Kananmunan keittäminen

Kananmunan voi keittää monella tavalla. Kokosimme perusohjeet ja keittoajat löysäksi, pehmeäksi ja kovaksi keiteyille munille sekä uppomunille.

Kiehuvaan veteen laskettu kananmuna kypsyy löysäksi 5 minuutissa, pehmeäksi 7 minuutissa ja kovaksi 12 minuutissa.

Kylmään veteen pantaessa keittoajan lasketaan alkavan siitä, kun vesi alkaa poreilla. Löysäksi muna kypsyy 4 minuutissa, pehmeäksi 6 minuutissa ja kovaksi 8 minuutissa.

Amerikkalainen kananmunan keittotapa

Laita munat kiehuvaan veteen, vedä kattila liedeltä ja anna munien hautua kannella peitetyssä kattilassa löysäksi 10 minuuttia, pehmeäksi 15 minuuttia ja kovaksi 20 minuuttia.

Helppo tapa tehdä uppomunia

Riko tuoreet munat yksitellen pieneen kuppiin ja valuta kiehuvaan, etikalla maustettuun veteen. Keitä pari minuuttia ja nosta reikäkauhalla jäähtymään.

Lue myös:
Pipsa Hurmerinta näyttää, miten valmistat uppomunan helposti paistinpannulla – katso video!
Kananmunaruokia aamiaiselta illan herkkuhetkiin
Munakas, munakokkeli ja muut helpot munaruoat
Kananmuna on monipuolinen raaka-aine
Kananmunien säilytys
Minkä kananmunan valitset?

Tilaa uutiskirjeemme niin saat sähköpostiisi säännöllisesti tietoa uusimmista jutuistamme ja kilpailuistamme.


Teksti: Marja Malinen
Kuvat: iStock, Jorma Marstio/Otavamedia

Keskustelu

  1. Tiyee

    Tämä artikkeli sisälsi paljon hyödyllistä tietoa, kiitos.

  2. Bache

    Näin teki!

  3. fart

    Kiitos

  4. zelda

    Kiitos. Auttoi.

  5. Nolo munapää

    Hienosti toimi! 😀

  6. hepsunkepsu

    Saimme lahjaksi kaksi strutsinmunaa viime syksynä. Keitin ne ja netistä löysin keitto-ohjeen. Piti keittää puolitoista tuntia, että sai kovaksikeitettyjä. Maku kuten kananmunassa.
    Kananmuna on kyllä mukavampi keitettävä, kun se on pieni ja sievä ja vie paljon vähemmän aikaa!

  7. Tina

    Oikeasti kiitos.

  8. Yyy?

    Miksi keittoaika lasketaan kylmässä vedessä keitättäessä siitä kun vesi alkaa poreilemaan sen sijaan, että keittoaika laskettaisiin siitä hetkestä kun vettä aletaan lämmittää?

  9. Tyyris

    Koska riippuu veden ja kananmunien määrästä milloin vesi alkaa kiehua.

  10. Kananmunanvihaajakö?

    Vihaan kananmunia ja ekan kerran tätä hommaa teen ja joutu oikeen ohjeet kattomaan 😀 päätin pinaattisoppaa tehdessä että kai sitä vois alkaa opetella syömään. Kuitenkin proteiinipitoinen ja nopea ruoka.

  11. siis mitä

    Kylmä vesi ja on pienempi keittoaika ku kiehuvassa?

  12. Munikki

    Mites se munien ’säikäyttäminen’? Musta tuntuu, ettei kuoret ikinä lähde kunnolla irti munista, yritti ne kuoria heti kohta tai myöhemmin kylminä. Miten munat pitää keittää, että saa kuoret nätisti irti?

  13. sillai

    Kai ne kuoret irtoo hyvin, ku laittaa heti kylmään veteen ne munat ja antaa hillua siel hetken

  14. Ota pää pois *erseestä

    Lue ohje uudestaan ja jos vielä olet tota mieltä nii ei hyvänen aika…

  15. tane r

    Amerikkalainen keittoneuvo ei pidä paikkaansa.Munat on laitettava kylmään veteen ei kiehuvaan , kuten neuvoitte!

  16. Odessa

    Kuoret saa helpommin irti, kun lisää keitinveteen karkeaa merisuolaa. 🙂

  17. juzzi

    Amerikkalaisessa keittotavassa 15 min jälkeen valkuainen oli ”räkää” ja keltuainen kova. Eli munan rakenne näyttää olevan päinvastoin kuin normaalisti keitettynä.
    Ei hyvä

  18. Freda

    Nyt osaan kaiken kananmunista. Kiitos 😀

  19. etikkaa

    Hyi.Miks etikkaa pitää laittaa uppomunaveteen= en pidä etikasta.

  20. kanimuna

    Erittäin hyvä juttu tämä kananmuna

  21. Hmm

    Ei taida ajat päteä mikäli jäähdyttää kananmunat kylmällä vedellä keiton jälkeen. 6 minuuttia katsoin sekuntikellolla siitä kun vesi alkoi kiehumaan (kananmunat laitoin kylmään veteen). Lopputulos oli lähempänä löysää kuin pehmeää.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Alibi
Anna
Deko
Erä
Hymy
Kaksplus
Kippari
Kotilääkäri
Kotiliesi
Koululainen
Ruoka.fi
Parnasso
Seura
Suomen Kuvalehti
TM Rakennusmaailma
Tekniikan Maailma
Vauhdin Maailma
Golfpiste
Vene
Nettiauto
Ampparit
Plaza
Muropaketti