Ruoka

Bulgur tuo vaihtelua – kokeile murskattua vehnää ruokaisiin salaatteihin, täytteisiin ja sellaisenaan lisukkeeksi

Bulgur tuo vaihtelua lisukkeisiin, mutta siitä valmistuu myös ruokaisa salaattipohja. Mausteilla, höysteillä ja kastikkeilla bulguriin saa makua ja meininkiä.

Bulgur on loistava vaihtoehto kotikokille, joka kaipaa aterialle vaihtelua. Bulguria löytyy yleensä pientenkin markettien hyllystä. Parasta bulgurissa on helppokäyttöisyys, nopeus ja sen soveltuvuus monien ruokien lisukkeeksi pastan, perunan tai riisin sijaan. 

Lue myös: Proteiinipitoinen kvinoa on täyttä ravintoa – 3 maukasta reseptiä

Mitä bulgur on? 

Bulgur on kokonaisista vehnänjyvistä valmistettua rouhetta. Bugur tehdään liottamalla ja keittämällä kokonaisia vehnänjyviä, minkä jälkeen jyvät kuivataan ja rouhitaan. Bulguria on kaupoissa tarjolla niin karkeaksi kuin hienoksi rouhittuna. 

Bulgur muistuttaa rakenteeltaan couscousia, mutta eroaa siitä valmistustapansa perusteella. Siinä missä bulgur valmistetaan rouhituista vehnänjyvistä, couscous tehdään vehnäjauhoista, vedestä ja suolasta sekoitetusta paksusta taikinasta. Siitä valmistetaan pientä rouhetta, joka esikypsennetään säilyvyyden parantamiseksi ja kypsennysajan lyhentämiseksi myöhemmin.

Mihin bulguria voi käyttää?

Bulgur sopii lisukkeeksi vaikka sellaisenaan. Kokeile korvata riisi vaihteeksi bulgurilla. Bulgur on loistava valinta, sillä se sisältää riisiä enemmän proteiinia ja kuituja sekä muun muassa B- ja K-vitamiineja, fosforia, rautaa ja mangaania.

Bulgur on oleellinen raaka-aine turkkilaisessa ja muissa Välimeren alueen keittiöissä sekä Pohjois-Afrikassa ja Lähi-idässä. Se on esimerkiksi lampaan jauhelihasta valmistettavien kibbeh-lihapullien ja libanonilaisen tabbouleh-salaatin oleellinen raaka-aine.

Syksyllä bulgurista saa maukkaan ja ruokaisan täytteen kesäkurpitsoille, paprikoille tai kurpitsalle.

Bulgursalaatti on ruokaisa herkku

Bulgurista voi valmistaa maukkaan ja ruokaisan salaattipohjan, jonka voi höystää maun mukaan vaikkapa paahdetuilla tai tuoreilla kasviksilla, mausteisella makkaralla, pavuilla tai broilerilla sekä tuoreilla yrteillä.

Meze-pöydän herkkuihin kuuluu raikas tabbouleh. Aitoon tabbouleh-salaattiin tarvitset muun maussa mehukkaita tomaatteja, punasipulia ja kurkkua, ronskisti tuoreita yrttejä, kuten minttua ja lehtipersiljaa sekä hitusen bulguria. Tabbouleh-salaattia varten bulguria ei välttämättä tarvitse kypsentää. Kun bulguria lisää salaattiin vain vähän, kasvisten nesteet riittävät turvottamaan sen.

Raikas tabbouleh sopii paitsi osaksi meze-pöytää, myös lisukkeeksi vaikkapa falafelien tai lihavartaiden kylkeen yhdessä mintulla maustetun tsatsikin ja naan-leivän kera.  

Tämä lämmin bulgursalaatti viimeistellään kasviksilla sekä chilikastikkeella ja maustetaan kardemummalla ja kanelilla. Salaatti maistuu sellaisenaan tai liha-, kala tai kasvisruoan kaverina.

Lue myös Anna.fi: Tahnoja, salaatteja, falafeleja, pitaleipää… Runsas meze-lautanen on loistava tarjottava illanistujaisiin

Bulgur: Reseptit ja lisukkeet moneen makuun

Couscous-lisuke onnistuu myös bulgur-vehnästä. Tämä tuoreilla yrteillä, kurkulla ja pistaasipähkinöillä höystetty raikas salaatti on paitsi mainio lisuke, myös kokonainen ateria jogurttikastikkeen ja paahdettujen vihannesten kanssa tarjottuna.

Yhdessä paahdettujen juuresten kanssa bulgurista valmistuu maukas kaveri vaikkapa ärhäkällä harissalla maustetun broilerinfileen kylkeen. Vaihtele rohkeasti kasviksia sesongin ja saatavuuden mukaan. Tässä ohjeessa mukana on bataattia, kesäkurpitsaa, paprikaa ja munakoisoa. 

Bulguria voi tarjota myös lisukkeena vaikkapa marokkolaisen appelsiinilohen, mausteisen lihapadan tai aprikoosibroilerin kyljessä.

Lammaslihapullat kätkevät sisäänsä roppakaupalla rouheaa bulguria. Makoisat pyörykät maustetaan Lähi-Idän tapaan valkosipulilla, kanelilla, juustokuminalla, silputulla taatelilla, lehtipersiljalla ja tuoreella korianterilla. Annos on riittoisa, mutta lammaslihapullat sopivat mainiosti myös pakastettavaksi.

Bulgur: Keitto-ohje ja valmistus

Bulgur on nopea ja helppo kypsentää. Keitä kattilassa kaksi osaa vettä ja lisää joukkoon yksi osa bulguria. Anna kiehua hiljalleen kannen alla kymmenisen minuuttia, kunnes neste on imeytynyt ja bulgur kypsää. Tarkka keittoaika kannatta aina varmistaa paketin kyljestä. Sekoita kypsä bulgur lopuksi haarukalla irtonaiseksi.

Tärkeintä bulgurin valmistuksessa on keittää se esimerkiksi kasvis-, kana- tai muussa mausteliemessä tai vähintään suolalla maustetussa vedessä. Jos bulguria ei mausta huolella, se jää helposti mauttomiksi. Kypsän bulgurin joukkoon voi lisätä enemmänkin mausteita, tuoreita yrttejä tai vaikkapa öljypohjaisen kastikkeen.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Bulgur tuo vaihtelua – kokeile murskattua vehnää ruokaisiin salaatteihin, täytteisiin ja sellaisenaan lisukkeeksi

Sinun täytyy kommentoidaksesi.