Juhlat

Ylioppilasjuhlat: näin järjestät onnistuneet lakkiaiset

Onnistuneiden ylioppilasjuhlien järjestäminen vaatii huolellista suunnittelua. Ota talteen vinkit juhlapaikan valintaan, tarjoiluihin, pukeutumiseen, ohjelmaan ja muihin järjestelyihin!

Ylioppilasjuhlat on ikimuistoinen hetki jokaisen valmistuvan lukiolaisen elämässä. On tärkeää tehdä päivästä unohtumaton niin ylioppilaalle itselleen kuin juhliin osallistuville. Kokosimme yhteen tärkeimmät vinkit ylioppilasjuhlien järjestämiseen. Kun aloitat juhlien suunnittelun hyvissä ajoin, onnistut varmasti.

Missä ylioppilasjuhlat pidetään?

Kaikki tahtovat nähdä hetken, jolloin tuoreet ylioppilaat painavat valkolakin päähänsä. Monissa lukioissa tilat ovat rajalliset, joten etusija annetaan ylioppilaiden vanhemmille ja lähisukulaisille.

Tyypillisesti muut vieraat saapuvat onnittelemaan ylioppilasta vasta juhlapaikalle. Ylioppilasjuhlajuhlat voi järjestää esimerkiksi kotona, puutarhassa, vuokratilassa tai ravintolassa. Kotona järjestetyt juhlat luovat usein lämpimän ja intiimin tunnelman, kun taas vuokratiloissa tai ravintolassa on enemmän tilaa vieraille ja mahdollisuus ulkoistaa tarjoilut.

Puutarhajuhlista haaveilevan kannattaa miettiä varasuunnitelma sateen varalta. Voisiko puutarhaan hankkia vaikka juhlateltan? Kannattaa kuitenkin muistaa, että tarjoiltavia ei kannata sijoittaa puutarhaan, jos ulkona on kuuma tai lämmin päivä. Ruoat pilaantuvat helposti paahteessa.

Vinkkejä juhlien järjestämiseen

Miten ylioppilasjuhliin kutsutaan?

Tee vieraslista hyvissä ajoin. Vieraille on syytä lähettää kutsut, joissa kerrotaan, kuka juhlat järjestää, missä ja milloin ne järjestetään ja keitä kutsu koskee. Muista myös esittää vastauspyyntö, jotta pystyt arvioimaan, kuinka paljon vieraita juhliin on tulossa. Kutsussa voi mainita myös lahjapyynnön tai laittaa mukaan tilinumeron, jos ylioppilas toivoo rahalahjaa.

Jos vieraita on tulossa paljon ja juhlatilat ovat rajalliset, kaikkia vieraita ei kannata kutsua juhliin samaan aikaan. Kutsussa kannattaa kertoa, monelta vieraita toivotaan saapuviksi.

Kutsu saa olla kutsujan tyylin mukainen. Se voi olla minimalistisempi tai koristeellisempi. Siihen voi myös liittää ylioppilaan lapsuuskuvan, jos se tuntuu päivänsankarin tyyliin sopivalta. Nykyään kutsu voi olla myös sähköinen.

Perinteisesti ylioppilasjuhliin on saanut piipahtaa kutsumattakin, mutta nykyään tätä ei enää pidetä hyvän tavan mukaisena.

Lue myös: Kutsu ylioppilasjuhliin tai valmistujaisiin – katso asiantuntijan vinkit, mitä kutsuun kannattaa kirjoittaa ja vastata

Näin onnittelet ylioppilasta

Miten ylioppilasjuhlat sujuvat jouhevasti?

Sujuvoita juhlien kulkua varaamalla avuksi riittävästi apukäsiä. Voit pyytää perheenjäseniä, ystäviä tai ammattilaisia avuksesi tarjoiluun, koristeluun ja järjestelyihin.

Tee kaikki mahdolliset valmistelut jo juhlia edeltävänä päivänä. Kata esimerkiksi astiat oikeille paikoilleen jo edellisenä iltana, älä vasta juhlapäivän aamuna.

