Ruoka

Emmental on suomalaisten suosikkijuusto – näin sinileima, punaleima ja mustaleima eroavat toisistaan

Emmental on yksi suosituimmista ja tunnetuimmista juustoista. Se on maukas leivänpäällinen, mutta myös herkuttelujuusto ja hyvä valinta ruoanvalmistukseen.

Emmental on sveitsiläinen Emme-joen laaksosta kotoisin oleva kova tai puolikova, isoreikäinen, kypsytetty juusto. Juusto mainitaan erikseen nimeltä ensimmäisen kerran vuonna 1542 ja sen valmistaminen aloitettiin aikanaan etenkin myyntiä varten. 

Emmental levisi myös ulkomaille etenkin 1800-luvulta lähtien. Nykyisin emmental-nimisiä juustoja valmistetaankin myös Sveitsin ulkopuolella. Vuonna 1856 Sveitsistä tuli Suomeen ensimmäisiä juustonvalmistajia ja heidän kokemuksensa ja näkemyksensä avulla alkoi suomalaisen emmentalin tarina. Emmentaljuustoja on syöty Suomessa jo 1900-luvun alusta ja vuosien aikana siitä on tullut yksi suomalaisten suosikkijuustoista. 

Suomessa emmental tunnetaan myös nimellä tahkojuusto. Nimitys on peräisin siitä, että emmentaljuusto valmistetaan isoa tahkokiveä muistuttaviksi, 75–100 kg painaviksi matalan lieriön muotoisiksi kappaleiksi.

Emmentalin valmistus 

Muista perinteisistä juustoista poiketen, emmentalin valmistusprosessiin kuuluu erilaisia käymisvaiheita, minkä vuoksi sitä pidetään yhtenä vaikeimmista juustoista valmistaa. 

Maitohappokäymisen ja suolauksen jälkeen juustoa kypsytetään jonkin aikaa matalassa lämpötilassa, minkä jälkeen juustot siirretään käymiskellariin 30 – 50 päiväksi, kunnes kolot ovat oikean kokoisia. Käymiskellarin jälkeen emmentaljuustoa kypsytetään vielä useita viikkoja viileissä kellareissa, joissa emmentalin lopullinen maku muotoutuu. 

Kypsytysaika riippuu siitä, millaista emmentaljuustoa ollaan valmistamassa, sillä juuri kypsytys tekee erot sinisen, punaisen ja mustan emmentaljuuston välille. Sinileimaista emmentalia kypsytetään yleensä noin 3 kuukautta, punaleimaa sekä mustaleimaa 6-10 kk. 

Mitä eroa on erilaisilla emmentaljuustoilla? 

Emmental tunnetaan erityisesti sen pähkinäisestä mausta, kovasta rakenteesta ja suurista koloista. Esimerkiksi edamista emmentalit erottaa niiden pähkinäisempi ja voimakkaampi maku.

Sinileimaemmental on Suomen suosituin emmentaljuusto. Se saavuttaa arominsa kolmen kuukauden huolellisen kypsytyksen aikana. Punaleimaemmental on sinistä vähän voimakkaampi, sitä kypsytetään 6 kuukautta. Sekä sinileima- että punaleimaemmental ovat molemmat vähäsuolaisia juustoja. Niissä on vain 0,7 % suolapitoisuus. 

Mustaleimaemmental on kolmesta emmentaljuustotyypistä voimakkain. Sitä on kypsytetty yli 9 kuukautta ja valmistuksen aikana sille tehdään vielä niin sanottu pintasuolaus, joka tekee mausta vielä voimakkaamman ja intensiivisemmän. Mustaleimaemmental luokitellaan voimakassuolaiseksi juustoksi, sillä sen suolapitoisuus on 1,6%, Mustaleimaemmental on myös koostumukseltaan kovempaa kuin sinileima- ja punaleimaemmentalit.

Lisäksi mustaleiman erottaa sinisestä ja punaisesta koloihin tihkuva neste, joka muodostuu pitkän kypsytyksen seurauksena. Tällöin juuston sanotaan itkevän. Emmentalin ystäville itkevä juusto on herkullisuuden merkki.

Emmental: Käyttö

Emmental on käyttökohteiltaan monipuolinen juusto, joka sopii hyvin ruoanvalmistukseen, leivontaan, kuten suolaisten piirakoiden kuorrutteeksi sekä sellaisenaan leivän päälle tai vaikkapa osaksi juustotarjotinta: valitse vain vahvuus mielesi mukaan.

