Ideoita ruoanlaittoon

Gazpacho – Espanjan kuuluisin keitto piristää tapas-tarjoilun ja hellepäivän

Kuumat kesäpäivät suorastaan huutavat gazpachoa ruokalistalle! Kylmä espanjalainen hellepäivän keitto maistuu niin tomaattisena, mansikkaisena kuin mantelisenakin.

Gazpacho tulee alkujaan Andalusiasta. Tämä kylmänä tarjottava  keitto on yleinen ruokalaji koko Espanjassa ja suosittua myös Portugalissa sekä useissa Etelä-Amerikan maissa. Espanjassa tämä keitto tarjoillaan tyypillisesti joko tapaksena tai alkuruokana.

Lue myös: Kotilieden parhaat kylmät keitot

Kevyeksi hellepäivän lounaaksi gazpacho taipuu rapeakuorisen leivän kera nautittuna ja sujahtaa sulavasti myös noutopöydän tarjottavaksi. Kaada keitto kannuun, nosta buffetpöytään tarjolle ja aseta viereen esimerkiksi pienet shottilasit. Helppoa retkiruokaakin se on ja kulkee näppärästi mukana termarissa. Keitto käy juotavaksi siitä samasta emalimukista, josta kahvinkin ryystäisi.

Gazpacho valmistuu helposti ja nopeasti tehosekoittimessa, joten lieden ääressä ei kuumana kesäpäivänä tarvitse turhaan hikoilla. Keitto kannattaa kuitenkin tehdä hyvissä ajoin valmiiksi, sillä se on parhaimmillaan täysin kylmänä. Nosta siis valmis soppa vähäksi aikaa jääkaappiin viilenemään ja paahda sillä välin esimerkiksi valkosipulileipää keiton kaveriksi.

gazpachon valmistus

Vaikka gazpacho nykyään tunnettaankin parhaiten kylmänä tomaatti- tai vihanneskeittona, alkuperäinen versio piti sisällään vain kuivahtanutta leipää, valkosipulia, oliiviöljyä sekä suolaa ja viinietikkaa. Tomaatti, paprika ja muut vihannekset yleistyivät gazpachon aineksina vasta paljon myöhemmin. Vähintään yhtä ihanalta keitto maistuu myös mansikoista valmistettuna tai manteleilla täytelöitettynä.

1. Tomaattinen gazpacho

Pepen gazpacho nielee kaikki sesongin herkullisimmat kasvikset. Tomaatti, avomaankurkku ja paprika ovat sen tärkeimpiä ainesosia. Paloittele kasvikset tehosekoittimeen, lisää ripaus suolaa, sherryviinietikkaa sekä öljyä, paina kone käyntiin ja kas, valmista tuli!

Tomaattinen kylmä keitto kannattaa herkutella basilikaöljyn ja tuoreen, rapeakuorisen leivän kanssa.

tomaattigazpacho

Ohje: Pepen gazpacho

2. Mansikkagazpacho

Kun mansikoiden sesonki on parhaimmillaan, kannattaa pari litraa niistä surauttaa ihanan kylmän keiton. Mansikoiden lisäksi tähän ihanan raikkaaseen ja piristävään punaiseen soppaan tulee muun muassa avomaan kurkkua, makeaa suippopaprikaa ja chiliä. Iki-ihanan mansikkagazpachon kruunaa päälle murusteltu fetajuusto sekä tuore basilika –  nam!

Gazpacho mansikoista

Ohje: Mansikkagazpacho

3. Mantelikeitto

Eräs suosittu espanjalaisen kylmän keiton muoto on valkoinen eli ajo blanco malagueño. Se valmistetaan manteleista, leivästä, viinietikasta sekä oliiviöljystä ja maistuu nimensä mukaisesti valkosipulilta. Vaikka tähän manteligazpachoon kynsiä surautetaankin kokonaiset kymmenen kappaletta, määrää voi toki jokainen viilata omaan suuhunsa sopivaksi. 

Manteleita voi halutessaan liottaa muutaman tunnin tai vaikkapa yön yli. Se tekee manteligazpachon rakenteesta samettisen pehmeän.  

Manteligazpacho

Ohje: Manteligazpacho

Kommentoi

Kommentoi juttua: Gazpacho – Espanjan kuuluisin keitto piristää tapas-tarjoilun ja hellepäivän

Sinun täytyy kommentoidaksesi.