Valmis lehtitaikina – näin teet siitä näyttävät leivonnaiset helposti
Kun haluat tehdä helposti hyvää ja näyttävää, kaupan valmis lehtitaikina pelastaa.
Rapeaksi paistuvasta lehtitaikinasta voi loihtia uskomattomia herkkuja pienellä vaivalla. Yllätä vieraasi hauskoilla suolaisilla ja makeilla donitseilla, amerikkalaishenkisellä limettipiirakalla tai näyttävällä suklaa-pähkinäkakulla. Jos haluat nähdä enemmän vaivaa, päästä luovuutesi valloilleen piirakankansien koristelussa.
Lehtitaikinadonitsit suolaisen ja makean nälkään
Yllätä jouluvieraasi herkullisilla donitseilla. Hauskojen lehtitaikinadonitsien jekku on asetella kaksi taikinalevyä päällekäin ja painella niistä pyöreällä muotilla rinkuloita, jotka uunin lämmössä kohoavat muhkean pullukoiksi. Jäähtyneet pohjat halkaistaan ja väliin levitetään mieluisat täytteet.
Suolaiset donitsit saavat väliinsä meetvurstia ja pikanttia paholaisen hilloa sekä pinnalleen herkullisen juustokuorrutteen. Makeiden donitsien täyte puolestaan pyöräytetään sulatetuista joulukonvehdeista ja kermasta. Suklaisen kuorrutteen viimeistelee hasselpähkinärouhe.
Ohjeet:
Suklaatäytteiset pähkinädonitsit lehtitaikinasta
Pähkinä-appelsiinisuklaakakku
Komeassa pähkinä-appelsiinisuklaakakussa yhdistyy monta erilaista makua ja rakennetta: lehtevä taikina, karamellimaiset pähkinät ja suussa sulava suklaatäyte. Appelsiini, suklaa, maapähkinävoi ja mantelilikööri maustavat kakun makoisaksi ja yltäkylläiset täytteet koristavat sen komeaksi.
Ohje: Pähkinä-appelsiinisuklaakakku
Pellillinen piirakkaa helposti
Kun haluat päästä helpolla, uunipelti on paras vuoka ja valmistaikina näppärin apulainen. Lehtitaikinapohjaisten piirakoiden reunat nousevat kauniisti ylös, kun leikkaat ohueksi kaulitun taikinalevyn reunoihin muutaman sentin mittaiset viillot ja pistelet pohjaan haarukalla reikiä. Leivonnaiset voi tehdä valmiiksi jo edellisenä päivänä, sillä ne ovat parhaimmillaan jäähtyneenä.
Amerikkalaishenkinen limettipiirakka eli Key lime pie hurmaa rapealla pohjalla, pehmeän kermaisella täytteellä sekä raikkaan sitruksisella maullaan. Samettinen täyte on nopea ja helppotekoinen. Sekoita keskenään tuorejuustoa, kondensoitua maitoa sekä kananmunan keltuainen ja raikasta kokonaisuus limetin raastetulla kuorella. Rapeaksi paistunut pohja ja kermaisen pehmeä täyte ovat yhdessä verratoman herkullisia.
Suolaisessa piirakassa makeaksi karamellisoitu sipuli kohtaa pehmeän ricottajuuston ja aromaattisen vuohenjuuston. Herkullinen makuliitto sinetöidään tuoreella timjamilla ja pinjansiemenillä.
Ohjeet:
Key lime pie -limetti-juustopiirakka
Karamellisoiduilla sipuleilla viimeistelty vuohenjuustopiirakka
Valkohomejuusto-timjamikiekko lehtitaikinasta
Valkohomejuusto-timjamikiekko on hauska, helppo ja taatusti huomiota herättävä tarjottava pikkujouluihin tai talven illanistujaisiin.
Kiepauta valkohomejuustokiekon ympärille lehtitaikinaa, mausta hunajalla sekä muutamalla timjanminoksalla ja nosta koko komeus uuniin paahtumaan. Lopputuloksena on hurmaavan pehmeäksi sulanutta juustoa sekä rapeaksi paahtunutta lehtitaikinaa. Murra pala rapisevan lehtevää taikinaa ja dippaa se sulaan juustoon. Täydellistä!
Ohje: Valkohomejuusto-timjamikiekko
Lehtitaikinalla piirakankannet koristeellisiksi
Saat uuden ilmeen suolaisiin piirakoihin, kun teet kansista koristeellisia ja jouluun sopivia. Piparkakkumuoteilla voit painella kannen pintaan esimerkiksi hauskan joulukuusen. Näppäräsorminen palmikoi piirakan kanneksi kauniin taikinaristikon. Tähteeksi jääneestä taikinasta voit valmistaa esimerkiksi joulutorttuja.
Tarvitset joulukuusipiirakkaa varten tähti- ja sydänmuotteja, valkuaista voiteluun sekä yhden 600 g:n lehtitaikinalevyn, josta riittää noin 20 cm:n kokoiseen piirakan kanteen sekä pohjaan. Täytteeksi käy mikä tahansa suolainen piirakka, kuten sipuli-oliivipiirakka.
Tee joulukuusipiirakka näin: Kauli sulanut taikina ohueksi levyksi. Leikkaa siitä piirakkavuoan kokoinen pohja ja kansi. Tee erikokoisilla tähti- ja sydänmuoteilla joulukuusen muotoinen kuvio kanteen. Nosta se täytteen päälle ja kiinnitä hyvin. Voitele muoteilla tehdyt tähdet valkuaisella kiinni reunoihin ja nosta piirakka uuniin paistumaan.
Ohuista taikinanauhoista palmikoitu piirakan kansi puolestaan vaatii kaulinta, viivotinta ja näppäriä sormia, mutta on vaivan arvoinen.
Tee palmikkopiirakka näin: Kauli sulanut 600 g:n lehtitaikina 2–3 mm:n paksuiseksi ja noin 45 cm pitkäksi levyksi. Leikkaa osasta taikinaa piirakkapohja. Tee lopuista lettejä. Mittaa ja leikkaa taikinasta viivoittimen ja taikinapyörän avulla 5 mm leveää nauhaa. Letitä kolme nauhaa kerrallaan täytteen päälle. Jos haluat ihan litteät letit, kauli letitettyä nauhaa kevyesti.
Aloita piirakan kokoaminen keskeltä. Aseta lettejä täytteen päälle vaakasuunnassa. Käännä joka toinen letti puolivälistä kaksinkerroin ja laita loppujen päälle pystysuoraan yksi letti. Käännä letit takaisin, jotta pystysuora letti jää niiden alle. Käännä jälleen vaakasuorista leteistä joka toinen kaksinkerroin – nyt eri suikaleet kuin viimeksi. Laita taas pystysuora letti ja käännä vaakasuikaleet päälle. Jatka näin, kunnes ristikko ulottuu reunaan asti. Tee tämän jälkeen sama toiselle puolelle.
Tasoita reunan yli ulottuva taikina siistiksi. Jos haluat, voit tehdä vielä yhdestä tai kahdesta reunaletit. Jos teet kahdesta, kiinnitä vedellä päät yhteen. Voitele taikinapinta kananmunalla.
Herkullinen täyte valmistetaan taateleista, pekaanipähkinöistä sekä tujauksesta konjakkia tai brandyä.
Ohje: Taateli-pähkinäpiirakka
Kommentoi
Kommentoi juttua: Valmis lehtitaikina – näin teet siitä näyttävät leivonnaiset helposti