Joulukukat ja uudet trendit

Viherkasvit ovat mainioita joulukukkia. Ne ovat kestäviä, helppohoitoisia ja persoonallisia vaihtoehtoja perinteisille joulukukille.

Niukasti kastelua vaativa skimmia tuo iloa syksystä pitkälle helmikuuhun. Sen nuput muistuttavat punaisia marjoja ja kukinta on valkoinen – sopii täydellisesti jouluun! Nahkamaiset lehdet ovat kauniit katsella kukinnon jälkeenkin.

Toinen pitkään kukkiva ja niukasti kasteltava, uusi joulusuosikki on tulilatva.

Edullinen tulilatva päätyy usein suuriin asetelmiin pienin koristein. Erilaisin nauhoin ja rusetein kukan luonnetta voidaan muuttaa keittiön ikkunalta juhlapöytään sopivaksi. Suomalaiset suosivat jouluna erityisesti valkoista ja punaista tulilatvaa.

Asetelmissa haetaan vihreän eri sävyjä liittämällä kukkivien kasvien oheen esimerkiksi murattia tai keltavihreää mähkää.

Amaryllis ja joulutähti ovat kestosuosikkeja

Moni perhe kaipaa jouluunsa yhä yhden hyasintin tuomaan tuoksua, mutta allergioiden ja muiden kukkavaihtoehtojen lisäännyttyä hyasintti ei ole enää itsestään selvä tuliainen.

Amaryllis on vakiinnuttanut paikkansa joulukukkien kuningattarena. Niukasti kasteltava amaryllis kerää veden sipuliinsa ja kasvaa liiasta kastelusta korkeuksiin. Kukan siirtäminen yöksi viileään voi hidastaa pituuskasvua, mutta parasta amarylliksessä on sen kestävyys myös leikkokukkana.

Katkenneen tai ylipitkästä leikatun amarylliksen varren alaosaan kannattaa kiristää kuminauha, jolloin varsi ei lähde rullautumaan pintaa kohti. Amaryllis on näyttävä osa kukkakimppua tai asetelmaa, vaikkapa kuusenoksan kaverina.

Jo pitkään suosiossa ollut joulutähti ei ole menettänyt otettaan suomalaisten joulussa. Kestosuosion tae on pitkään kestävä kukinta, allergisoimattomuus ja kukkien lukuisat sävyt.

Erisävyiset joulutähdet ovat kuin eri kasveja, mutta yhteistä niille on herkkyys vetoa kohtaan. Ikkunalauta tai parvekkeen oven läheisyys eivät ole joulutähden paikkoja. Ruukun on oltava tasaisen kostea ja sitä kannattaakin kokeilla sormella.

Joulutähden haittapuoli on sen myrkyllisyys. Kukka pitää sijoittaa niin, etteivät pienet lapset tai lemmikit pääse siihen käsiksi.

Asiantuntija: Hortonomi Norah Thibault, Espoon Vihernurkka

Teksti: Taija-Leena Volama

Keskustelu

Kommentoi juttua: Joulukukat ja uudet trendit

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X