Ruoka

Suolaiset ohukaiset muuntuvat moneksi - 13 reseptiä

Suolaiset letut ovat mitä mainioin lounaseväs tai illanistujaisruoka. Valmista perinteiset ohukaiset tai kokeile rohkeasti uudenlaisia lettuja!

Herkullisten räiskäleiden takana on tietysti maukas lettutaikina. Taikinaan tarvitaan vain kananmunia, maitoa, vehnäjauhoja, öljyä ja suolaa. Puolen litran taikinasta riittää 12 pieneen tai kuuteen suureen ohukaiseen.

178645-veriletut.jpg

Veriletut jakavat mielipiteitä, sillä toiset rakastavat niitä ja toiset eivät halua edes maistaa. Mikäli kuulut ensimmäiseen ryhmään, on verilettujen resepti juuri sinua varten. Veriohukaisjauheesta ja vedestä valmistettu taikina paistetaan voissa herkullisiksi räiskäleiksi. Lettujen rinnalla nautitaan ruohosipulilla maustettua valkokastiketta, paistettuja sipulirenkaita ja puolukkasurvosta.

Maittavissa spelttiletuissa käytetään kahdenlaisia spelttijauhoja ja leivinjauhetta. Blinityyliset ohukaiset ovat parhaimmillaan paistetun pekonin, hienonnetun sipulin ja puolukkahillon kera tarjoiltuina.

179516-pinaattiletut.jpg

Perinteiset pinaattiletut maistuvat vauvasta vaariin. Ohukaiset voi valmistaa joko valmiiksi käsitellystä pakastepinaatista tai tuoreesta pinaatista. Tuore pinaatti höyrytetään ja hienonnetaan ennen taikinaan lisäämistä.

Maittavat nokkosletut valmistuvat pinaattilettujen tapaan. Nokkoset kannattaa kerätä keväällä, kun ne ovat vielä pieniä. Vanhetessaan nokkosista tulee puisevia, eikä maku ole enää nuorien versojen veroinen. Kun keräät nokkoset puutarhahanskat kädessä ja höyrytät ne ennen taikinaan lisäämistä, ei poltteluvaaraa ole.

Basilikaletut tuovat uudenlaisen tuulahduksen keittiöön. Basilikan voi lisätä taikinaan joko tuoreena tai kuivattuna. Valmiit räiskäleet täytetään paistetulla jauhelihalla tai sienimuhennoksella ja kääritään rulliksi ennen tarjoilua.

Lehtikaaliletut

Voimakkaanmakuinen ja C-vitamiinipitoinen lehtikaali sujahtaa mukavasti ohukaistaikinaan. Lehtikaalilettuihin makua tuovat myös hienonnettu sipuli ja ripaus muskottipähkinää. Räiskäleet tarjoillaan porkkana- tai punajuuriraasteen sekä puolukkasurvoksen kanssa.

Kasvimaan antimia päästään maistelemaan kesäkurpitsalettujen muodossa. Kurpitsa raastetaan ja lisätään muiden ainesten joukkoon. Taikinaan voi piilottaa myös edellisen päivän aterioilta jääneet keitetyt perunat tai perunasoseen. Lisäksi ohukaisissa maistuvat kaurahiutaleet, yrttisuola ja tabasco.

Kasvisohukaisissa yhdistyvät muiden vihanneslettujen parhaat raaka-aineet, kuten varhaiskaali ja kesäkurpitsa. Oman säväyksensä taikinaan tuovat pilsneri ja juustoraaste. Miehiseenkin makuun sopivat kasvisohukaiset nautitaan parmankinkun ja valkosipulikastikkeen kera.

146936-perunaohukaiset.jpg

Ruokaisat perunaohukaiset pitävät nälän poissa pitkään. Taikinan joukkoon sekoitetaan runsaasti purjo-perunasekoitusta sekä ruisjauhoja. Paistaminen onnistuu niin pannulla kuin uunissa.

Sienilettujen valmistus alkaa sienien ja sipulien kypsentämisellä. Sieni-sipuliseos lisätään muun taikinan joukkoon ja paistetaan lettupannulla pieniksi räiskäleiksi. Maukkaat letut eivät paljoa lisukkeita kaipaa, vaan rinnalle riittävät yrteillä maustettu ranskankerma ja vihersalaatti.

190122-lohiletut.jpg

Lettukesteillä voi mainiosti tarjoilla suolaisia täytteitä. Hyvänä esimerkkinä ovat letut ja lohitäyte. Pikkulettujen kanssa nautitaan kylmäsavulohta ja rucolaa sekä kapriksilla terästettyä ranskankermaa.

Tattariletut bretagnelaisittain sisältävät nimensä mukaisesti tattarijauhoja. Ohukaiset saavat omalaatuisen tyylinsä kuitenkin vasta paistovaiheessa. Kun räiskäle on käännetty kertaalleen, sen päälle asetetaan kinkkusiivu, rikottu kananmuna ja juustoraastetta. Lettu on valmis, kun valkuainen on hyytynyt ja muuttunut läpinäkyvästä valkoiseksi. Ohukaisen reunat taitellaan keskustaa kohti ja valmis annos nostetaan suoraan ruokalijan lautaselle.

kinkkuletut

Gratinoidut kinkkuletut ovat helppo ruokalaji vieraille tarjottavaksi, sillä letut voi paistaa etukäteen. Valmiit letut asetetaan uunivuokaan kerroksittain kinkkusuikaleiden sekä omena- ja juustoraasteen kera. Vuoka nostetaan uuniin ja lettupinojen annetaan gratinoitua kymmenisen minuuttia.

Lisää lettuja, pannukakkuja ja vohveleita: Tonnikalavohvelit Punajuurivohvelit Jauhelihapannukakku Rapeita vohveleita ihanilla täytteillä Täytetyt letut x 3 Ruoka.fi: Juustolla täytetyt ohukaiset

Kommentoi

Kommentoi juttua: Suolaiset ohukaiset muuntuvat moneksi - 13 reseptiä

Sinun täytyy kommentoidaksesi.