Ruoka

Jouluruokien jämät uusiokäyttöön – kokosimme herkullisimmat ideat tähteiden ja rippeiden hyödyntämiseen

Jäikö jouluruokia yli? Kyllästyttääkö kinkku? Pursuavatko purkit edelleen pipareita? Kokosimme listan mauista, joihin voit rippeet hyödyntää.

Jouluruokien jämät uusiokäyttöön! Poimi tästä tukku riperuokareseptejä, ja loihdi joulun jämistä uusia herkkuja arkiaterioiksi tai uudenvuoden valvojaisten tarjottavaksi.

1. Voileivät toimivat aina

maksapasteijaleipä

Helppo tapa hyödyntää jouluruokien rippeet on koota niistä ruokaisa voileipä aamiaiseksi tai ilta- tai välipalaksi. Muutama runsaasti täytetty leipä käy lounaastakin.

Kalapöydän antimista syntyy ylellinen graavilohileipä tai suolainen sillileipä, maksapasteijan tähteet uppoavat maksapasteijaleipään ja kinkun sekä juustojen jämät sopivat havaijinleivän tai croque monsieurin täytteeksi.

2. Upota jouluruokien jämät blinien ja lettujen täytteisiin

letut

Leipien lisäksi riperuoat voi hyödyntää myös lettujen täytteenä. Tee lettutaikinaa kerralla vaikka isompi annos ja herkuttele tänään lohiletuilla ja huomenna gratinoiduilla kinkkuletuilla.

3. Kinkun rippeet toimivat niin pizzassa kuin kuisauksessakin

Pizza on riperuokien klassikko, joka on myös mainio tarjottava uudenvuoden valvojaisissa. Tee vaikka pellillinen kinkkupizzaa, jonka täytteeksi suikaloidaan joulukinkun jämät ja päälle raastetaan juustotarjottimen tähteet.

Joulukinkun saa upotettua myös kinkkukiusaukseen, tomaattiseen kinkkukeittoon tai kinkkupiirakan täytteeksi. Lohen tähteet voi hyödyntää samaan tapaan merimiehen kiusauksessa tai lohipiirakan täytteenä.

bataattipihvit

4. Joululaatikoiden jämät pihveihin, leipätaikinaan tai rieskoihin

Porkkanalaatikon tähteistä voi paistaa kasvispihvejä, bataattilaatikosta tehdä bataattipihvejä ja lanttulaatikon tähteet jemmata leipätaikinaan.

Jos joulun jälkeen kaipaa kevyempää syötävää, voi juustojen, kinkun, kalkkunan ja kalojen tähteet hyödyntää salaateissa. Kokeile esimerkiksi meloni-kinkkusalaattia, juustosalaattia tai savukala- tai kalkkunasalaattia.

5. Loihdi joululeivonnaisista uusia herkkuja

Ylimääräiset piparkakut, pullat, maustekakut ja muut joululeivonnaiset voi hyödyntää joulupyhien jälkeen loihtimalla niistä uusia herkkuja vaikka uudenvuoden juhliin.

pappilan hätävara

Pappilan hätävara on helppo ja herkullinen jämäjälkkäri, johon saa upotettua keksien, piparkakkujen tai kuivakakkujen rippeet. Kaveriksi tarvitaan vain kermaa, rahkaa ja marjoja tai hedelmiä.

Ylijääneet piparkakut voi murskata myös suklaiseen piparkakkumousseen tai juustokakun pohjaksi.

Hiukan kuivahtanutkin joulupulla puolestaan jalostuu uudeksi herkuksi, kun siitä valmistaa maukkaan pullavanukkaan.

kakkutikkarit

Jouluisten kuivakakkujen jämistä voi pyöritellä hauskoja kakkutikkareita, jotka ilahduttavat vaikka uudenvuoden juhlien herkkupalana tai pikkulahjana.

Lue myös Anna.fi: Älä heitä ruokaa pois

 

Kommentoi

Kommentoi juttua: Jouluruokien jämät uusiokäyttöön – kokosimme herkullisimmat ideat tähteiden ja rippeiden hyödyntämiseen

Hjjjgf

Tosi hyviä ohjeita, osa tuttuja, mutta monta mielenkiintoista uuttakin, joiden on tarkoitus mennä kokeiluun jossakin vauheessa!

Suuret kiitokset!

Sinun täytyy kommentoidaksesi.