Ruoka

Mansikkakakun koristelu – päästä luovuus valloilleen sesongin odotetuimman kakun viimeistelyssä

Mansikkakakun koristelu saattaa aiheuttaa hikikarpaloita ohimoille - onhan kakku usein kesäisen juhlapöydän kruunu. Älä hätäänny, vaan ota rennosti ja nappaa parhaat vinkit, joilla koristelet kakkusi kesäisen kahvipöydän katseenvangitsijaksi.

Mansikkakakun koristelu on parhaimmillaan hauskaa puuhaa, jossa saa päästää luovuuden valloilleen. Näiden koristeluideoiden toteuttaminen onnistuu myös vähän kokemattomammalta kakkutaiteilijalta.

Koristelu kannattaa tehdä vasta tarjoilupäivänä, sillä kakun kostea pinta voi sulattaa vaivalla tehdyt koristeet ja erityisesti kukkaset ja yrtit tuppaavat nuupahtamaan yllättävän nopeasti. 

Kuorrutus luo mansikkakakun pohjan

Mansikkakakun koristelu lähtee kakun kuorrutuksesta. Kuorrutus luo mansikkakakun pohjan ja sen avulla on myös helppo peittää pienet virheet ja epätasaisuudet. Kuorrutusta odottava mansikkakakku saattaa nimittäin olla pinnaltaan epätasainen tai olemukseltaan hieman vino. Myös täyte voi tursuta kevyesti kakkulevyjen välistä. Kaikki nämä virheet on helppo paikata kuorrutteen avulla. 

Juhlissa mansikkakakku saattaa seistä pöydässä useammankin tunnin, joten kuorrutuksen pitää pysyä kasassa eikä se saa valua. Kesäpäivä saattaa olla helteinen, mikä asettaa omat haasteensa. 

Kestävä kakun kuorrutus syntyy kerman ja rahkan yhdistelmästä. Valitse kuohukerman sijaan vispikerma, josta syntyy kestävä ja kuohkea vaahto. Rahka napakoittaa kermavaahdon koostumusta ja tuo makuun samalla ihanaa raikkautta. Rahkan lisäksi myös tuorejuusto tai mascarpone sopivat loistavasti jämäköittämään kermavaahtoa. 

Kesähelteellä loistavia valintoja kuorrutukseen kerman sijaan ovat klassinen voikreemi sekä italialainen marenki.

Voikreemin valmistuksessa on tärkeää, että vaahdotettava voi on sopivan lämpöistä. Se ei saa olla liian pehmeää, mutta ei jääkaappikylmääkään. Parhaimmillaan onnistunut voikreemi on maukasta ja pysyy kauniina koko juhlapäivän. Italialainen marenki puolestaan on sekin todella kestävä, mutta lisäksi täysin maidoton, joten se on hyvä vaihtoehto maidottomaan kakkuun.

Mansikkakakun koristelu: Kaunis kuorrutus näillä vinkeillä

Siisti kakun kuorrutus ei ole kovin vaikea tehdä, kunhan tekniikka ja välineet ovat oikeat. Tärkeää on, että kakku on täysin jäähtynyt ja kylmä, kun aloitat koristelun. Näin kuorrutus ei pääse sulamaan ja lisäksi kuorrutus tarttuu paremmin kylmän kakun pintaan. 

Valmista kuorrutetta riittävä määrä, jotta siitä riittää myös tilkintäkuorrutukseen eli kakun epätasaisuuksien paikkailuun. Toisin sanoen, ennen varsinaista kuorrutuskerrosta kuorrutusaineella on hyvä paikkailla kaikki kolot ja täytevalumat. Jos kakku on vino, korjaa se lusikoimalla kuorrutetta matalammalle reunalle tasaamaan pintaa. Silaa lopuksi mansikkakakku kauttaaltaan uudella siistillä kuorrutekerroksella. 

Sileä kuorrutus onnistuu oikeilla työvälineillä. Kondiittorit käyttävät palettiveistä, joka on metallinen, pitkä ja kapea lasta. Kotikeittiöstä tarkoitukseen sopii myös metallinen paistolasta. Muista puhdistaa lastaa työskentelyn aikana, jotta lopputulos on siisti.

Mansikkakakun voi kuorruttaa kauttaaltaan tai jättää sen nakukakun tapaan sivuilta paljaaksi. Toisaalta pursotuksilla syntyy kakun reunoihin villejäkin kuvioita.

Jos pursotuksille ei ole aikaa tai viitseliäisyyttä, koristelastalla syntyy helposti ja nopeasti kakun pintaan kauniita kuvioita. Yksinkertaisen kaunis mansikkakakun koristelu puolestaan syntyy, kun koristelussa keskittyy vain päällisen koristeluun ja jättää reunat simppelisti sileiksi.

kesäkurpitsatäytekakku, nakukakku, mansikkakakku
Mansikkakakun koristelu kauniissa nakukakussa on helppoa. Kasa mansikoita ja syötäviä kukkia toimii nätisti viimeistelyssä.