Emmentaljuusto mehevöittää suolaiset leivonnaiset

Suolaisten piirakoiden täytteeseen emmentaljuusto antaa makua ja mehevyyttä. Erityisen ihanasti voimakkaan makuinen juusto sopii kinkun ja sienien makupariksi, mutta sitä kannattaa ehdottomasti kokeilla myös keväällä parsan kanssa. Parsapiirakassa emmental paritetaan kahden muun suosikkijuuston, parmesaanin mozzarellan ja kanssa. 

Todellinen juuston ystävä leipaisee tarjolle kolmen juusto parsakaaliquichen tai maukkaan juustopiirakan. Kummassakaan ei juustossa säästellä, sillä juustopiirakassa juustoa on jopa puoli kiloa. Parsakaalipiirakassa aromikas emmental puolestaan saa seurakseen sinihomejuustoa ja parmesaania. 

Hyödynnä emmentalia suolaisessa ruoanvalmistuksessa

Suolaisessa ruoanvalmistuksessa emmentalia voi hyödyntää lukuisin eri tavoin. Raasta juustoa esimerkiksi lihamurekkeen sydämeksi ja saat supermehevän ja maukkaan lopputuloksen.

Kuorrutteena ja gratinoinnissa aromikas ja voimakkaan makuinen emmentaljuusto on todellinen ässä. Täytä juustolla esimerkiksi pienet paprikat tai ripottele sitä supersuosittujen mäiskypottuen pinnalle. Myös kyssäkaali saa emmentalista supermaukkaan kuorrutteen. 

Nokkosmunakas täytetään mehevällä nokkosmuhennoksella ja viimeistellään emmentaljuustoraasteella sekä hienonnetulla ruohosipulilla. Tarjoa nokkosmunakas keväisenä iltapalana tai lounaana salaatin kera. 

Tätä lasagnea ei juustonystävä voi ohittaa. Sinihome-, emmental- ja parmesaanijuusto aateloivat kolmen juuston lasagnen viikonlopun luksusherkuksi.

Hyödynnä emmental salaateissa ja pikkusuolaisissa

Salaatteihin emmental antaa makua ja ryhtiä. Italialainen salaatti on runsas, herkullinen ja iloinen kuin italialainen tilkkutäkki. Siinä emmentaljuustokuutiot saavat makuparikseen muun muassa makeita viinirypäleitä ja melonia, vihreää parsaa sekä ilmakuivattua kinkkua. 

Emmental sopii vaikka sellaisenaan leivän päälle, mutta vaihtelua voikkareihin saat gratinoimalla leivät emmentalilla. Croque madame on muunnos klassisesta croque monsieurista. Maukkaan hapanjuurileivän pinta sivellään voilla sekä dijoninsinapilla ja täytteeksi lisätään palvikinkkua, emmentaljuustoa sekä juustoista mornaykastiketta. Kaiken kruunuksi asetellaan paistettu kananmuna. 

Vähintään yhtä herkullinen leipä on myös New Yorkin deleistä tuttu Reuben-leipä. Tuhti ja ruokaisa kerrosleipä täytetään suolalihalla, emmentaljuustolla ja hapankaalilla. 

Bretagnelaiset tattariletut ovat tattarijauhoista tehtyjä suolaisia lettuja, jotka höystetään kinkulla, kananmunalla ja emmentaljuustolla. Täydellinen ateria.

Sarvet muuntuvat täytteiden avulla moneen. Maukkaat suolaiset juustosarvet saat täyttämällä sarvet emmentaljuustoraasteella.

Lue lisää Anna.fi: Kokoa runsas ja houkutteleva juustotarjotin – vinkit juustojen valintaan ja reseptit herkullisiin lisukkeisiin

Kommentoi

Kommentoi juttua: Emmental on suomalaisten suosikkijuusto – näin sinileima, punaleima ja mustaleima eroavat toisistaan

Lukija515443

Itse käytän sinileima- tai punaleima-Emmentalia mm. pizzoihin ja hampurilaisiin. Vahvamakuisena juuri sopivin kaikista juustoista niihin, muut kuitenkin vähän pliisuja tai sitten liian suolaisia.

Sinun täytyy kommentoidaksesi.