Ruoka

Mitä tehdä kanan jauhelihasta? Tässä arjen luottoreseptit, kun inspiraatio on kateissa

Kanan jauheliha on hyvä valinta, kun haluat tehdä vähän erilaista, mutta varmasti koko perheelle maistuvaa arkiruokaa. Katso reseptimme kanan jauhelihan käyttöön!

Kanan jauheliha on broilerinlihasta jauhettua lihaa. Siitä on helppo tehdä ruokaa, sillä se sopii sekä arkikokkailuun että vähän eksoottisempiinkin ruokiin.

Kanan jauhelihaa voi muiden jauhelihojen tapaan käyttää pyöryköihin ja pihveihin sekä ruskistettuna kastikkeisiin, lasagneihin ja muihin pastaruokiin. Jos kaipaat eksoottisempia makuelämyksiä, kokkaa vaihteeksi vaikka broilerisamosoja.

Broilerin jauhelihan maku on sikaa ja nautaa miedompi, joten mausteita voi käyttää rohkeasti. Kanan jauheliha on myös melko kevyttä syötävää, ja siinä on rasvaa vain 4 grammaa sadasta. Muistathan, että broilerinliha tulee aina kypsentää täysin kypsäksi.

Kanan jauheliha taipuu pihveiksi, pyöryköiksi ja murekkeeksi

Kanan jauheliha sopii loistavasti pyöryköihin, pihveihin ja murekkeisiin perinteisen jauhelihan tavoin. Mausteita ja höysteitä vaihtamalla makumaailmaan saa loputtomasti vaihtelua. 

Ravitsevat broileripihvit tuovat lautaselle rutkasti proteiinia – siitä pitävät huolen kanan jauheliha ja punaiset linssit. Niiden lisäksi murekemassaan sekoitetaan kanalientä, parmesaanijuustoraastetta sekä soijakastiketta, jotka tuovat muutoin miedon makuiseen ja vähärasvaiseen jauhelihaan ronskisti makua ja mehevyyttä. Murekemassa muotoillaan pihveiksi, jotka paistetaan kauniin ruskeiksi joko uunissa tai pannulla. 

Maukkaat broileripyörykät hurmaavat makukimarallaan. Pyörykkämassassa maistuvat muun muassa sweet chili -kastike, inkivääri ja raikas sitruuna. Lisukkeeksi tehdään curryvoissa kypsennettyjä sipuli- ja omenakuutioita, jotka antavat pyöryköille mukavasti potkua.

Kanan jauheliha maistuu myös aasialaisten makujen ystävälle, joka tarjoilee broileripyörykät kookosmaidosta ja maapähkinävoista tehdyn aasialaismausteisen kastikkeen kanssa. Lisukkeeksi sopii simppelisti keitetty riisi.

Thaimaalaisen ruoan ystävän ehdoton valinta on thai kanavartaat. Broilerin jauheliha maustetaan currytahnalla, korianterinsiemenillä ja kurkumalla. Lisäksi massaan sekoitetaan pieni määrä rouhittuja suolapähkinöitä, jotka tuovat rakenteeseen mukavaa rousketta. Massasta muotoillaan pitkulaisia pötköjä joko hauskasti sitruunanruohotankojen päälle tai simppelisti varrastikkujen ympärille. Herkut grillataan kypsiksi keskilämmöllä ja nautitaan esimerkiksi salaatin seurana.

Arki- ja viikonloppuaterialle sopiva broilerimureke valmistuu näppärästi broilerin jauhelihasta, jolloin murekemassan ainekset vain sekoitetaan keskenään. Miedon makuinen kanan jauheliha saa seurakseen runsaasti mausteita: currya, paprikajauhetta ja sitruunaa. Massasta voi joko muotoilla yhden suuren murekkeen tai jakaa sen useisiin pieniin annosvuokiin. Mikä parasta, uunin lämmössä kypsyvät samalla myös perunat, jolloin koko ateria valmistuu kerralla.

Tee kanan jauhelihasta tuttuja kotiruokia tai eksoottisia tarjottavia

Kanan jauheliha taipuu loistavasti myös tuttuihin arkiklassikoihin sekä astetta eksoottisempiin makuelämyksiin. 

Kun kaipaat suosittuun arkiruokaan eli makaronilaatikkoon uutta makua ja näköä, vaihda naudan jauheliha broileriin, lisää joukkoon pieneksi pilkottuja porkkanoita sekä herneitä ja viimeistele pinta cheddar-juustoraasteella. Kypsennä kana-makaronilaatikko korkeareunaisella paisitinpannulla niin ruoka on nopeasti valmis. 

Joko olet kokeillut lasagneleivoksista? Siinä tutut ainekset kootaan uuteen muotoon. Kevyesti kypsennettyjen lasagnelevyjen päälle lusikoidaan broilerin jauhelihasta valmistettua täytettä sekä juustokastiketta. Lasagnelevyt suljetaan kauniiksi taskuiksi, nostetaan uunivuokaan ja peitetään lopuksi juustokastikkeella. Ruoka gratinoituu uunissa vartin verran, jonka jälkeen annoskokoiset lasagnet ovat valmiina nautittaviksi. Helppoa, herkullista ja taatusti nopeampaa kuin perinteisen lasagnen valmistus. 

Astetta eksoottisempia makuelämyksiä himoitseva tarttuu tähän reseptiin. Suloiset broilerisamosat ovat intialaistyylisiä pasteijoita, joiden taikinassa yhdistyvät vehnä- ja riisijauhot sekä lämpimän mausteinen garam masala -mausteseos. Kanan jauheliha kätkeytyy rapean kuoren sisään yhdessä pekonin ja ronskien mausteiden kanssa. Kaunis ulkonäkö vaatii hieman sorminäppäryyttä, mutta lopputulos on valloittava.

Lue lisää Anna.fi: Jauhelihakastike on rakastettu ikisuosikki – pienillä kikoilla teet siitä entistä parempaa!

Kommentoi

Kommentoi juttua: Mitä tehdä kanan jauhelihasta? Tässä arjen luottoreseptit, kun inspiraatio on kateissa

Sinun täytyy kommentoidaksesi.