Pataruokien parhaat klassikot – 8 maukasta ohjetta

Pataruokien parhaimmisto tunnetaan maailmalla klassikkoina. Ne ovat pakkaspäivien verrattomia herkkuja, kun maut hautuvat maukkaan täyteläisiksi uunissa tai liedellä kannen alla.

Burgundilaispata on yksi ranskalaisen keittiön klassikoista. Kun sitä lämmittää seuraavana päivänä, sen maku vain paranee.

Myös coq au vin eli kukkoa viinissä kuuluu ranskalaisen keittiön suosikkeihin. Ranskalaiskeittiön taituri Julia Child teki herkullisen pataruoan aikoinaan entistä tunnetummaksi kirjassaan Ranskalaisen keittiön salaisuudet.

Italialainen klassikko puolestaan on osso buco, joka tarjoillaan perinteisesti risoton kera.

Cioppino-äyriäispata kulkeutui Amerikkaan San Franciscon alueelle italialaisten kalastajien mukana. Se valmistettiin tavallisesti päivän saaliista.

Marokon kansallisruokiin kuuluva taginepata tarjoillaan kuumana. Mausteinen lammastagine valmistuu 2-3 tunnissa ja lihapalat nautitaan suoraan padasta leivän tai kuskusin kanssa.

Texmexruokana tutuksi tullut chili con carne maistuu pääruokana riisin kera tai naposteluherkkuna vehnätortilloiden tai maustettujen tortillalastujen kanssa.

Intialainen kasviscurry on muheva kasvispata, joka tulvii mausteiden antamaa makua ja aromia.

Kotimainen liha-juurespata on maukas, helppo ja edullinen ateria isollekin porukalle. Se syntyy porsaan suolalavasta, perunasta, lantusta ja porkkanasta.

Lisää ruokaideoita pakkaspäiviin:
Pataruoka maistuu pakkasella
Slow food hautuu hitaasti
Pakkaspäivien parhaat keitot
Välimerellinen talvimenu
Ruoka.fi: Keitto lämmittää keventäjää

Kuvat: Jukka Pakarinen

 

Avainsanat

Keskustelu

Kommentoi juttua: Pataruokien parhaat klassikot – 8 maukasta ohjetta

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X