Ruoka

Suomalaiset rakastavat (ja vihaavat) talkkunaa – kokosimme parhaat syyt, miksi vanhan ajan terveyspommi kannattaa ottaa osaksi omaa ruokavaliota

Talkkuna on niitä suomalaisia perinneraaka-aineita, joita moni rakastaa tai inhoaa. Talkkuna jakaa mielipiteitä. Löysimme pitkän liudan syitä syödä sitä.

Talkkuna on uskomaton moniottelija, kun mietitään kotimaisia vaihtoehtoja aamiais- ja välipalapöytään. Nostetaanko talkkuna takaisin lautasille?

Talkkunan erikoinen maku jakaa mielipiteitä, mutta eihän mikään jauho ole sellaisenaan kovin herkullista.

Talkkuna on käytännössä paahdettua ja karkeaksi jauhettua jyväseosta. Sen valmistukseen käytetään riippuen maakunnasta ja valmistusalueesta ohraa, kauraa, ruista, joskus vehnää, herneitä ja/tai papuja. Jyvät kypsennetään höyryssä, paahdetaan ja jauhetaan. Jauhojenn karkeus ja paahteisuus vaihtelee valmistajasta toiseen.

Talkkuna ja terveys – terveyspommi

Talkkunaa voisi kutsua superruoaksi. Talkkunan valmistukseen käytetään koko jyvä, joka takaa sen, että talkkunarouheessa runsaasti vitamiineja ja kivennäisaineita, kuitua ja proteiinia.

Jyvien ja palkokasvien yhdistelmä tekee talkkunasta erityisen hyvän proteiininlähteen. Jyvien ja palkokasvien aminohappokoostumukset täydentävät toisiaan ja ovat näin monipuolinen proteiininlähde. Talkkunan proteiinipitoisuus on noin 12 grammaa per 100 g riippuen valmistajasta.

Kuitupitoisuus nousee talkkunassa jopa 30 grammaan per 100 g. Kuidun saantisuositus on vähintään 25–35 grammaa per vuorokausi. Naisten tulisi saada vähintään 25 g kuitua päivässä ja miesten vähintään 35 grammaa. Pienellä määrällä selätät helposti päivittäisen kuidunsaantisuosituksen.

Talkkuna on vanhan ajan superruokaa. 
Lisää talkkunaa aamiaispuuroon tai välipalasmoothieen. Saat helposti päivittäisen kuidun tarpeen täytettyä. © Norman Ojanen

Talkkunan käyttö ruoanlaitossa

Talkkunan proteiinikoostumus ja kuitupitoisuus tekevät siitä mainion vaihtoehdon monipuoliseen ateriointiin. Kotimaisista terveysraaka-aineista puhutaan nyt enemmän kuin koskaan ennen, joten ehkä talkkunakin kokee uuden tulemisen.

Perinteisesti talkkunaa on syöty hapanmaitotuotteiden, kuten piimän tai viilin kanssa tai sekoitettuna marjojen ja kerman kanssa herkulliseksi hyveeksi.

Nykyään talkkunaa voisi sujauttaa trendikkäisiin tuorepuuroihin, smoothien joukkoon, leivontaan kuten piirakkapohjiin, muffineihin tai perinteisen puuron joukkoon. Sitä voi käyttää hyvin osana granolaa tai mysliä.

Ruoanlaitossa talkkuna sopii paahteisen makunsa ansiosta moneen.

Ruoanlaitossa sitä voisi käyttää osana leivitystä. Esimerkiksi vehnäjauhoista tehdyt resepteissä näkyvät pankojauhot tai korppujauhot voisi hyvin korvata pienellä määrällä talkkunaa. Kuinka herkulliselta maistuisivatkaan talkkunalla rapeaksi kuorrutetut ja voissa paistetut kalafileet?

8 syytä syödä talkkunaa

Kokosimme kahdeksan hyvää syytä syödä talkkunaa.

  1. Talkkuna on lähiruokaa.
  2. Suosi kotimaista: opi lisää perinneruoista
  3. Talkkuna on ekologinen vaihtoehto.
  4. Talkkuna on edullinen. 
  5. Talkkuna on ravintorikas. 
  6. Talkkuna on kuitupommi. 
  7. Palkokasveja ja viljaa yhdistävien talkkunajauhojen proteiinikoostumus on monipuolinen. 
  8. Talkkunan paahteinen maku tekee siitä monipuolisen niin ruoanlaittoon kuin herkuksi: se sopii smoothieen, granolan joukkoon, leivitykseen, leivontaan ja välipalaksi

Kommentoi

Kommentoi juttua: Suomalaiset rakastavat (ja vihaavat) talkkunaa – kokosimme parhaat syyt, miksi vanhan ajan terveyspommi kannattaa ottaa osaksi omaa ruokavaliota

Sinun täytyy kommentoidaksesi.