Ruoka

Pomeranssi on aromaattinen mauste – ripauta joulun taikaa leipiin, kakkuihin ja pipareihin

Pomeranssi on joululimpun vakiomauste ja tuttu piparkakkutaikinan säväyttäjä. Ota haltuun pomeranssinkuoren käyttö ja loihdi leivonnaisiin ripaus joulun taikaa.

Pomeranssi on sitruunan ja appelsiinin lähisukulainen, ja sen hedelmät muistuttavat ulkonäöltään appelsiinia. 

Lue myös: Säilytätkö mausteita lieden lähellä? Älä enää – 8 vinkkiä mausteiden parempaan säilyvyyteen

Pomeranssin hedelmäliha on kitkerän makuinen, minkä vuoksi siitä käytetään myös nimeä ’kitkerä appelsiini’. Sen sijaan hedelmän kuori on hyvin aromaattinen. Pomeranssinkuorta käytetäänkin mausteena niin hillottuna, kuivattuna, jauhettuna kuin palanakin. 

Suomessa pomeranssinkuorta löytää useimmiten jauhettuna kauppojen mausteosastolta.

Pomeranssinkuori tuo joulun maun leipiin, maustekakkuihin ja pipareihin

Pomeranssinkuori on kova ja sitkeä ja siinä on voimakas appelsiinikuorimainen maku. Kuorta käytetään tuoreena muun muassa sitrusmarmeladeissa ja kuivattuna erityisesti pikkuleipien ja piparkakkujen, maustekakkujen sekä leipien ja sämpylöiden maustamiseen.

Pomeranssinkuori antaa kuumille juomille, kuten jouluglögille hienon maun ja se on myös perinteinen mämmin mauste. Pomeranssinkuota voi käyttää yksinään tai yhdessä muiden joulu- ja leipämausteiden, kuten neilikan, kuminan, aniksen fenkolinsiementen sekä kanelin kanssa.

1. Pomeranssi maustaa leivät ja limput

Mausteinen ja makea joululeipä täydentää aattoillan perinteisen juhla-aterian ja maistuu joulukalojen tai kinkkusiivun kera jouluyön hiukopalana. Itse leivottu joululeipä on myös mainio vieminen kyläilemään mennessä.

Pomeranssilimppu

Makean joululimpun mausteeksi sopivat hyvin joulusta tutut maut: anis, fenkoli, kumina, neilikka ja pomeranssi. Tässä pomeranssilimpussa ei pomeranssinkuorta ole säästelty. Voitele leipä siirappivedellä ja saat siihen joululimpuista tutun makeantahmean pinnan.

pomeranssi-limppu
Pomeranssilimppu on perinteinen joululeipä, jossa mastuvat joulusta tutut mausteet. Kuva: Jarmo Wright

Ohje: Pomeranssilimppu

Piimälimppu

Piimälimppu on joulun perinteisimpiä leipiä. Tämä klassikko-ohje on lähtöisin Helsingin yliopiston opettajankoulutuslaitoksen kotitalousopettajan koulutuslinjan arkistoista Sturenkadulta. Leivässä maistuu ihanasti joulun maut: anis, kumina, fenkoli ja pomeranssi. 

Limppuviipaleen päälle voi sipaista sinappia ja laittaa palan joulukinkkua. Se maistuu mainiota myös sillin kanssa tai viikunahillon ja aromikkaan juuston kanssa. Ohjeella leivot neljä tai viisi joululimppua, joten lämpimäisiä riittää lahjaksi myös lähimmäisille.

piimälimppu
Piimälimpussa maistuu ihanasti joulun maut: anis, kumina, fenkoli ja pomeranssi. Kuva: Kristiina Kurronen

Ohje: Sturenkadun perinteinen piimälimppu

Sämpylät

Nämä sämpylät leivotaan pehmeästä hiivataikinasta, joka saa rouheisuutta ruisjauhoista sekä siemenistä ja makua siirapista sekä pomeranssinkuoresta. Sämpylät voi pyöritellä palloiksi tai sitoa somiksi solmuiksi. Uunituoreet sämpylät maistuvat vastustamattomilta niin joulupäivän aamupalapöydässä kuin arkisen lounaskeitonkin kaverina.

pomeranssi-sämpylät
Pehmoisat sämpylät saavat säväyksen pomeranssinkuoresta. Kuva: Jorma Marstio

Ohje: Sämpylät

Gluteenittomat saksanpähkinä-aprikoosisämpylät

Saksanpähkinöillä ja aprikooseilla höystetyt sämpylät maistuvat ihan jokaiselle, sillä ne ovat sekä gluteenittomia että vegaanisia ja niin herkun makuisia, että katoavat pelliltä pikavauhtia parempiin suihin. Taikina kannattaa tehdä jääkaappiin tekeytymään jo illalla, jolloin siitä voi aamulla nostella nokareita leivinpaperilla vuoratulle uuninpellille ja paistaa lämpimäisiä aamupalapöytään.

