Ruoka

Bruschetta on alkupalojen klassikko

Bruschetta on simppeli herkku ja mainio tapa käyttää hieman kuivahtaneet leivät. Kokosimme parhaat bruschettavinkit, joista voit valita suosikkisi.

Italialainen bruschetta on yksinkertainen alkupala, joka onnistuu jokaiselta kotikokilta. Helpoimmillaan se syntyy vain leivästä, oliiviöljystä ja valkosipulista.

Lue myös: Smörrebröd – tanskalaiset voileivät hurmaavat maullaan ja kauneudellaan

Keittokirjailija Marcella Hazanin mukaan bruschetta on todennäköisesti syntynyt jo muinaisessa Roomassa, kun oliivinkasvattajat maistoivat sadosta saatua oliiviöljyä leipäpalan kanssa. Hazan antaa Essentials of Classic Italian Cooking– keittokirjassaan klassisen ohjeen, jossa leipä paahdetaan, kostutetaan oliiviöljyllä, hierotaan valkosipulilla ja maustetaan suolalla ja pippurilla.

Bruschetta muuntuu moneksi

Nykyään bruschetta voi olla alkuperäistä esikuvaansa runsaampi. Meillä tunnetuin tapa valmistaa bruschettaa lienee tomaatin ja basilikan kera.

Erilaiset juustot kruunavat herkulliseksi paahdetun leipäpalan. Kokeile vuohenjuustobruschettaa, joka syntyy itse tehdystä krassipestosta ja vuohenjuustoviipaleista.

Kaikenlaiset pestot ovat helppoja päällysteitä bruschetalle. Voit valmistaa erilaisia pestoja itse tai turvautua kaupan valmiisiin tuotteisiin. Kun teet pestoa itse, pääset kokeilemaan erikoisempia makuja. Esimerkiksi kesäkaalipesto on maukas ja kauniinvärinen täyte leivälle.

Herneistä syntyvä hummus on hienostuneen raikas ja mainio kumppani paahdetulle leivälle. Hummuksella sivellyt hernebruschetat viimeistellään mozzarellaviipaleilla.

Mistä leivästä bruschetta kannattaa tehdä?

Bruschetat tehdään useimmiten ciabatta-leivästä, mutta patonki, hiivaleipä tai mikä tahansa vaalea leipä sopii paahdettavaksi ja maustettavaksi bruschetan tyyliin. Arkiaterian iloksi sopii hyvin erilaisista kuivahtaneista leivänkannikoista tehdyt bruschetat, joihin voi valita päällysteeksi, juuri sitä mitä kaapista löytyy.

Erilaisista bruschettoista syntyy mainio illanistujaistarjottava

Bruschetta sopii nautittavaksi aperitiivin kera, alkupalana tai italialaisen ruoan lisukkeena.

Bruschetan päällä maistuu myös monenlaiset lihat. Ilmakuivattu kinkku sopii italialaiselle alkupalaleivälle täydellisesti, mutta myös lampaanpaisti on oiva vaihtoehto. Illanistujaisia varten voitkin valmistaa bruschetta-valikoiman, josta jokainen löytää mieleisiänsä makuja.

Lue myös Anna.fi: Näin syntyy mehevä ja suussa sulava valkosipulileipä

Artikkelia on muokattu 14.8.2023 klo 13:35

Kommentoi

Kommentoi juttua: Bruschetta on alkupalojen klassikko

Sinun täytyy kommentoidaksesi.