Varmista, että ylioppilasjuhlat tallentuvat myös valokuviin. Voit joko palkata ammattivalokuvaajan tallentamaan juhlatunnelman tai pyytää jotakuta perheenjäsentä tai ystävää ottamaan valokuvia. Näin juhlapäivään voi palata myöhemmin muistoissa.

Jos juhliin on tulossa lapsia, varaa heille jotakin mielekästä puuhaa.

Varaa halutessasi juhliin myös vieraskirja, johon vieraat voivat kirjoittaa tervehdyksensä ylioppilaalle. Muista miettiä myös paikka lahjapöydälle.

Ylioppilasjuhlat: Mitä lakkiaisissa tarjotaan?

Ruoka ja juoma ovat tärkeä osa onnistuneita ylioppilasjuhlia. Suunnittele tarjoilut siten, että ne sopivat niin juhlapaikkaan kuin vieraiden makumieltymyksiin. Kutsuttuja kannattaa pyytää ilmoittamaan allergiat ja erikoisruokavaliot kutsuun vastaamisen yhteydessä, jotta juhlista löytyy jokaiselle jotakin sopivaa syömistä.

Ylioppilas kohottaa usein maljan kaikkien juhliin saapuvien vieraiden kanssa. Kannattaa varata alkumaljasta ja muistakin juhlajuomista myös alkoholiton versio.

Lue myös: Paljonko kuohuviiniä per henkilö varataan juhliin? Päätä kaksi asiaa ja laskurimme neuvoo loput

Monissa ylioppilasjuhlissa tarjoiltavat katetaan buffet-pöytään. Erinomaisia tarjottavia ovat yksinkertaiset salaatit ja erilaiset makeat ja suolaiset piirakat. Erilaiset cocktailpalat on helppo syödä vaikka seisaaltaan. Myös voileipäkakku on klassinen valinta ylioppilasjuhliin. Pikkuleivät on helppo valmistaa hyvissä ajoin etukäteen. Ylioppilaskakku kruunaa kahvipöydän.

Osan tarjoiltavista voi tilata pitopalvelulta tai kahvilasta. Myös astioita voi vuokrata juhlien järjestämistä varten eri tahoilta.

Ideoita ylioppilasjuhlien tarjoiluihin

Ylioppilasjuhlat: Millaiset koristeet ja kukat juhliin?

Kattaukseen voi valita jonkin yhtenäisen teeman tai värimaailman. Asettele pöytään esimerkiksi kukkia ja kynttilöitä, jotka luovat juhlavan tunnelman. Käytä pöytäliinoja, lautasliinoja ja astioita, jotka luovat tyylikkään kokonaisuuden.

Kukat tuovat juhlatilaan raikkautta ja juhlavaa tunnelmaa. Valitse ylioppilaan suosikkikukkia ja käytä niitä sekä kattauksessa että muissa koristeluissa.

Kannattaa muistaa, että ylioppilas saa usein lahjaksi paljon ruusuja ja muita kukkia. Varaa siis riittävästi maljakoita, joihin kukat voi asetella.

Luo juhlan tuntu koristeilla ja kukilla

Miten ylioppilas pukeutuu juhliin? Entä mitä pukea ylioppilasjuhliin vieraana?

Ylioppilasjuhlissa ylioppilas pääsee loistamaan juhlapuvussaan. Ylioppilaan asun kruunaa tietysti ylioppilaslakki. Perinteisesti miehet pukeutuvat tummaan pukuun ja naiset valitsevat juhlavan mekon.

Tapakouluttajat ohjeistavat, että ylioppilasjuhlissa mekon helma ei saisi olla pitkä, koska kyseessä on päiväjuhla. Maksimekot ovat kuitenkin olleet jo pitkään suosiossa ja niitä on nähty juhla-asuina juhlien kellonajasta riippumatta. Myös juhlava housupuku on naisellekin mahdollinen.

