Ruoka

Valitse oikea jauheliha oikeaan ruokaan – katso parhaat vinkit!

Mikä jauheliha sopii lihapulliin? Entä makaronilaatikkoon? Erilaisia jauhelihavaihtoehtoja löytyy useita ja oikean valinta voi joskus tuntua vaikealta. Sopivimman jauhelihan voi kuitenkin löytää muutaman helpon vinkin avulla.

Jauhelihat eroavat toisistaan eläimen lihan sekä rasvapitoisuuden perusteella. Naudan jauheliha on väriltään punaisinta ja maultaan voimakkainta. Mitä enemmän jauhelihan joukossa on possua, sitä vaaleammaksi sen väri ja miedommaksi maku muuttuvat. Pelkkä porsaan lihasta valmistettu jauheliha on maultaan mietoa, väriltään vaaleaa ja melko vähärasvaista. Myös broilerin ja kalkkunan jauhelihat ovat vaaleita ja miedon makuisia.  

Lue myös: 10 x paras jauheliharuoka – koko perheen suosikit

Porsaan jauhelihaa pidetään usein rasvaisempana kuin nautaa, vaikka asia on itse asiassa päinvastoin. Porsaan jauhelihan rasvapitoisuus on usein 6-12 %, kun se naudan lihan kohdalla voi olla jopa 20 %. Tämä johtuu siitä, että naudassa rasva muodostuu enemmän lihan sisään ja possussa puolestaan lihan pintaan. Jauhelihan rasvaisuuteen vaikuttaakin enemmän käytetty ruhonosa kuin itse eläin. 

Nyrkkisääntönä voidaan pitää, että enemmän rasvaa sitä enemmän myös makua, mehevyyttä ja pehmeyttä.

lihamureke
Paras mureke valmistuu, kun valitset riittävän rasvaisen jauhelihan. Joukkoon raastettu parmesaanijuusto tekee jauhelihamurekkeesta luksusta. Kuva: Pekka Holmström

Sika-nauta vai nauta-sika?

Sika-nauta ja nauta-sika -jauhelihat sisältävät nimensä mukaan sekä porsaan että naudan jauhelihaa. Nimi kertoo kumpaa eläintä on suhteessa enemmän ja pakkauksessa voi tarkistaa lihojen tarkan osuuden prosentteina. 

Molempien jauhelihojen rasvapitoisuus vaihtelee. Nauta-sika -jauhelihassa se on kuitenkin useimmiten noin 20 %, sika-naudan rasvapitoisuus voi vaihdella 9-23 %:n välillä.

Oikean jauhelihan valinnasta on turha ottaa liikaa paineita, sillä jauhelihaa ei voi valita täysin väärin ja siten pilata ruokaa. Vaikka eri ruokiin sopivat parhaiten tietyt jauhelihat, tärkeimmät valintakriteerit ovat kuitenkin makumieltymykset ja tottumukset.

Lue myös: Tähteeksi jäänyt jauhelihakastike herkuksi: 8 vinkkiä

jauheliha-papu-perunasoseleetikko
Oikean jauhelihan valinnassa tärkeimmät kriteerit ovat omat makumieltymykset ja tottumukset. Esimerkiksi uuni- ja laatikkoruokiin runsasrasvaiset jauhelihat sopivat kuitenkin parhaiten. Kuva: Pekka Holmström

Keitot ja kastikkeet

Vähärasvainen jauheliha sopii parhaiten keittoihin, sillä jauhelihan rasva nousee aina keiton pinnalle. Runsaasti rasvaa sisältävä jauheliha ei siksi tee keitosta kovin miellyttävää syötävää. Samasta syystä myös kastikkeisiin kannattaa valita vähärasvaista jauhelihaa. 

Lue myös: Jauhelihakeitto x 3: Näillä vinkeillä saat tutusta keitosta kaksin verroin parempaa!

jauhelihakeitto
Vähärasvainen jauheliha on keittoon paras valinta. Keitä kerralla koko kattilallinen, sillä jauhelihakeitto on herkullista myös uudelleen lämmitettynä. Kuva: Pekka Holmström

Ohjeet:

Jauhelihakeitto 

Jauhelihakastike

Makaronilaatikko sekä muut laatikko- ja uuniruoat

Rasvainen jauheliha sopii hyvin erilaisiin laatikko- ja uuniruokiin, joille se antaa mukavasti mehevyyttä. Vaikka laatikoita paistaa pitkäänkin, rasva pitää ruoan mehevänä eikä lopputulos ole kuivaa. Valitse uuniruokiin esimerkiksi sika-nautaa tai 17 % rasvaa sisältävä naudan jauhelihaa.