Mansikkakakun koristelu: Mansikat

Mansikkakakun koristelussa tärkeimmässä osassa ovat tietysti mansikat, jotka voi lisätä kakun pinnalle kokonaisina, halkaistuina tai vaikka viipaleina. Hempeä koristelu syntyy, kun halkaiset mansikan pitkittäin ja leikakat paksummasta päästä pienen v:n muotoisen palan pois niin, että saat aikaiseksi kauniin sydämen.

Mansikat voi asettaa kakun pinnalle komeaksi keoksi, toispuoleisesti kakun yhdelle reunalle tai tasaiseksi kruunuksi kakun reunoille.

Viime silaus syötävistä kukista, yrteistä ja karkkirakeista

Mansikkakakun koristelu vaikuttaa viimeistellyltä, huolitellulta ja ennen kaikkea mielenkiintoiselta, kun yhdistelet koristelussa erilaisia elementtejä: massiivisia mansikoita voi täydentää esimeriksi kevyillä yrtinlehdillä, kuten basilikalla, mintulla tai sitruunamelissalla. 

Mansikkakakun pinnalle sopivat myös esimerkiksi orvokit, syreenit, apilat ja maitohorsma, joista syntyy yhtä aikaan näyttävä, hempeä ja kaunis mansikkakakun koristelu. Muista käyttää koristelussa vain syötäviä kukkia, joita voit kerätä joko luonnosta, omasta kotipihastasi tai napata mukaan kauppojen vihannesosastolta. Sen sijaan kukkakaupoissa myytävät kukat eivät sovellu syötäviksi. 

Makean ystävä koristelee mansikkakakun mansikoiden lisäksi karkkirakeilla, macaron-leivoksilla, suklaamakeisilla tai makealla marengilla, joka sopii erityisen hyvin mansikoiden makupariksi. Kokonaisten karamellien ja marenkien rinnalla kakun päälle voi yhdistää  jotakin murrettua, kuten vohvelia ja marenkia. 

Koristeiden tehokeino voi olla joko samanvärisyys tai niissä voi yhtä hyvin olla useampaa väriä.

Koristeiden asettelu

Kun koristeet on valittu, on vuorossa vielä niiden asettelu kakun pinnalle. Parhaimmillaan mansikkakakun koristelu on hauskaa ja mielikuvituksen käyttö on enemmän kuin sallittua. 

Uskalla asetella koristeita päällekkäin ja kasoihin. Asettele ensin muutama isompi koriste, esimerkiksi pari jättimäistä mansikkaa tai vaikka muutama macaron-leivos merkeiksi ja lähde rakentamaan kokonaisuutta niiden ympärille. 

Koristeet voi asetella rennosti ja hallitun huolimattomasti ronskiksi keoksi ja kasaksi kakun keskelle. Trendikäs tapa on asetella koristeet vain toispuoleisesti kakun reunalle, jolloin kakun reunaa mukailevat koristeet saavat lisää näyttävyyttä niin sanottua tyhjää tilaa vasten. Koristelu voi myös valua ripoteltuna kakun reunan yli tarjoilulautaselle asti. 

Helppo ja yksinkertainen tapa on asetella koristeet tasaisesti kakun reunoille niin, että mansikakkakku saa arvoisensa kruunun. Simppelistä kruunukoristelusta riittää myös herkullisia koristeita joka palaan.

Nappaa alta lisää ideoita ja inspiraatiota mansikkakakun koristeluun.

Lue myös Anna.fi: Ihanasti överi, rennosti naku vai näyttävästi valuva? Kakkujen koristelu tekee juhlan – kokosimme inspiroivat ideat

Mansikkakakun koristelu: Pursotukset

Erilaiset kermapursotukset on perinteinen tapa koristella mansikkakakku. Kuorrutevaahdon makeuttamiseen kannattaa käyttää tomusokeria, sillä se liukenee hyvin vaahdon joukkoon.

Pursotustyllan kanssa mahdollisuuksia koristelussa on vaikka mihin! Voit taiteilla kakun pintaan erilaisia ruusuja ja muita kukkasia, lehtiä ja vaikkapa punoksia. Kuorruta koko kakku suosikkityylilläsi tai yhdistele rohkeasti erilaisia pursotuksia kakun pintaan ja reunoille. Halutessasi voit värjätä vaahdon mieleiseksesi elintarvikeväreillä. Lisää väriä muutama tippa kerrallaan huolellisesti sekoittaen, kunnes pääset haluamaasi värisävyyn. 

Kuten monessa muussakin asiassa, myös pursotuksissa harjoitus tekee mestarin. Treenaa pursotuksia ensin vaikka leivinpaperin päälle. 

Kommentoi

Kommentoi juttua: Mansikkakakun koristelu – päästä luovuus valloilleen sesongin odotetuimman kakun viimeistelyssä

Sinun täytyy kommentoidaksesi.