lohta ja bataattimuusia

Intialainen ruoka maistuu mausteiden ystäville – katso herkulliset ohjeet!

Intialainen ruoka hurmaa mausteisuudellaan. Mausteet ovat intialaisen ruoan sielu, ja runsas mausteiden käyttö lienee ominaisin piirre intialaiselle ruoalle, vaikka isossa ja väkirikkaassa maassa alueelliset, ilmastolliset, kulttuuriset ja uskonnolliset erot näkyvät keittiössäkin.

Intialaisen keittiön tyypillisiä mausteita ovat muun muassa chili, inkivääri, juustokumina eli jeera, kurkuma, korianteri, kardemumma, kaneli ja sahrami.

Mausteiden määrän takia intialaisten ruokaohjeiden ainesosaluettelot ovat usein pitkiä, mutta sitä ei kannata säikähtää, sillä muuten intialainen ruoka valmistuu yleensä melko tavanomaisista aineksista.

Intialainen ruoka: palak paneer

Monet intialaiset ovat kasvissyöjiä, joten intialaisesta keittiöstä löytyy kosolti maukkaita ja ravitsevia kasvisruokaohjeita.

Palak paneer eli intialainen pinaattimuhennos lienee monelle tuttu ruoka etnisistä ravintoloista, mutta se syntyy helposti kotikeittiössäkin. Tarjoa pinaattimuhennos riisin tai pehmeän naanleivän kera.

Intialainen kasvistagine haudutetaan porkkanasta, kukkakaalista sekä punaisista linsseistä ja tarjotaan jogurttipohjaisen raitakastikkeen ja couscousin tai riisin kera.

Intialainen ruoka: intialainen kasviskastike

Intialainen tomaatti-juustokastike on pähkinöillä ja juustolla rikastettu kasviskastike, jossa mausteiden kirjo on täydellisessä tasapainossa.

Intialainen munakoisosalaatti on maukas alkuruoka, lisuke tai kevyt lounas. Se tehdään öljyssä paistetuista munakoisoviipaleista, joille seesaminsiemenet antavat makua ja linssit ruokaisuutta.

Lohta ja bataattimuusia intialaisittain on vaivaton arkiruoka, joka saa intialaisen maun vain muutamasta mausteesta.

Intialainen ruoka: kanacurry

Arkiateriaksi sopii myös kanacurry, joka sakeutetaan muhevasti bataatilla. Intialainen currytahna antaa ruoalle lämpöä, kookosmaito puolestaan pehmentää kokonaisuutta.

Viikonlopun intialaiselle illalliselle puolestaan sopii lammascurry, jonka hauduttelu vaatii hiukan aikaa.

Maukasta viikonloppuruokaa ovat myös intialaiset lammasvartaat, jotka tehdään lampaan jauhelihasta ja tarjotaan vaikka kukkakaaliriisin kera.

samosat

Illanistujaisten suolapalaksi, kahvipöytään tai vaikka eväskoriin sopivat intialaiset samosapiiraat, jotka voi täyttää jauhelihalla tai broilerilla.

Lassi eli intialainen jogurttijuoma sopii aterian jälkiruoaksi tai ruoan mausteisuutta lieventämään.

Lisää ruokaideoita maailmalta:
Marokkolaisia ruokia mausteiden nälkään
Aasialainen ruoka tuo auringon keittiöön
Meksikolaista ruokaa rennosti
Keittoja kansainvälisistä katukeittiöistä

Katso myös Anna.fi/Ruoka: Innostu intialaisesta ruoasta

Avainsanat

Keskustelu

Kommentoi juttua: Intialainen ruoka maistuu mausteiden ystäville – katso herkulliset ohjeet!

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X