Jäniksen paloittelu patakuntoon – katso kuvat ja onnistu!

Jäniksen paloittelu patakuntoon vaatii hyvät ohjeet ja terävän veitsen. Katso kuvat ja tartu rohkeasti toimeen!

Jäniksen paloittelu on tarkkaa puuhaa, mutta riistaa on käsiteltävä huolellisesti, jotta kaikki syötäväksi tarkoitettu liha saadaan talteen.

Jos et kuulu metsästysporukkaan, etkä tunne pienriistan metsästäjiä, joilta jänistä voisi saada, ei hätää. Tässä tapauksessa kaupan pakasteallas tai palvelulihatiski saattaa pelastaa. Hyvin varusteltujen markettien lihatiskiltä kannattaa kysyä jänistä.

Lue myös: Pataruokien parhaat klassikot – 8 maukasta ohjetta

Jänis sopii pataruokiin

Jänis on todella herkullista ja koko ruhon voi käyttää hyödyksi. Jäniksen liha on vähärasvaista, se muistuttaa maultaan riistaa, mutta on rakenteeltaan enemmän broilerinlihan kaltaista.

Luulliset ruhonosat kannattaa valmistaa padaksi. Näin saat parhaan lopputuloksen mahdollisimman pienellä vaivalla. Pataruoat ovat siinä mielessä helppoja, että niitä on vaikea pilata. Ne valmistuvat uunissa lähes itsekseen.

Yksi herkullinen tapa valmistaa jänistä on yksinkertainen riistapata, johon tulee katajanmarjoja ja juureksia. Tässä ruoassa jäniksen ominaismaku pääsee esille ja riistan maku korostuu. Myös erilaiset marjoista tehdyt hillot ja hyytelöt maistuvat jäniksen kanssa.

Ranskalainen jänispata on varmasti yksi klassisimmista jänisruuista. Ranskalaiseen tapaan kastikkeeseen tulee sinappia, joka viimeistele liemen. Liemeen on saatu makua myös oluesta.

Jos kuitenkin saat käsiisi jäniksen fileetä, niin sen voi paistaa sellaisenaan nopeasti pannulla, kuten muutkin eläinten fileet. Tai kokeile vaihtoehtoisesti tätä herkullista pastakastiketta, missä filee paistetaan yhdessä rasvaisen pekonin kanssa kastikkeeksi.

Jäniksen osat

  • A. Rintaranka
  • B. Alaselkä
  • C. Etujalat
  • D. Takakoivet ja paisti
  • E. Kylkiluut
Jäniksen paloittelu: kahdeksan syötävää palaa luineen sekä kaula, pää, häntäluu ja kylkiluut. 

Jäniksen paloittelu: kahdeksan syötävää palaa luineen sekä kaula, pää, häntäluu ja kylkiluut.  Kuva: Mirva Kakko

Jäniksen paloittelu: Näin onnistut

Jäniksen paloittelu patakuntoon onnistuu terävällä ja jämäkällä kokkiveitsellä. Tässä täsmäohjeet paloitteluun.

  1. Leikkaa pois kaula ja pää, jos se on vielä ruhossa.
  2. Erottele jalat reisineen ja leikkaa kapea häntäluu pois. Leikkaa ensin liha nivelen ympäriltä ja taita nivel poikki.
  3. Leikkaa rintaranka poikki alimman kylkiluun kohdalta.
  4. Leikkaa alaselkä kolmeen palaan.
  5. Leikkaa tai katko kylkiluut pois rintarangan ympäriltä.

Juttu on julkaistu Kotiliedessä 24/2020.

 

Avainsanat

Keskustelu

Kommentoi juttua: Jäniksen paloittelu patakuntoon – katso kuvat ja onnistu!

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X