Ruoka

Raparperin pakastaminen – säilö runsas raparperisato helposti ja nopeasti talteen

Raparperin pakastaminen kannattaa, kun kasvimaa tuottaa satoa enemmän kuin ehdit sitä käyttää. Nappaa vinkit, joilla säilöt runsaan sadon myöhempää käyttöä varten.

Raparperin pakastaminen käy nopeasti. Edes kuoriminen ei ole välttämätöntä, jos varret ovat nuoria ja ohuita.

Raparperi on kevään ja alkukesän odotetuimpia herkkuja. Raparperihulluus iskee joka vuosi, kun ensimmäiset vaaleanpunaiset varret puskevat esiin kasvimaan perukoilta ja ilmestyvät myös kauppojen heviosastolle. 

Ensimmäisistä raparperinvarsista leivotaan tietysti piirakkaa. Myöhemmin moni valmistaa sadosta myös hempeän vaaleanpunaista mehua sekä muita kesäisiä herkkuja. Juurakosta versoo uusia varsia loppukesäksikin, joten satoisasta raparperista riittää syötävää koko kesäksi ja usein myös pakastettavaksi.

Lue myös Anna.fi: Paras raparperipiirakka ja viisi muuta uskomattoman ihanaa raparperiherkkua

raparperin pakastaminen
Raparperin pakastaminen on helppoa ja nopeaa, sillä varsia ei tarvitse edes kuoria. Pakastetusta raparperista valmistuu vaikka iki-ihana piirakka ja maittava paistos. Kuva: Tommi Tuomi

Raparperiherkkuja pakastetusta raparperista

Pakastettu raparperi säilyy käyttökelpoisena seuraavaan satokauteen asti. Pakastettua raparperia voi käyttää tuoreen raparperin tapaan. Raparperin pakastaminen todella kannattaa, sillä mikä olisikaan ihanampaa kuin keskellä pimeintä ja loskaisinta talvea kaivaa pussillinen kesän makua pakastimesta ja leipoa kahvipöytään uunituore raparperipiirakka?

Pakastettu raparperi sopii piirakan lisäksi myös näihin maittaviin herkkuihin.

Raparperin pakastaminen

Raparperista käytetään vain varret. Niin komeita kuin lehdet ovatkin, ne ovat kuitenkin myrkyllisiä ja ne tulee heittää pois. Hyvät raparperin varret ovat tuoreita, kiinteitä, meheviä ja hienosyisiä. Liian suuriksi varsien ei kannata antaa kasvaa. Paksut varret ovat helposti puisevan makuisia, joten ne kannattaa napsia käyttöön ajoissa tai niittää pois.

Raparperin pakastaminen on nopeaa ja vaivatonta, sillä se ei vaadi juurikaan esikäsittelyä. Huuhtele raparperinvarret huolellisesti vedellä. Paksummat varret voi halutessaan kuoria, mutta välttämätöntä se ei ole. Eritysesti alkukesän nuoret ja notkeat varret ovat usein käyttökelpoisia ja maukkaita sellaisenaankin.

Paloittele varret parin senttimetrin paksuisiksi paloiksi ja sujauta ne pakastuspussiin tai -rasiaan. Pussin etuihin kuuluu se, että siitä on helppo puristaa pois ylimääräinen ilma, jolloin sen saa pakattua varsin pieneen tilaan. Halutessasi voit ripotella joukkoon hieman sokeria, mutta välttämätöntä se ei ole.

Sulje pussit huolellisesti tai napsauta kannet tiiviisti paikalleen. Kylkeen kannattaa merkitä pussin sisältö ja pakastuspäivä, jolloin tiedät vielä myöhemminkin, mitä aarteita nyytti tai rasia oikein sisältää.

 

Kommentoi

Kommentoi juttua: Raparperin pakastaminen – säilö runsas raparperisato helposti ja nopeasti talteen

Sinun täytyy kommentoidaksesi.