Lue myös: Makaronilaatikko on parasta arkiruokaa – 4 herkullista ohjetta  

Kun paistat rasvaista jauhelihaa, älä turhaan lisää pannulle rasvaa. Lihan oma rasva riittää pitämään sen menevänä.

makaronilaatikko uuninpellillä
Kun valitset makaronilaatikkoon rasvaisen jauhelihan, on lopputulos taatusti maukas ja mehevä. Kuva: Jorma Marstio

Ohjeet:

Paras kaalilaatikko

Jauheliha-papu-perunasosevuoka

Uunipeltimakaronilaatikko

Lihapullat, pihvit ja murekkeet

Erityisesti lihapullia ja pyöryköitä tehdessä sopivan jauhelihan valinnassa tärkeimmät kriteeri ovat makumieltymykset ja tottumukset. Jos pidät pehmeistä ja mehevistä pyöryköistä, valitse rasvainen jauheliha. Jos tykkäät kuivista ja napakoista lihapullista, valitse vähärasvainen jauheliha. Usein lihapulliin suositellaan keskirasvaisia eli 15-17 % rasvaa sisältäviä jauhelihoja. Myös murekkeista tulee meheviä, kun käyttää riittävän rasvaista jauhelihaa.

Kun valitset pyöryköihin, pihveihin ja murekkeisiin naudan jauhelihan, saat niihin runsaasti makua. Myös perinteisestä sika-nauta -jauhelihasta syntyy maukkaita lihapullia. Pyörykät voi  vaihteeksi tehdä esimerkiksi  aromikkaasta lampaan jauhelihasta. Broilerista valmistettavat pihvit ja pyörykät kannattaa tarjota maukkaan ja mehevän kastikkeen kera.  

Lue myös: Uusia ideoita ja makuja lihapyöryköihin – aasialaiset, välimerelliset ja suomalaiset lihapullat

marokkolaiset lihapullat
Lihapullat taipuvat moneen makuun ja mielitekoon. Kokeile vaihteeksi lampaan jauhelihaa Lähi-idän mausteilla. Kuva: Sampo Korhonen

Ohjeet:

Jauhelihapihvit 

Marokkolaiset lihapullat

Broileripyörykät pähkinäkastikkeessa

Luksuslihamureke

Tacot ja tortillan täytteet sekä salaatit

Vähärasvainen jauheliha ruskistuu hyvin, pysyy paistettaessa irtonaisena eikä siitä syödessä irtoa juurikaan rasvaa. Siksi se sopii parhaiten tacojen ja tortillojen täytteeksi, salaatteihin sekä muihin sellaisiin ruokalajeihin, joissa jauheliha paistetaan pannulla täytteeksi tai lisukkeeksi.

Valitse tällaisiin ruokiin vähärasvainen naudan paistijauheliha tai kokeile vaihteeksi vaikka broileria tai kalkkunaa. Muista ronski maustaminen!

aasialainen jauhelihapannu
Vähärasvainen jauheliha säilyy paistettaessa irtonaisena. Aasialaisen jauhelihapannun voi tarjota riisin kera tai sormisyötävänä salaatin lehteen käärittynä. Kuva: Anton Reenpää

Ohjeet:

Täytetty pitaleipä

Aasialainen jauhelihapannu

Pizzat ja piirakat

Pizzoihin ja piirakoihin voit valita maun mukaan joko rasvaisemman tai vähärasvaisen jauhelihan. Vähärasvainen on kuitenkin usein parempi valinta erityisesti pizzan päälle, sillä se pysyy paistettaessa irtonaisena eikä siitä tihku liiaksi rasvaa. 

peltikaalipiirakka
Pellillisestä kaalipiirakkaa riittää syötävää isommallekin joukolle nälkäisiä. Jauheliha tekee piirakasta ruokaisan ja mehevän. Kuva: Mirva Kakko

Ohjeet: 

Vappu Pimiän herkullinen ja helppo pizzapannari

Kaalipiirakka 

Aasialaiset ruoat

Miedon makuinen porsaan jauheliha ei kaikkiin ruokiin ole se paras valinta, mutta monissa aasialaisissa ruoissa se on varsinainen ässä. Miedon ja aavistuksen makeankin makunsa puolesta porsaan jauheliha sopii hyvin vahvojen aasialaismausteiden seuraan.

aasialaiset lihapullat
Sitruunaruoho, chili, inkivääri ja valkosipulit tuovat porsaan jauhelihasta valmistettuihin aasialaisiin lihapulliin mukavaa potkua, seesaminsiemenet hauskaa purutuntumaa. Kuva: Sampo Korhonen

Ohje: Aasialaiset lihapullat 

Kommentoi

Kommentoi juttua: Valitse oikea jauheliha oikeaan ruokaan – katso parhaat vinkit!

Sinun täytyy kommentoidaksesi.