Ylioppilasjuhlien pukeutumisetiketti ei ole kovin tiukka. Nyrkkisääntö on, että myös vieraat pukeutuvat juhlavasti. Tumma puku on miehille varma valinta. Naiset voivat valita juhlavan mekon tai housupuvun. Mitkään värit eivät ole kiellettyjä asuissa.

Jos ylioppilaan äiti on saanut lahjaksi äidinlyyran, ylioppilasjuhlissa hän voi kiinnittää lyyran asunsa rintapieleen. Lyyra kiinnitetään puvun rinnuksiin sydämen puolelle.

Lue myös: Mitä päälle ylioppilasjuhliin? Pukeutumisvinkit nais- ja miesvieraalle

Mitä ylioppilasjuhlissa tapahtuu? Tarvitaanko ohjelmaa?

Juhlan luonteeseen kuuluu, että ihmiset tulevat, ojentavat ruusunsa, kohottavat maljan ylioppilaalle, juovat kahvit ja kiiruhtavat ehkä seuraaville kekkereille.

Ylioppilasjuhlat ovat leppoisa tilaisuus, mutta ilman puheita ei selvitä tästäkään päivästä. Kun vieraita on koossa sopiva joukko, joko kummi, toinen vanhemmista tai joku sukulaisista muistelee sankarin koulutien alkutaivalta tai muuta merkittävää etappia elämässä. Myös erilaiset musiikkiesitykset sopivat ylioppilasjuhliin erinomaisesti.

Lue myös: Pidä hyvä puhe juhlissa: 10 vinkkiä, miten juhlapuhe ja puheen pitäminen onnistuvat jokaiselta

Juttua on muokattu 8.4.2023: Juttu on päivitetty ja täydennetty ajan tasalle.

Lue myös Anna.fi: Juhlien järjestäminen kotona – Nappaa vinkit ja muistilistat

Kommentoi

Kommentoi juttua: Ylioppilasjuhlat: näin järjestät onnistuneet lakkiaiset

No ei

”Ylioppilaan kotiin saa juhlapäivänä periaatteessa pistäytyä ilman erillistä kutsua.” No ei kai sentään?

äiti

No ilman muuta. Hyvä että on edes yksi juhla joka on kontrolloimaton ja yllätyksiä täynnä!

äiti 2

No huh, meillä juhlat järjestetään aivan muualla kuin kotona….

TÄTI

En kyllä mee kutsumata kenenkään juhliin!

Jos juhlia ei tullutkaan:(

Moukkamaista tulla juhliin ilman kutsua. Tietenkin odotetaan kutsua! Se tulee kutsukortilla, tekstiviestillä tai puhelinsoitolla. Jos kutsua ei tule, on vierasporukka valittu ”ihan lähipiiristä vain” tai sitten ”kaveripiiristä vain” tai sitten niistä jotka ”aidostio ovat perheen kanssa tekemisissä muutenkin”. Nykyään ei enää ole tarpeen kaivaa sukulaisia ja kummeja naftaliinista juhlimaan, jos ei ole pidetty yhteyttä vuosiin. Skoolaa silloin kotonasi ja osta yo-lahjaksi varaamallasi rahalla itsellesi risteily vaikka Tukholmaan. Lapselle on sama tuletko vai et, jos olet vain vanhempien tuttu tai vauvana viimeksi tavannut. Tilanne on kiusallinen kaikille! Oletko todella tervetullut, jos sinulle ei ole edes mainittu asiasta ja annettu kellon aikaa milloin voi tulla? Menetkö omatoimisesti mihin kellon aikaan vain? Haloo, menetkö aamupäivällä tai päivällä, kun perheellä on kaikki vielä kesken vai menetkö silloin kun kotiväki on jo heittänyt korkkarit nurkkaan ja nostanut jalat seinää vasten ja korkannut viinin. Kyllä sinut kutsutaan ihan varmasti ja kerrotaan kellonaika! Odota kutsua äläkä loukkaannu, jos et sitä saa. Silloin kuin ei ollut puhelimia ja posti kulki viikkoja, niin on voitu käyttäytyä niin alkeellisesti ja pompsahtaa yo-juhliin. Nykyään kaikkien perheiden juhlat eivät ole suuriin pitoihin verrattavia. Urpointa on se, että itse tyrkyttää itseään juhliin. Entäs sitten se, että pyllähtää paikalle ja perheessä onkin reputettu tai lukiota käydään 4 vuotta tai kirjoitetaan vasta syksyllä. Kyllä siinä on hauskuus kaukana, kun kymmenille soittelijoille selitellään miksi tänä keväänä ei juhlita. Koska yo-juhlat ovat iloinen sukujuhla ja siihen kuuluu juhlintaa porukassa, on parasta odottaa kutsua, kyllä se tulee, jos perhe on niin suunnitellut, ellei sitten juhli minipiirissä.
Meille ei ole tärkeää lapsen saamat lahjat. Hän on jo ajanut ajokortin, matkustanut ympäri maailmaa, saanut pesämunaa asuntoa varten eikä arvosta materiaalia. Meillä juhlitaan suvussa kulkeneiden reseptien pohjalta tehdyllä runsaalla tarjoilulla ja kauniilla, juhliin valmistautuneella kodilla. Meille olet tervetullut, mutta vain kutsusta!