Muiden gluteenittomien leivonnaisten tapaan myös nämä sämpylät ovat parhaimillaan uunituoreita, joten tähteelle jääneet kannattaa pakastaa heti leivontapäivänä.

gluteenittomat saksanpähkinä-aprikoosisämpylät
Säväytä sämpylätaikina pomeranssinkuorella ja lisää sattumiksi saksanpähkinöitä sekä aprikoosia. Nämä gluteenittomat sämpylät viedään käsistä! Kuva: Kristiina Kurronen

Ohje: Gluteenittomat saksanpähkinä-aprikoosisämpylät

2. Makeat leivonnaiset: keksit ja kakut

Pomeranssinkuori on piparkakkutaikinan vakiomauste, mutta sitä kannattaa kokeilla ennakkoluulottomasti myös kahvikakkujen maustamiseen. Pomeranssi sopii ihanasti kookoksen, passionhedelmän ja appelsiinin makupariksi.

Kookoskakut passionkuorrutuksella

Kookoskakut tuovat tropiikin juhlapöytään. Pomeranssinkuorella ja limetillä maustetut kookoskakut ovat kerrassaan koukuttavan herkullisia. Niiden juju piilee tahmeassa passion-sokerikuorrutuksessa, jolla uunituoreet leivonnaiset silataan. Leivontaan tarvittavaa kondensoitua kookosmaitoa löydät kauppojen säilykeosastolta.

kookoskakut passonhedelmäkuorrutuksella
Mehevissä kookoskakuissa maistuu ihanasti passionhedelmä, pomeranssinkuori ja limetti. Kuva: Kristiina Kurronen

Ohje: Kookoskakut passionkuorrutteella

Appelsiini-mantelikakut

Mitäpä, jos yhden suuren kahvikakun sijaan leipoisit monta pientä ja suloista herkkupalaa? Somat appelsiini-mantelikakut voi paistaa annoskokoisiksi leivonnaisiksi pienissä kakkuvuoissa tai perinteiseen tapaan yhdeksi isoksi kahvikakuksi. Puolentoista desilitran vuokiin leivotut pikkukakut kypsyvät noin puolessa tunnissa ja perinteisessä suuressa kakkuvuoassa leivottua kakkua kannattaa paistaa hieman alta tunnin verran.

Koska osa vehnäjauhoista on korvattu mantelijauhoilla, säilyy appelsiinin ja pomeranssin maustama kakku takuulla mehevänä.

appelsiini-mantelikakut
Pienissä kahvikakuissa maistuu ihanasti appelsiini, manteli ja pomeranssi. Kuva: Sampo Korhonen

Ohje: Appelsiini-mantelikakut

Piparkakkutaikina

Pomeranssinkuori kuuluu neilikan, kanelin ja inkiväärin ohella perinteisiin piparkakkumausteisiin. Tällä Mummin piparkakkutaikinareseptillä tulee maukkaita ja rapeita pipareita. Tiestihän, että mausteiden kuumentaminen kattilassa siirapin kanssa, avaa mausteiden maut täyteen kukoistukseensa?

piparkakkutaikina
Ethän unohtanut pomeranssinkuorta piparkakkutaikinasta? Kuva: Norman Ojanen

Ohje: Piparkakkutaikina

3. Pomeranssi on pääsiäisherkun vakiomauste

Mitäpä jos ensi pääsiäisenä yllättäisit juhlavieraat ja keittäisit mämmin alusta alkaen itse? Mämmi valmistetaan perinteisesti ruismaltaista sekä ruisjauhoista imellyttämällä ja uunissa pitkään hauduttamalla. Nopeammin mämmin valmistus onnistuu siirapilla, kuten tässä reseptissä. Ripaus pomeranssinkuorta tuo mämmiin aidon maun. 

perinteinen mämmi
Ei mämmiä ilman pomeranssinkuorta. Kuva: Ari Heinonen

Ohje: Perinteinen mämmi

Lue myös Anna.fi: Ota haltuun Lähi-idän ja Pohjois-Afrikan trendikkäät mausteet

Kommentoi

Kommentoi juttua: Pomeranssi on aromaattinen mauste – ripauta joulun taikaa leipiin, kakkuihin ja pipareihin

Sinun täytyy kommentoidaksesi.