Lihaton lokakuu - Blonditiinakin vegeilee Himahellassa

Lihaton lokakuu -kamppanja järjestettiin ensimmäisen kerran lokakuussa 2013 ja sen jälkeen sitä on vietetty vuosittain. Kamppanja kannustaa ihmisiä lopettamaan kuukauden ajaksi lihansyönnin tai ainakin vähentämään sitä merkittävästi. Kampanja sai alkunsa, kun Docventures-televisio-ohjelman studiovieras Leo Stranius haastoi Riku Rantalan kuukauden lihattomaan ruokavalioon.
Docventuresin Riku Rantala ja Tuomas Milonoff on palkittu Pro Animalia -palkinnolla Lihaton lokakuu -kampanjan aloittamisesta ja siitä, että he olivat herättäneet keskustelua eläinten tehotuotannosta. Eläinsuojeluliitto Animalian mukaan kampanja on saanut monet miettimään suhdettaan eläintuotantoon sekä tutustumaan kasvisperäisiin ruokavaihtoehtoihin. Näin kertoi Wikipedia.
Niinpä lokakuu on hyvä kuukausi kokeilla miltä vegeily elämänmuotona oikein tuntuisi. Syksyllä elämme kasvisten kulta-aikaa, joten kasviksilla herkuttelu on hyvin helppoa. Tässä muutama Blondikeittiön resepti Lihattomalle lokakuulle.
Lokakuu on vielä sienikuu
Mikäli talvi ei tule ennen aikojaan, metsästä löytyy vielä reilusti ilmaista kasvisruokaa eli sieniä. Mm. risotto on ruoka, jota kasvisyöjäkin voi muunnella lähes loputtomasti.
Ohje: Kantarelli-salviarisotto
Myös suppilovahverot ja mustat torvisienet käyvät sienirisoton aineksiksi.
Ohje: Kantarelli-Härkismuhennos
Kantarelli-Härkismuhennos sopii uuniperunan ja vohveleiden täytteeksi. (Kuva aloituksessa). Sitä voi käyttää myös pastakastikkeena. Vohveleiden kanssa tarjottuna muhennos sopii brunssitarjottavaksi tai vaihtoehtoisesti ilta- tai yöpalaksi.
Nyhtökaura ja Härkis ovat kasvisyöjän jauhelihaa. Niistä syntyy monenlaista herkkua, joka maistuu koko perheelle. Oli perheessä sitten vegaaneja tai sekaaneja.
Ohje: Härkiksellä täytetyt myskikurpitsat
Ohje: Blonditiinan nyhtökaurakulho
Kasviseitto on kevyttä ja lämmittävää syysruokaa
Ohje: Vartissa valmis härkisborssi
Keitto lämmittää viilenevinä syysiltoina ja ohjeen etu on se, että keitto valmistuu pika pikaa.
Kevyemmän keiton ystävät kokeilevat kasvissosekeittoa. Paprikakeittoon antaa oman herkullisensa makunsa se, että paprikat paahdetaan ensin uunissa. Tämä soppa sopii mainiosti myös laihiksella oleville.
Ohje: Blondin paahdettua paprikakeittoa.
.
Lihattomana lokakuuna voi tehdä myös lapsiperheiden perusruokaa eli makaronilaatikkoa. Siihenkin sopii Härkis tai nyhtökaura.
Ohje: Härkis-makaronilaatikko
Heitä pasta pataan!
Pastan ystävällä on safka pöydässä alle puolessa tunnissa. Yhden kattilan tekniikalla tumpeloinkin kokki taikoo maukkaan vegepastan.
Ohje: Blonditiinan yhden kattilan vegepastaa.
Myös italialainen nyhjää tyhjästä -klassikko, Pasta al Limone, valmistus vie aikaa vain pastan kiehumisen ajan.
Istutaan lihatonta iltaa
Lihattoman lokakuun illainstujaisissa maistuu kasvispiirakat. Kokeile Salaattipiirakkaa kyproslaiseen tapaan tai näin sieniaikana Kreikkalaista sienipiirakkaa. Ensimmäisessä on käytetty halloumia ja jälkimmäisessä fetaa protskulähteenä.
Ohje: Salaattipiirakka kyproslaiseen tapaan
Ohje: Kreikkalainen sienipiirakka,
Tekeekö mieli napostella television ääressä? Tee silloin valkosipulilla maustetuja lehtikaalisipsejä. Minulle niistä tuli hauskasti mieleen syksyn lehdet, joten aikamoista sesonkiruokaa nämäkin ovat. Maistuvat ainakin sipsikaljavegaanille!
Ohje: Valkosipuliset lehtikaalisipsit
Vai kaipaatko kotimaista ja luonnon kannalta ekologisempaa vaihtoehtoa avokadosta valmistetulle guacamolelle? Kokeile herneistä valmistettua dippitahnaa vaikka maissilastujen kanssa. Tahna maistuu lähes samalta ja sopii myös heille, jotka ovat avokadoille allergisia.
Ja jos haluat pistää vielä satokauden maut purkkiin, kokeile pikkelöityjä kasviksia. Niiden tekeminen on helppoa ja ne maistuvat vaikka kasvispihvien tai falafelien kaverina. Säilyvät jääkaapissa hyvin parisen viikkoa.
Ohje: Pikkelöidyt kesäkurpitsat ja suippopaprikat
Herkullista lihatonta lokakuuta toivottaa
Blonditiina

Olen Tiina Rantanen, monissa liemissä keitetty ruoka- ja viinitoimittaja, 7 kirjaa kirjoittanut tietokirjailija, kotitalousopettaja, purkkiblondi sekä ylpeä äiti. Olen aina ollut ruokaihminen henkeen ja vereen. Ruokafilosofiani on urani alusta asti ollut: ”Herkkuja helposti”, eikä blogini kotikeittiöön suunnitellut ruokaohjeet tee siitä poikkeusta. Ruoan lisäksi rakastan matkustamista ja maailman katsomista kamerani linssin läpi. Toimittajana otan postauksissani kantaa myös ruokamaailman kuumiin puheenaiheisiin. Yhteydenotot: tiinajrantanen@gmail.com
Kommentoi
Kommentoi juttua: Lihaton lokakuu - Blonditiinakin vegeilee Himahellassa