Kotilieden suosituimmat reseptit 2021 – maailman pehmein vispipuuro, tangzhong-sämpylät ja pääministerin fetapiirakka saivat kokkaajat tarttumaan kauhan varteen

Kotilieden suosituimmat reseptit 2021 innostivat kotikokkaajat kokeilemaan uusia ja klassikkoreseptejä. Joko olet keittänyt Maaritin ylitsepääsemättömän hyvää vispipuuroa? Tai leiponut vuoden puhutuinta fetapiirakka pääministerin ohjeella?

Kotilieden suosituimmat reseptit 2021 saavat kotikokkaajan sormet syyhyämään. Kotilieden suosituimmat reseptit 2021 saavat kotikokkaajan sormet syyhyämään. Pandemian keskellä ihastuttivat erityisesti klassikko-ohjeet, kuten vispipuuro, pannukakku ja blinit. Leivonnaisista puhutuin oli pääministerin fetapiirakka, jota leivottiin ahkerasti. Kurkkaa suosikkireseptit ja kokkaa oma lempparisi!

1. Kotilieden suosituimmat reseptit 2021: Maaritin vispipuuroa kehutaan maailman pehmeimmäksi

Jos vispipuuro saa kiljaisemaan ilosta, niin täytyyhän sitä tehdä! Vuoden ylivoimaisesti suosituin ruokaohje Kotilieden lukijoiden keittiöissä oli kolmen marjan maailman pehmein vispipuuro. Maaritin vispipuuron kuohkeutta hämmästeltiin sosiaalisen median kanavissa.  Jopa vuosikymmeniä vispipuuroa tehnyt kotikokki ihmetteli, miten noin samettinen lopputulos syntyy.

”Olen tehnyt vispipuuroa säännöllisesti parinkymmenen vuoden ajan, mutta miksi se ei koskaan näytä noin hyvältä!?”

”En ole kyllä varmaan ikinä nähnyt noin ihanan pehmeän näköistä vispipuuroa,” kommentoi joku toinen.

Ohje Maaritin supersamettinen vispipuuro saa kiljaisemaan ihastuksesta! Nyt Maarit jakaa kolmen marjan puuronsa salaisuuden

2. Johanna leipoi pehmeät sämpylät Tangzhong-menetelmällä

Kotilieden lukijat rakastavat myös leivontaa. Erityisesti kolme reseptiä nousivat ylitse muiden vuonna 2021: maailman pehmeimmät sämpylät, leipuri ja ravintoloitsija Teemu Auran pullat sekä lukijan jännittävä ja haastava kakku Tarta Karpatka.

Maailman pehmeimmät sämpylät valmistuvat esitaikinan avulla. Esitaikina keitetään vedestä ja vehnäjauhoista. Se lisätään taikinaan alkuvaiheessa. Esitaikinalla on monta nimeä. Aasiassa syödään paljon superhöttöistä leipää ja siellä esitaikina kulkee nimellä Tangzhong-menetelmä. Se on tuttu aasialaisesta hokkaido milk bread -leivän ohjeesta. Leipä on kuohkea ja ilmava. Siinä on todella ohut kuori ja pehmoisen pumpulinen sisus. Menetelmää kutsutaan myös water roux -menetelmäksi, joka on leivontatermi tämän tyylisen esitaikinan tekemiseen.

2. Sämpylät tangzhong-menetelmällä – näin leivot elämäsi pehmeimmät sämpylät

Maailman pehmeimmät sämpylät valmistuvat esitaikinan avulla. 

Maailman pehmeimmät sämpylät valmistuvat esitaikinan avulla.  Kuva: Johanna Luoma

3. Huippukokki Teemu Aura ja täydellisen pullan kaava

Leipuri ja ravintoloitsija Teemu Auraa voisi kutsua Suomen omaksi pullapojaksi. Hän jos kuka taitaa täydellisen pullataikinan teon. Hän pyörittänyt 11 vuoden ajan Patisserie Teemu Aura -leipomo-konditoriaketjua Helsingissä. Uusin kahvila aukesi vuoden 2022 alussa Helsingin Lauttasaareen ja seuraavaa odotellaan avautuvaksi Espoon Kauklahteen kevään 2022 aikana.

Teemun vinkit täydellisen pullataikinan tekemiseen ovat yksinkertaiset. Luota hyviin raaka-aineisiin, käytä tarpeeksi voita sekä älä laita taikinaan liikaa jauhoja.

Pulla päivässä, kaksi parhaassa! Huippukokki Teemu Aura kertoo, kuinka syntyy täydellinen pulla

4. Kaisun kakku vie kielen mennessään

Tarta Karpatka on puolalainen perinnekakku, jonka tuhti voikreemitäyte on ylitsepääsemättömän herkullinen. Kotilieden ruokaryhmässä ahkerasti reseptejä ja ruokakuvia julkaiseva lukija Kaisu Karlsson paljastaa, miten pohjan tuulihattutaikina onnistuu ja täytteestä tulee erityisen herkullinen.

