Ruoka

Kalapihvit uunissa ja pannulla – maukkaat pihvit onnistuvat ohesta, hauesta, seitistä ja jopa savukalasta

Kalapihvit maistuvat arkiaterialla perunoiden kera, hampurilaisten välissä tai herkullisena kesäruokana raikkaan jogurttikastikkeen kanssa. Tuore kala, kerma ja voi ovat parhaiden kalapihvien salaisuus.

Kalapihvit tuovat vaihtelua viikottaiseen kala-ateriaan. Niin lohesta kuin edullisimmistakin kaloista syntyy maukasta ja vähän erilaista ruokaa, kun pyöräytät kalan pihveiksi tai pyöryköiksi.

Lue myös: Kasvis- ja kalapyörykät ihastuttavat raikkailla mauillaan – 6 mainiota ohjetta

Kalapihvit voi tehdä melkein mistä kalasta tahansa. Kalaksi sopii lohi, kuha, seiti ja ahven. Erityisen makoisat kalapihvit valmistuvat hauesta. Hauki on suotta aliarvostettu ja hyljeksitty kala. Kotimainen hauki on todellista ilmastoruokaa, maultaan herkullista ja vieläpä hinnaltaan varsin edullista. Jos onnistut onkimaan vonkaleen itse vaikka mökillä, aina vain parempi. Kalapihvit voi pyöräyttää myös uunilohen rippeistä tai lämminsavulohesta.

Kalapihvien valmistus on kaikkea muuta kuin työlästä. Jykevä monitoimikone jauhaa myös ruodot niin hienoksi, etteivät ne syödessä liiemmin häiritse, joten se kesyttää myös ruodoistaan tunnetun hauen. 

Kananmuna sitoo massan yhteen ja tilkka kermaa tai ranskankermaa pitää pihvit mehevinä. Mausteeksi sopivat tuoreet yrtit, kuten tilli, persilja tai basilika sekä sitruuna ja suola. Jos makuun kaipaa lisäjujua, kalapihvit voi maustaa aasialaisittain tuoreella korianterilla sekä ripauksella inkivääriä ja chiliä. 

Kalapihvit paistuvat uunissa tai pannulla. Voissa paistaen kalapihviestä tulee erityisen maukkaita ja ihanan rapeapintaisia. Toisaalta iso satsi kalapihvejä paistuu näppärimmin uunissa.

Kalapihvit ovat siitä mainio ruoka, että niitä voi tehdä kerralla pienenkin määrän. Toisaalta ison satsin tekeminen kerralla kannatta. Pihvit maistuvat hyviltä kylminäkin leivän päällä, ja niistä saa helposti rakennettua herkullisen kalaburgerin ruisleivän väliin. Kalapihvit voi myös pakastaa kiireistä arki-iltaa varten.

1. Kalapihvit maistuvat yrtti-kermaviilikastikkeen kanssa

Vaalea kala sopii kalapihveihin erinomaisesti. Tässä ohjeessa on käytetty kuhafileetä. Vaaleissa kalapihveissä on todella herkullinen maku, joka tulee paitsi tuoreesta kalasta, myös yrteistä, sitruunasta ja valkosipulista. Kyytipojaksi vielä perinteikästä yrtti-kermaviilikastiketta niin avot!

kalapihvit
Kalapihvit maistuvat perunamuusin kera, mutta maistuvat myös lohkoperunoiden ja dippikastikkeiden kera. Kuva: Kristiina Kurronen

Ohje: Kalapihvit

2. Kalamurekepihvit – näissä pihveissä ei ole vaaraa ruodoista

Selätä ruotoisa mutta maukas hauki tai pikkuahvenet jauhamalla ne meheviksi pihveiksi tai pyöryköiksi. Kalamurekepihvit on helppo tehdä monitoimikoneessa.

Tarjoa kauniin värisiksi paistetut, maukkaat pihvit pääruoaksi hölskykurkkujen sekä vanhan kunnon kananmuna- tai kermaviilikastikkeen kera. Ne ovat kalamurekepihveille täydellinen pari.

kalamurekepihvit
Kalamurekepihvit valmistuvat monitoimikoneessa suit sait. Kone jauhaa myös ruodot hienoksi. Kuva: Jarmo Wright

Ohje: Kalamurekepihvit

3. Kalapihvit lohesta kätkevät sisäänsä porkkanaa ja perunaa 

Lohipihveihin sopii hyvin erilaiset kasvikset. Päältä rapeat, sisältä mehevät kasvis-lohipihvit kätkevät sisäänsä myös porkkanaa ja perunaa. Herkullisen maun salaisuus piilee manteleissa, jotka jauhetaan muun massan sekaan. Pihvit kypsyvät meheviksi niin pannulla paistaen kuin uunissa paahtamallakin.

kasvis-lohipihvit
Raastetut kasvikset sekä mantelit pitävät huolen siitä, että lohipihvit pysyvät paistettaessa ihanan mehevinä. Kuva: Kristiina Kurronen

Ohje: Kasvis-lohipihvit

4. Kalapihvit onnistuvat myös lämminsavulohesta

Lämminsavulohi-perunapihvit on mainio ruoka hävikin häätöön. Edellispäivän perunamuusin tähteet upotat näppärästi näihin superhelppoihin lämminsavulohi-perunapihveihin, joissa maistuu mukavasti myös tilli ja sitruuna. Rapea pinta syntyy, kun pyörittelet pihvit korppujauhoissa ja paistat pannulla reilussa lorauksessa öljyä.

Kylkeen sopii raikas, avokadolla höystetty vihersalaatti sekä tuoreilla yrteillä ryyditetty jogurttikastike.

lämminsavulohi-perunapihvit
Savulohi-perunapihvit maistuvat jogurttikastikkeen ja raikkaan salaatin kera. Kuva: Pekka Holmström

Ohje: Lämminsavulohi-perunapihvit

5. Kalapullat seitistä voi taputella pihvien muotoon

Kalapullat voi paistaa myös pihvin muotoon. Edulliset, helpot ja maukkaat kalapullat tai -pihvit tehdään pakastealtaan taviksesta, seitifileestä. Kalapullat on helppo tehdä ja ne valmistuvat hyvin samaan tapaan kuin lihapullatkin, mutta joukossa on myös perunaa ja mausteena tilliä.

kalapyörykät
Kalapullat voi pyöräyttää myös pihvin muotoon. Arki-illan edullinen kala-ateria tehdään pakasteseitistä. Kuva: Kristiina Kurronen

Ohje: Kalapullat

6. Kalamurekepihvit Vappu Pimiän tapaan

Kalapihvit voi pyöräyttää myös useammasta eri kalalajista. Esimerkiksi vähärasvainen hauki saa mahevyyttä rasvaisesta lohesta. Vappu Pimiä kalamurekepihvit terästetään sitruunalla ja kapriksilla. Maukkaat kalapihvit sopivat niin arki-illan aterialle kuin viikonlopun herkutteluunkin.

kalamurekepihvit
Vappu Pimiän kalamurekepihvit valmistuvat hauesta ja lohesta. Kuva: Pekka Holmström © Pekka Holmström

Ohje: Vappu Pimiän kalamurekepihvit

Lue myös Anna.fi: Thai-kalapihvit ja kookoskastike jatkojalostuvat hampurilaisiksi

Kommentoi

Kommentoi juttua: Kalapihvit uunissa ja pannulla – maukkaat pihvit onnistuvat ohesta, hauesta, seitistä ja jopa savukalasta

Sinun täytyy kommentoidaksesi.