seitikki

Meilläpäin on tapana laittaa paikallislehteen kutsu, josta ilmenee lakkiaisten aika ja paikka. Paikalle saapuu sitten onnitteluvisiitilleen ne, jotka haluavat.
Lehti-ilmoituksessa on hyvää se, että ei tarvitse arvuutella onko se-ja-se nuori valmistunut ylioppilaaksi vai ei ja kutsutuksitulemisesta epävarmat voivat halutessaan tämän kutsun turvin tulla onnittelemaan. Toisaalta tarjottavien määrän arviointi on tässä tapauksessa vaikeaa, helpointa se on silloin kun lähettää täsmälliset kutsut toivotuille vieraille. Useinmitenhan lakkiaiset ovat tälläinen iltapäivän non-stop juttu, jossa vieraat tulee ja lähtee omaan tahtiinsa. Ei ole yhtä ainoaa oikeaa tapaa lakkiaisten järkkäämiseen: perheet, nuoret ja elämäntilanteet ovat kaikki omanlaisiaan.

haloo tantat!!

Ei tarvitse vetää hirveetä haloota ja hernettä nenäänsä jo kotiliesi ilmoittaa että kuka vain voi tulla juhliin. Tapansa kaikilla ja eri puolilla Suomea on erilaiset käytänteet.

etikettiin tutustunut

Jos nyt halutaan viilata pilkkua, niin etiketin mukaan ylioppilasjuhliin ei kuuluisi kutsua erikseen kutsulla vaan kaikki jotka kokevat, että haluavat ylioppilasta onnitella ovat tervetulleita.

Jos siis lopetettaisiin järmäys ja nautittaisiin kesästä ja pian koittavista juhlista! 🙂

Uusi kevät

Mielestäni on hienoa, että uutta ylioppilasta voi käydä onnittelemassa ilman kutsua. Asumaan ei toki tarvitse jäädä. Vallan hyvin voi käydä vain ovella ja esittää onnittelut, ojentaa ruusun ja jopa lahjashekin, jota vastaan tuskin isällä ja äidillä ei ole mitään vastaan. Uskon, että päivän päähenkilö, tuore ylioppilas ilahtuu ja voi jälkeen päin muistella hyvällä niitä kaikkia juhlapäiväänsä muistaneita.

juhlat kohta

Me laitettiin sanomalehteen ns. yleinen kutsu, jossa siis kutsutaan sukulaiset ystävät ja tuttavat. Siis jokainen joka omasta mielestään joihinkin noista kategorioista kuuluu, niin on tervetullut juhlimaan kanssamme ja onnittelemaan ylioppilasta.

Sinun täytyy kommentoidaksesi.