Ruoka

Kaalipiirakka on syksyn suosituin suolainen piirakka - näissä 5 reseptissä on hitin ainekset!

Ainakin kerran syksyssä on leivottava mehevä kaalipiirakka. Nostalginen kaalipiirakka on kerrassaan maukasta, sanalla sanoen täydellistä syysruokaa.

Mehukas kaalipiirakka on edullinen tarjottava. Lämmin kaalipiirakka maistuu iltapalana tai salaatilla rikastettuna iltaruokana. Kun leivot piirakan ronskisti suoraan uuninpellille, siitä riittää syötävää isommallekin joukolle. 

Lue myös: Suolainen piirakka x 10 – klassikkoja ja uusia makuja

Kaalipiirakka on mehevä ja edullinen leivonnainen. Parasta kaalipiirakkaa saat, kun teet taikinan itse, mutta tarvittaessa voit oikaista myös kaupan pakastealtaan kautta.

Hauduttele kaalia rauhassa liedellä, niin saat pehmeän, hiukan makean täytteen piirakalle. Kaali saa hautua kannen alla pehmeäksi muttei kuitenkaan ruskistua. Kaalista itsestään erkanee sen verran nestettä, että se pysyy mehevänä eikä pala pohjaan, ellei pata ole liian kuumalla levyllä.

Ruokaisammaksi piirakkaa voi tuunata riisillä tai ohralla. Täytteeseen voi lisätä myös jauhelihaa, paistettua pekonia tai vaikka soijarouhetta. Kokeile myös kaalipiirakkaa korealaisittain tai vaihda perinteinen valkokaali vaihteeksi maukkaaseen lehtikaaliin. 

Perinteinen kaalipiirakka

Välillä on hyvä vaipua nostalgiaan ja palata tuttuihin makuihin, kuten aina ihanaan kaalipiirakkaan. Isoäidin ohjeella leivottu kaalipiirakka kätkee sisäänsä mehevän, voissa makeaksi haudutetun kaalitäytteen. Perinteinen kaalipiirakka valmistuu ilman kikkailuja ja eksoottisia raaka-aineita ja maistuu juuri siksi vastustamattoman hyvältä.

kaalipiirakka
Pitkä haudutusaika tekee kaalista makean ja mehevän. Kuva: Norman Ojanen

Ohje: Kaalipiirakka

Rikasta sienillä

Tämä piirakka kätkee sisäänsä kaalin lisäksi myös syksyn sienisaaliin. Sieni-kaalipiirakan täytteeseen sopivat melkein mitkä sienet tahansa: suppilovahverot, tatit, kantarellit tai vaikka siitakesienet. Voilla mehevöitetty ja kananmunilla ruokaisaksi rikastettu täyte pyöräytetään rennosti valmiin voi- tai lehtitaikinan väliin ja viimeistellään somaksi seesaminsiemenillä.

sieni-kaalipiirakka
Sieni-kaalipiirakka valmistuu nopeasti valmiista voi- tai lehtitaikinasta. Kuva: Jorma Marstio

Ohje: Sieni-kaalipiirakka

Rennosti koko pellin mitalla

Mehukas kaalipiirakka on edullinen tarjottava, jonka täytteeseen upotetaan perinteisen valkokaalin lisäksi myös porkkanaa ja lehtikaalia. Ruokaisuutta ja mehevyyttä voi halutessaan lisätä jauhelihasta tai paistetusta pekonista. Täytetystä kaalipiirakasta tulee suorakaiteen muotoinen, kun leivinpaperiarkille kaulittu hiivataikina taitetaan paperin avulla täytteen päälle. 

peltikaalipiirakka
Pellillisestä kaalipiirakkaa riittää syötävää isommallekin joukolle nälkäisiä. Kuva: Mirva Kakko

Ohje: Kaalipiirakka

Mausta korealaisittain 

Tuttu kaalipiirakka saa korealaisen twistin, kun haudutettu kaalitäyte maustetaan inkiväärillä sekä korealaiselle keittiölle tyypillisellä gochujang-chilitahnalla. Astetta eksoottisempi ”korealainen” kaalipiirakka valmistuu helposti valmiiseen lehtitaikinaan ja siitä riittää syötävää isommallekin joukolle. Piirakka toimii syys- ja talvijuhlien tarjoiluissa mainiosti hyvän oluen kera nautittuna.

Maista kaalipiirakkaa korealaisittain. Käyttämällä valmistettua gochujang-chilikastiketta löydät hyvin varusteltujen kauppojen maustetahnaosastolta. © Tiina Rantanen

Ohje: Korealainen kaalipiirakka

Mehevöitä fetajuustolla

Vaihda valkokaali vaihteeksi trendikkääseen lehtikaaliin. Lehtikaalipiirakat ovat mehukkaita pikkupiiraita, jotka saavat makua ja mehevyyttä feta- sekä mozzarellajuustosta. Somat pikkupiirakat leivotaan rahka-voitaikinasta suolaisiksi naposteltaviksi näppärästi minimuffinipellillä.

feta-lehtikaalipiirakat
Näitä pikkupiiraita on mahdotonta vastustaa. Fetajuusto ja lehtikaali ovat ihania yhdessä! Kuva: Sampo Korhonen

Ohje: Feta-lehtikaalipiirakat

Kommentoi

Kommentoi juttua: Kaalipiirakka on syksyn suosituin suolainen piirakka - näissä 5 reseptissä on hitin ainekset!

Sinun täytyy kommentoidaksesi.