Ihastuttava Tarta Karpatka saa veden kielelle – näin leivot puolalaisen herkkukakun Kaisun vinkeillä

5. Pääministerin fetapiirakka oli vuoden puhutuin leivonnainen

Pääministeri Sanna Marin on kiireinen, mutta ei niin kiireinen etteikö kerkeä leipoa perheelleen välillä supersuosittua fetapiirakkaa. Sanna Marinin uskomattoman helppo ja herkullinen fetapiirakkaa hurmasi suomalaiset syksyllä 2021. Piirakka nousi Kotilieden Tiktok-kanavan suosituimmaksi video-ohjeeksi hetkessä.

5. Sanna Marinin fetapiirakka

Sanna Marinin fetapiirakka on helppo tehdä valmiiseen piirakkapohjaan. Täytteessä on lähes kilo kasviksia. 

Sanna Marinin fetapiirakka on helppo tehdä valmiiseen piirakkapohjaan. Täytteessä on lähes kilo kasviksia.  Kuva: Sanna Mansikkamäki

6. Anni Hautalan uunilohi on ikisuosikki

Kotilieden lukijoita kiinnostavat myös julkkisten kotiruokaohjeet. Kaksi kirjaa julkaissut radiojuontaja Anni Hautalan uunilohiohje on yksi suosituimmista Annin ohjeista. Siinä ei säästellä täytteissä eikä pihtailla kaloreissa. Smetana tekee Annin uunilohesta vastustamattoman arkiruoan.

Juontaja Anni Hautalan nopea uunilohi on ehkä parasta mitä olet vähään aikaan syönyt – ei pihtailla täytteissä

7. Vappu Pimiän spagettivuoka on noussut kotiruokien klassikoksi

Juontaja Vappu Pimiän kotiruokaohjeet kiinnostavat myös. Vappu suosii erityisen helppoja kotiruokia ja hänen omat suosikkiohjeensa onkin koottu yhteen Kotilieden arkistoon. Vapulla on kaksi lasta ja kiireinen arki tuo omat haasteensa arkiruokailuun. Vapun mielestä arkiruoan pitää valmista nopeasti ja sen on oltava maistuvaa. Erilaiset pastat ovat Vapun perheen erityisiä suosikkeja. Vapun suosituin pastaohje Kotilieden arkistossa on spaghettivuoka, joka tehdään tutusta jauhelihakastikkeesta, mutta tarjoillaan hieman eri tapaan.

Vappu Pimiän maistuva spagettivuoka

8. Sikke Sumarin rapeakuoriset sämpylät nostavat aamupalan uudelle tasolle

Kotilieden lukijat tykkäävät kokeilla erilaisia leipä- ja sämpyläohjeita. Joulun aikaan suosittuja leipäohjeita ovat erilaiset saaristolaisleivät. Nauvon saaristolaisleipä on joulun ajan hittiohje. Muina aikoina erityisesti sämpyläohjeet kiinnostavat. Sikke Sumarin luotto-ohje sämpylöihin toimii aina. Siken kesäpaikan Naminamasten rapeakuoriset sämpylät ovat hitti vuodesta toiseen. Niiden salaisuus piilee edellisenä iltana tehdyssä taikinassa, joka tuo sämpylöihin syvyyttä ja makua. Taikinaa ei tarvitse edes vaivata, sitko syntyy itsestään yön aikana.

Vapun arkiruoat ovat helppoja ja maistuvia. 

Vapun arkiruoat ovat helppoja ja maistuvia.  Kuva: Arto Wiikari

NamiNamasten rapeakuoriset sämpylät ovat täydelliset – katso Sikke Sumarin helppo sämpyläohje

9. Isoäidin pannukakku

Isoäidin pannukakkuohje on myös Kotilieden yksi suosituimmista ohjeista. Sen salaisuus on siinä, että taikinaan ei lisätä liikaa sokeria. Makeus tulee sitten hillosta, joka tarjoillaan pannarin kanssa.

Isoäidin pannukakku 

10. Blinit ravintola Nevskin legendaarisella ohjeella

Sydäntalvella Kotilieden lukijoita kiinnostaa paras bliniohje. Klassikko-ohje toimii. Se on peräisin Helsingissä toimineen, vuonna 2003 lopettaneen, venäläiseen ruokaan erikoistuneen Alexander Nevskin keittiöstä. Reseptin on antanut aikoinaan Kotiliedelle Nevskin keittiöpäällikkö Pekka Immonen. 

Nevskin blinit

Nevskin blinit ovat suosittua talviruokaa. Blinikausi on nyt käynnissä. 

Nevskin blinit ovat suosittua talviruokaa. Blinikausi on nyt käynnissä.  Kuva: Kristiina Kurronen

Keskustelu

Kommentoi juttua: Kotilieden suosituimmat reseptit 2021 – maailman pehmein vispipuuro, tangzhong-sämpylät ja pääministerin fetapiirakka saivat kokkaajat tarttumaan kauhan varteen

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X