Ruoka

Joulumausteet tekevät tuoksullaan juhlan – kurkkaa mausteoppaasta parhaat vinkit

Joulumausteet siivittävät mielen ja makunystyrät joulutunnelmaan. Tutustu joulun lämpimiin mausteisiin tarkemmin ja loihdi joulun maut ruokapöytään. Ota pieni mausteopas talteen!

Joulumausteet tuovat kotikeittiöön eksoottisen huumaavaan tuoksun ja aromin. Kaneli, neilikka, inkivääri, muskottipähkinä ja muut hurmaavat joulun maut sopivat monipuolisesti leivontaan ja ruoanvalmistukseen.

Lue myös: Mausteet järjestykseen – näin saat maustekaapistasi toimivan

1. Glögimauste 

Glögimauste on nimensä mukaisesti tarkoitettu itsetehdyn glögin maustamiseen. Valmis maustesekoitus koostuu yleensä kokonaisista mausteista, kuten inkivääristä, kardemummasta, kanelista, pomeranssinkuoresta, mausteneilikasta ja tähtianiksesta.

Glögimausteen voi tehdä itse. Käytä sekoitukseen kokonaisia mausteita jauhettujen sijaan. Jos kaipaat mausteiden rinnalle hedelmäistä raikkautta, sujauta kattilaan pala appelsiinin ja sitruunan kuorta.

2. Joulumausteet: piparkakkumauste

Valmiissa maustesekoituksessa yhdistyvät kaneli, inkivääri, pomeranssinkuori ja mausteneilikka sekä toisinaan myös kardemumma.

Piparkakkumausteen hyvin voi tehdä itse. Yhdistä mausteet oman maun mukaan sopivassa suhtessa.

3. Joulumausteet: joululeivän mausteet

Joululeivän mausteisiin kuuluvat yleensä anis, fenkoli ja kumina sekä pomeranssinkuori. Kokonaiset maustesiemenet kannattaa ennen käyttöä murskata huhmareessa, jotta niistä irtoaa taikinaan enemmän makua.

Joululeivän mausteet sopivat käytettäväksi yhdessä tai erikseen. Kokeile mausteita rohkeasti muuhunkin kuin leipien maustamiseen. 

Myös siirapin makeus, maltaisuus sekä hedelmäiset ja pähkinäiset sattumat sopivat jouluisten leipien makumaailmaan.  

4. Kaneli 

Joulumausteet tuovat kotiin lämpimän tunnelman ja erityisesti kanelin tuoksu siivittää joulumaailmaan. Kaneli on kanelipuun kuivattua kuorta. Kanelilajikkeita on useita, mutta yleisimpiä ovat kassia- ja ceylonkaneli. Valtaosa leivonnaisiin ja ruokiin päätyvästä kanelista on kassiakanelia. Kassiakaneli onkin ruokakaupoissa myytävistä kaneleista ylivoimaisesti yleisin. 

Kassiakaneli sisältää kumariinia, joka on suurina määrinä maksalle myrkyllistä. Satunnainen korvapuusteilla ja piparkakuilla herkuttelu ei ole haitaksi, mutta kanelin säännöllistä käyttöä kannattaa kuitenkin välttää ja olla erityisesti tarkka lasten kanelin syönnistä. Turvallisinta onkin valita käytettäväksi hieman harvinaisempi ceylonkaneli, jota löytää erityisesti luotaistuote- ja ekokaupoista.

Lue myös: Kaneli sisältää myrkyllistä kumariinia – kuinka paljon kanelia saa syödä?

Kanelia on saatavana sekä jauhettuna että kokonaisina tankoina. Jauhettuna kanelia lisättään erilaisiin leivonnaisiin: kakkuihin, pikkuleipiin ja piparkakkutaikinaan. Kanelisokeria ripotellaan korvapuusteihin, riisipuuron päälle ja omenajälkiruokiin. 

Kokonaiset kanelitangot ovat oiva lisä pitkään haudutettavissa lihapadoissa ja niitä käytetään myös lämpimissä glögijuomissa sekä säilykkeissä. Kanelitangosta riittää usein makua myös toiseen kertaan käytettäväksi. Käytön jälkeen tanko pestään ja kuivatetaan. Tankoa voi käyttää niin pitkään kuin siitä irtoaa makua.

