Ruoka

Unohda muoviset jäätelöpakkaukset! Tällainen on kunnollinen eväsrasia ruoan säilytykseen ja kuljettamiseen

Eväsrasia on parhaimmillaan arjen pelastaja. Laita ruokaa kerralla isompi määrä, niin saat siitä myös seuraavan päivän lounaan mukaan töihin. Kokosimme vinkit parhaan eväsrasian valintaan sekä parhaat eväsruokareseptit.

Eväsrasia on nimensä mukaan eväiden säilyttämiseen ja kuljettamiseen suunniteltu astia. Eväsrasioita on lukuisia erilaisia. Millainen eväsrasia on se kaikista paras?

Eväsrasian valinta

Eväsrasioita tarvitaan hieman erilaisiin tarkoituksiin. Joskus riittää, että on jonkinlainen kulho, toisinaan tarvitaan taas vähän enemmän.

Eväsrasiaa valitessa on tärkeää aluksi miettiä käyttötarvetta sekä mahdollisia rajoituksia ja vaatimuksia, joita tuotteen suhteen on. Millaiseen käyttöön ja kenelle eväsrasia on tulossa? Millaista ruokaa siinä on tarkoitus kuljettaa tai säilyttää? 

Kiinnitä huomiota ennen ostopäätöstä erityisesti rasian materiaaliin. Tärkeää on valita astia, joka on tarkoitettu ruoan pitkäaikaiseen säilytykseen. Tällöin ruokaan ei siirry ylimääräisiä kemikaaleja.

Eväsrasian materiaalilla ei kuitenkaan ole väliä sen suhteen, kuinka kauan ja hyvin ruoka säilyy tuoreena esimerkiksi repussa. Siihen vaikuttavat erityisesti säilytyslämpötila sekä ruoan ominaisuudet. 

Yksi eväsrasioiden välinen ero on muotoilu. Mieti käytätkö eväsrasiaa enemmän voileipien, pizzapalojen tai munakkaiden kuljetukseen vai kaipaatko sittenkin kulhomallista rasiaa salaatille tai keitolle. Joissain rasioissa on myös lokeroita, joilla eri ruoan komponentit on kätevä jakaa toisistaan erilleen. Tiiviisti sulkeutuva kansi pitää ruoan visusti rasiassa ilman vuotoja.

Myös rasian puhdistettavuuteen kannattaa kiinnittää huomiota. Astianpesukoneen kestävät versiot on helppoa ja näppärää puhdistaa.

Parhaat eväsruoat

Evääksi voi pakata tietysti edellispäivän ruoantähteet, mutta myös paljon muuta. Erilaiset ruokaisat salaatit, hyvin lämmitystä kestävät keitot sekä erilaiset voileivät tai vaikka rullalle käärityt munakkaat ovat loistavia eväsruokia.

Lue myös Anna.fi: Valmistele retkieväät kotona tai kokkaa nuotiolla – parhaat reseptit ja ideat onnistuneelle retkelle

Muovinen eväsrasia

Muovi on eväsrasiamateriaalina suosituin. Se on kevyt ja käytössä melko kestävä. Lisäksi muovisen eväsrasian voi pestä joko käsin tai tiskikoneessa ja usein laittaa myös pakastimeen.  

Muovisen eväsrasian tulee kuitenkin olla nimen omaan tarkoitettu ruoan säilyttämiseen, sillä väärin käytettynä se saattaa päästää kemikaaleja ruokaan.

Eväsrasiaksi ei kannata valita kertakäyttöisiä muovirasioita, kuten jäätelöpaketteja tai noutoruoan mukana tulleita muovipurnukoita. Ne on tehty ruoan lyhytaikaiseen ja kertakäyttöiseen säilyttämiseen tai kuljettamiseen, eli niitä ei ole testattu, ovatko ne turvallisia toistuvassa käytössä. Erityisesti rasvaiseen ruokaan siirtyy muovista helpommin erilaisia kemikaaleja. 

Varovaisuutta kannattaa käyttää myös silloin, jos eväsrasian laittaa mikroon. Mikrossa lämmittämiseen ei sovellu ihan mikä tahansa muovi, sillä lämpö lisää kemiallisten aineiden siirtymistä.

Lue myös Anna.fi: Säilytätkö ruokaa vanhoissa jäätelörasioissa tai muissa muovilaatikoissa? Ei kannataisi

Lasinen eväsrasia

Lasinen eväsrasia on kemiallisesti reaktiokyvytön materiaali eli siitä ei siirry kemikaaleja ruokiin. Lasisen eväsrasian voi huoletta laittaa myös tiskikoneeseen. Toki lasi on painava ja särkymisherkkä materiaali, mutta se on käytössä turvallinen ja käyttöiältään hyvin kestävä.

Puinen eväsrasia

Puinen eväsrasia on usein kaunis ja kevyt. Lasirasian tapaan myöskään puusta ei siirry kemikaaleja ruokaan. Puinen eväsrasia ei kuitenkaan kestä astianpesukonetta eikä sitä saa laittaa mikroon. Lisäksi puinen eväsrasia saattaa värjäytyä, jos ruoka sisältää värjääviä ruoka-aineita, kuten punajuurta tai vaikkapa kurkumaa. 

Bento-eväsrasia 

Bento-eväsrasia on lähtöisin Japanista, missä ne ovat olennainen osa nykypäivän arkea. Niitä käyttävät niin työssäkäyvät kuin koululaiset. Rasiat on valmistettu puusta, alumiinista tai muovista.

Bento-rasioille on tyypillistä niiden erikoinen muotoilu ja integroidut lokerot, joiden ansiosta ruoat eivät sekoitu keskenään kuljetuksen aikana. Monikerroksiset rasiat puolestaan sopivat käytettäväksi silloin, kun eväitä on useammalle henkilölle.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Unohda muoviset jäätelöpakkaukset! Tällainen on kunnollinen eväsrasia ruoan säilytykseen ja kuljettamiseen

Sinun täytyy kommentoidaksesi.