myös täytteet. Löysästä täytteestä imeytyy enemmän kosteutta pohjaan kuin jämäkästä täytteestä.

Aivan kuten perinteisenkin täytekakun, myös gluteenittoman täytekakun täytteen ja koristeet voi valita maun, sesongin ja juhlien teeman mukaan. Ole kuitenkin tarkka ja varmista, että kaikki käyttämäsi raaka-aineet sopivat gluteenittomaan ruokavalioon. Gluteenia saattaa piillä yllättävissäkin paikoissa. 

gluteeniton sitruunatäytekakku

Perunajauhoista valmistuu helposti mehevä gluteeniton kakkupohja. Täytteet ja koristeet voi valita teeman ja maun mukaan. Kuva: Kristiina Kurronen

Sitruunatäytekakku tehdään perinteiseen gluteenittomaan sokerikakkupohjaan. Raikas kakku täytetään sitruunakiisselillä ja koristellaan omatekoisella mantelinugaalla.

gluteeniton suklaatäytekakku

Gluteenittomassa suklaatäytekakussa on suklaata kakkupohjassa, täytteessä ja kakun kuorrutuksessa. Tuhti kakku raikastuu aprikoosimarmeladilla. Kuva: Kristiina Kurronen

Jos haluat suklaisen kakkupohjan voi joukkoon siivilöidä myös kaakaojauhetta. Gluteeniton suklaatäytekakku on aromikas ja aikuismaiseen makuun sopiva täytekakku, joka tuo mieleen sacherkakun vivahteet. Täyteläinen ja herkullisen tuhti suklaakakku täytetään aprikoosihillolla sekä suklaisella rahka-kermahyytelöllä ja kuorrutetaan suklaalla.

Gluteeniton kakkupohja – yksi pohja, kolme kakkua

Maailman paras gluteeniton kakkupohja on ohje, joka kannattaa napata talteen. Mehevä gluteeniton kakkupohja tehdään kolmen jauhon yhdistelmästä: gluteenittomasta jauhoseoksesta, kookosjauhosta ja perunajauhosta. Kookosjauho on pohjan salaisuus. Se tuo pohjaan ainutlaatuisen maun. 

Gluteeniton kakkupohja toimii monenlaisissa kakuissa. Ota haltuun tämä yksi ohje, etkä tarvitse enää muita! Maailman paras gluteeniton kakkupohja sopii yhteen noin kymmenen hengen kakkuun. Tee kaksi pohjaa, jos teet hauskan numerokakun, sitruunatäytteisen semi-naked kakun tai näyttävän vadelma-ruusumoussetäytteisen kerroskakun.

gluteeniton kerroskakku

Maailman paras gluteeniton kakkupohja on mehevä, maukas ja sopii moneen. Kuva: Mirva Kakko

Lue lisää: Tässä tulee maailman paras kakkupohja! – Gluteenittomasta kakkupohjasta syntyy 3 erilaista täytekakkua

Gluteenittomat marenkikakut

Gluteenittomia tarjottavia suunnitellessa kannattaa pitää mielessä myös marenkipohjaiset leivonnaiset, jotka ovat usein luontaisesti gluteenittomia.

Marenkipohjat voi leipoa hyvissä ajoin ennen juhlapäivää. Säilytä marenki kuivassa, jottei ilmankosteus pääse pehmentämään sitä. Täytteet kannattaa lisätä vasta juuri ennen tarjoilua, jotta kakkulevyt eivät sitkisty.

marjaisa pavlova

Yhtä aikaa makea ja raikas, rapea ja pumpulin pehmeä pavlova katoaa kahvi- tai jälkiruokapöydästä nopeasti viimeistä marenkimurua ja kermapisaraa myöten. Kuva: Kristiina Kurronen

Esimerkiksi marengista, tuoreista marjoista tai hedelmistä ja kermavaahdosta koottu marjaisa pavlova on aina varma valinta niin kahvipöytään kuin jälkiruoaksikin.

appelsiini-passionkakku

Gluteeniton appelsiinipassionkakku kootan marenkileyistä ja täytetään kreemillä ja appelsiinilohkoilla. Käytä koristeluun ronskisti kermaa ja hedelmiä. Kuva: Kristiina Kurronen

Jos marjat eivät ole sesongissa, kokeile täytteessä erilaisia hedelmiä. Gluteeniton appelsiinipassionkakku on komea marenkikakku, jossa mantelijauheella maustettujen marenkipohjien väliin levitetään sitruunaista passionkreemiä ja appelsiinilohkoja.

kookos-limettikakku

Gluteeniton limetti-kookoskakku on oikea sokerihiiren unelma. Kuva: Pekka Holmström

Komea ja kerroksellinen limetti-kookoskakku on sokerihiiren unelma. Pähkinäinen marenkikakku sisältää tuplasti makeaa täytettä. Kookoskinuski hurmaa herkuttelijan.

Katso lisää ideoita gluteenittomaan levontaan Anna.fi/ruoka: Gluteenittomat leivonnaiset

Keskustelu

Kommentoi juttua: Gluteeniton täytekakku x 5

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X