5. Inkivääri 

Joulumausteet eivät olisi mitään ilman inkiväärin veikeää vivahdetta. Inkivääri on komeakukkaisen liljakasvin muhkurainen juurakko, jota voidaan mausteena käyttää tuoreena, kuivattuna tai jauhettuna.

Kirpakka inkivääri sopii maustekakkuihin, piparkakkuihin, juomiin ja säilöntään. Inkivääri maustaa myös broileri-, porsas- sekä kasvisruoat ja sopii hyvin itämaiseen ruoanvalmistukseen. Myös joulupöydän lanttu- ja bataattilaatikot saavat makua inkivääristä.

6. Muskottipähkinä

Muskottipähkinä ei nimestään huolimatta ole pähkinä, vaan muskottipuun siemen. Kokonaista muskottipähknää raastetaan erityisellä muskottiraastimella tai tavallisen raastimen hienoimmalla terällä. Kauppojen mausteosastolla muskottipähkinää myydään usein valmiiksi jauhettuna.

Muskotti maustaa joulupöydän peruna-, porkkana- ja lanttulaatikot. Mauste sopii loistavasti myös maitopohjaisiin jälkiruokiin sekä juustoisiin herkkuihin. 

Lue myös: Muskottipähkinä on suosittu joulumauste – ripauta maustetta myös munakkaisiin, kastikkeisiin ja leivonnaisiin

7. Kardemumma

Kardemumma on ehdoton pullataikinaa tehdessä, mutta se hurmaa myös pikkuleivissä ja maustekakuissa. Kardemummaripaus sopii myös kahvin joukkoon, jolloin keittiöön leviää huumaava tuoksu. Kardemumma on intialaisen keittiön vakiomauste ja se sopii erinomaisesti curryihin sekä lammasruokiin.

Lue myös: Kardemumma – pullataikinan verraton vakiomauste yllättää pannarissa, piirakassa ja puurossa

8. Joulumausteet: neilikka

Neilikka on pippurien sukuun kuuluva mauste, joka antaa potkua piparkakkutaikinaan ja maustekakkuihin. Kokonaiset neilikat puolestaan kuuluvat perinteisen kinkun koristeeksi. Monissa aasialaisissa keittiöissä mausteneilikkaa käytetään liharuoissa ja riisin maustamiseen.

Neilikka on voimakkaan makuista ja sitä lisätään ruokiin vain pieni ripaus.

Lue myös: Neilikka mauste kuuluu piparitaikinaan ja kinkun päälle – hyppysellinen neilikkaa hurmaa myös aasialaisissa liharuoissa

9. Pomeranssi

Joulumausteet täydentää pomeranssinkuori. Pomeranssi on sitruunan ja appelsiinin lähisukulainen ja sen hedelmät muistuttavat ulkonäöltään appelsiinia. Sen hedelmäliha on kitkerän makuinen, mutta hedelmän kuori on hyvin aromaattinen. Pomeranssinkuorta käytetäänkin mausteena niin hillottuna, kuivattuna, jauhettuna kuin palanakin. 

Pomeranssinkuoren appelsiininen tuoksu ja aromi lumoavat piparkakuissa, joululeivissä ja -glögissä. Mausteen sitruksisuus sopii myös porsas- ja broileriruokiin.

Lue myös: Pomeranssi on aromaattinen mauste – ripauta joulun taikaa leipiin, kakkuihin ja pipareihin

10. Sahrami

Sahrami on tyyris joulumauste, jota tulee käyttää säästeliäästi. Jo pieni ripaus riittää antamaan kauniin keltaisen värin. Sahrami on ehdoton raaka-aine perinteisissä joulupullissa ja ortodoksien pääsiäiskulitsassa. Maustelisäys soveltuu myös riisin, paellan ja bouillabaissen maustamiseen.

Lue myös: Sahrami maustaa jouluherkut

Lue myös Anna.fi: Tiesitkö, että kurkuma on todellinen terveyspommi? 10 tutkittua terveyshyötyä

Kommentoi

Kommentoi juttua: Joulumausteet tekevät tuoksullaan juhlan – kurkkaa mausteoppaasta parhaat vinkit

Sinun täytyy kommentoidaksesi.