Herkullinen kasvislisuke x 5 – näillä ohjeilla nostat ateriasi kertaheitolla uudelle tasolle

Keväällä tekee mieli keventää ruokavaliota. Kun kotimaisten kasvisten sesonkiin on vielä aikaa eikä perinteinen kasvihuonekurkku-tomaatti-salaatinlehti -lisuke innosta, tulevat ohjeet maukkaisiin kasvislisukkeisiin enemmän kuin tarpeeseen.

Erilaisiin kasvislisukkeeseen saat helposti makua ja vaihtelua rohkealla maustamisella tai herkullisella kastikkeella. Myös kasvisten paahtaminen kannattaa. Se tuo makua, ja lämmin salaatti on myös kylmää houkuttelevampi vaihtoehto silloin, kun talvi ja kevät leikkivät vielä hippasta.

Kokosimme viisi maukasta kasvislisukkeen ohjetta, joilla nostat perinteisen sivuosan esittäjän aterian päätähdeksi.

Paahdettuja porkkanoita Lähi-idän twistillä

Ei siinä, että porkkanaraasteessa mitään vikaa olisi. Päinvastoin, mutta välillä on kiva kokeilla jotain ihan muuta. 

Paahdetut porkkanat tahini-jogurttikastikeella sopii mausteisen broilerin tai falafelien seuraan. Sateenkaariporkkanoilla saat annokseen helposti väriä ja näyttävyyttä. Granaattiomenansiemenet, rouhitut pistaasipähkinät ja tuoreet yrtit nostavat annoksen luksusluokkaan. 

paahdetut sateenkaariporkkanat ja jogurtti-tahinikastike

Ohje: Paahdetut sateenkaariporkkanat tahini-jogurttikastikkeella

Sisiliasta makunsa lainaava sitrussalaatti

Jos aterillesi kuuluu broileria tai kalaa, harkitse vakavasti niiden rinnalle tätä veriappelsiinin raikastamaa vegesalaattia. Paahdetuista porkkanoista, paprikoista ja sitruksista koottu salaatti on vastustamaton yhdis­telmä suolais­ta ja makeaa. Kaprikset ja oliivit tuovat tuulahduksen Sisiliasta.

Veriappelsiinien sesonki on parhaimmillaan tammi-helmikuussa. Sesongin ulkopuolessa salaatin voi valmistaa myös tavallisista appelsiineista. 

sisilialainen vegesalaatti veriappelsiinista

Ohje: Sisilialainen vegesalaatti veriappelsiinista

Raikas ja rouskuva kaalisalaatti – coleslaw

Kaalit ovat maukasta talvikauden syötävää eikä niiden hinta päätä huimaa. Helpoiten kaali leppyy meheväksi salaattipohjaksi, kun suikaloit sen ohuen ohueksi ja puristelet suikaleita käsien välissä niin, että ne hieman pehmenevät ja mehustuvat.

Poimi kaupasta valko- ja punakaalia ja sekoita niistä rouskuva kaalisalaatti persiljan sekä siemensekoituksen kanssa. Helppoakin helpompi vinegrette tehdään oliiviöljystä, etikasta, sitruunamehusta sekä vaahterasiirapista.

kaali-pähkinäsalaatti

Ohje: Kaali-pähkinäsalaatti

Ruokaisa feta-punajuuri-lehtikaalivuoka

Ruokaisa kasvislisuke valmistuu näppärästi uunissa, jossa kasviksista tulee rapsakoita ja fetajuusto paahtuu vastustamattomaksi herkuksi. Suolainen feta ja makeaksi paahtuneet punajuuret ovat ihania yhdessä. Linssit tekevät salaatista melko täyttävän, mutta se sopii silti mainiosti lisukkeeksi.

fetajuustoinen linssi-punajuurivuoka

Ohje: Fetajuustoinen linssi-punajuurivuoka

Paahdettua kukkakaalia intialaisella vivahteella

Kukkakaali rakastaa uunia. Siellä sen rakenne mehevöityy ja maku tiivistyy vastustamattomaksi. Kun kukkakaalinnuput pyörittelee vielä mausteöljyssä, jota kurkuma ja garam masala säväyttävät, taipuvat makunystyrät onnesta sykkyrälle.

Paahda myös kukkakaalin varret ja muista hyödyntää suojalehdet. Höyrytä ne kevyesti ja silppua paahdetun kukkakaalin pinnalle.

paahdettua kukkakaalian intialaisittain

Ohje: Paahdettua kukkakaalia intialaisittain

Paahdettu ruusukaalisalaatti ja saksanpähkinävoi

Lämmin ruusukaalisalaatti valmistuu näppärästi paistinpannulla. Lisää pannulle tilkka vettä ja höyrytä ruusukaalit napakan kypsiksi. Paista sitten vielä hetki ja lisää mausteeksi viinietikkaa sekä tuoretta timjamia. Lämpimien ruusukaalien päälle nokareina nosteltu saksanpähkinävoi tekee makuelämyksestä täydellisen.

paahdettu ruusukaalisalaatti ja saksanpahkinävoita

Ohje: Paahdettu ruusukaalisalaatti ja saksanpähkinävoi

Keskustelu

Kommentoi juttua: Herkullinen kasvislisuke x 5 – näillä ohjeilla nostat ateriasi kertaheitolla uudelle tasolle

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X