Himahella

Lihaton lokakuu - Blonditiinakin vegeilee Himahellassa

© Tiina Rantanen

Lihaton lokakuu -kamppanja järjestettiin ensimmäisen kerran lokakuussa 2013 ja sen jälkeen sitä on vietetty vuosittain. Kamppanja kannustaa ihmisiä lopettamaan kuukauden ajaksi lihansyönnin tai ainakin vähentämään sitä merkittävästi. Kampanja sai alkunsa, kun Docventures-televisio-ohjelman studiovieras Leo Stranius haastoi Riku Rantalan kuukauden lihattomaan ruokavalioon.

Docventuresin Riku Rantala ja Tuomas Milonoff  on palkittu Pro Animalia -palkinnolla Lihaton lokakuu -kampanjan aloittamisesta ja siitä, että he olivat herättäneet keskustelua eläinten tehotuotannosta. Eläinsuojeluliitto Animalian mukaan kampanja on saanut monet miettimään suhdettaan eläintuotantoon sekä tutustumaan kasvisperäisiin ruokavaihtoehtoihin. Näin kertoi Wikipedia.

Niinpä lokakuu on hyvä kuukausi kokeilla miltä vegeily elämänmuotona  oikein tuntuisi. Syksyllä elämme kasvisten kulta-aikaa, joten kasviksilla herkuttelu on hyvin helppoa. Tässä muutama Blondikeittiön resepti Lihattomalle lokakuulle.

Lokakuu on vielä sienikuu

Mikäli talvi ei tule ennen aikojaan, metsästä löytyy vielä reilusti ilmaista kasvisruokaa eli sieniä. Mm. risotto on ruoka, jota kasvisyöjäkin voi muunnella lähes loputtomasti.

© Tiina Rantanen

Ohje: Kantarelli-salviarisotto

Myös suppilovahverot ja mustat torvisienet käyvät sienirisoton aineksiksi.

Ohje: Kantarelli-Härkismuhennos

Ohje: Suolaiset vohvelit

Kantarelli-Härkismuhennos sopii uuniperunan ja vohveleiden täytteeksi. (Kuva aloituksessa). Sitä voi käyttää myös pastakastikkeena. Vohveleiden kanssa tarjottuna muhennos sopii brunssitarjottavaksi tai vaihtoehtoisesti ilta- tai yöpalaksi.

© Toona Rantanen

Nyhtökaura ja Härkis ovat kasvisyöjän jauhelihaa. Niistä syntyy monenlaista herkkua, joka maistuu koko perheelle. Oli perheessä sitten vegaaneja tai sekaaneja.

Ohje: Härkiksellä täytetyt myskikurpitsat

Ohje: Blonditiinan nyhtökaurakulho

Kasviseitto on kevyttä ja lämmittävää syysruokaa

© Tiina Rantanen

Ohje: Vartissa valmis härkisborssi

Keitto lämmittää viilenevinä syysiltoina ja ohjeen etu on se, että keitto valmistuu pika pikaa.

Kevyemmän keiton ystävät kokeilevat kasvissosekeittoa. Paprikakeittoon antaa oman  herkullisensa makunsa se, että paprikat paahdetaan ensin uunissa. Tämä soppa sopii mainiosti myös laihiksella oleville.

Ohje: Blondin paahdettua paprikakeittoa.

© Tiina Rantanen

.

Lihattomana lokakuuna voi tehdä myös lapsiperheiden perusruokaa eli makaronilaatikkoa. Siihenkin sopii Härkis tai nyhtökaura.

Ohje: Härkis-makaronilaatikko

© Tiina Rantanen

Heitä pasta pataan!

Pastan ystävällä on safka pöydässä alle puolessa tunnissa. Yhden kattilan tekniikalla tumpeloinkin kokki taikoo maukkaan vegepastan.

Ohje: Blonditiinan yhden kattilan vegepastaa.   

Myös italialainen nyhjää tyhjästä -klassikko, Pasta al Limone, valmistus vie aikaa vain pastan kiehumisen ajan.

Ohje: Pasta Limone

Istutaan lihatonta iltaa

Lihattoman lokakuun illainstujaisissa maistuu kasvispiirakat. Kokeile Salaattipiirakkaa kyproslaiseen tapaan tai näin sieniaikana Kreikkalaista sienipiirakkaa.  Ensimmäisessä on käytetty halloumia ja jälkimmäisessä fetaa protskulähteenä.

Ohje: Salaattipiirakka kyproslaiseen tapaan

Ohje: Kreikkalainen sienipiirakka,

© Tiina Rantanen

Tekeekö mieli napostella television ääressä? Tee silloin valkosipulilla maustetuja lehtikaalisipsejä. Minulle niistä tuli hauskasti mieleen syksyn lehdet, joten aikamoista sesonkiruokaa nämäkin ovat. Maistuvat ainakin sipsikaljavegaanille!

Ohje: Valkosipuliset lehtikaalisipsit

© Tiina Rantanen

Vai kaipaatko kotimaista ja luonnon kannalta ekologisempaa vaihtoehtoa avokadosta valmistetulle guacamolelle? Kokeile herneistä valmistettua dippitahnaa vaikka maissilastujen kanssa. Tahna maistuu lähes samalta ja sopii myös heille, jotka ovat avokadoille allergisia.

© Tiina Rantanen

Lue: Avokado aiheuttaa kuivuutta kasvuseuduillaan -tee ekoteko ja valmista guacamole kotimaisista herneistä

Ja jos haluat pistää vielä satokauden maut purkkiin, kokeile pikkelöityjä kasviksia. Niiden tekeminen on helppoa ja ne maistuvat vaikka kasvispihvien tai falafelien kaverina. Säilyvät jääkaapissa hyvin parisen viikkoa.

© Tiina Rantanen

Ohje: Pikkelöidyt kesäkurpitsat ja suippopaprikat

 

Herkullista lihatonta lokakuuta toivottaa

Blonditiina


    Olen Tiina Rantanen,  monissa liemissä keitetty ruoka- ja viinitoimittaja, 7 kirjaa kirjoittanut tietokirjailija, kotitalousopettaja, purkkiblondi sekä ylpeä äiti. Olen aina ollut ruokaihminen henkeen ja vereen. Ruokafilosofiani on urani alusta asti ollut: ”Herkkuja helposti”, eikä blogini kotikeittiöön suunnitellut ruokaohjeet tee siitä poikkeusta. Ruoan lisäksi rakastan matkustamista ja maailman katsomista kamerani linssin läpi. Toimittajana otan postauksissani kantaa myös ruokamaailman kuumiin puheenaiheisiin.

Yhteydenotot: tiinajrantanen@gmail.com  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Lihaton lokakuu - Blonditiinakin vegeilee Himahellassa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *