Ruoka

Mehevä kasvispiirakka – katso parhaat täytteet, myös gluteenittomiin ja vegaanisiin piirakoihin

Kun mietit tarjottavaa isommalle porukalle tai haluat herkutella astetta terveellisemmin, on kasviksilla lastattu suolainen piirakka hyvä valinta.

Kasvispiirakan ehdottomiin etuihin kuuluu sen monipuolisuus ja muunneltavuus. Mureapohjainen kasvispiirakka on aina ajankohtainen, kun lastaat sen sesongin aineksilla. Täytteitä vaihtelemalla saat piirakasta aina erilaisen niin maultaan kuin ulkonäöltäänkin.

Lue myös: Parsa maistuu piirakassa – 5 mehevää ohjetta

1. Kasvispiirakka maistuu kaikille

Kasvispiirakka sopii myös moneen ruokavalioon, kun huomioit piirakkaa leipoessasi jauhovalinnat ja täytevaihtoehdot. Gluteenittomaksi piirakka taipuu gluteenittomalla jauhoseoksella tai pakastealtaan valmiilla gluteenttomalla piirakkapohjalla. 

Gluteenittoman kasvispiirakan leipominen on helppoa, mutta vaatii omat niksinsä. Hyväksi havaitun gluteenittoman piirakkapohjan salaisuus on keitetty peruna. Se tekee muuten kuivakasta gluteenittomasta pohjasta kostean, mutta kuitenkin riittävän napakan.

Fetapiirakka gluteenittomalla pohjalla.

Ohje: Fetapiirakka gluteenittomalla piirakkapohjalla

Kasvispiirakka on mahdollista leipoa myös kokonaan ilman eläinkunnan tuotteita, kun valitset voin sijaan maidotonta leivontamargariinia. Vegaanisen kasvispiirakan täyte tehdään sekoittamalla keskenään 2 dl maustamatonta soijajogurttia, 2 dl kaurakermaa ja 1 rkl perunajauhoja. Kasvikset voi valita maun ja mieliteon mukaan. Lisämehevyyttä saat vegaanisella juusto- eli vuustoraasteella.  

Lue myös: Gluteeniton suolainen piirakka x 3

2. Kasvispiirakka Välimeren twistillä

Välimeren kasvispiirakka toimii iltapalalla tai kemuissa, sillä sitä valmistuu kerralla iso vuoallinen. Nimensä mukaan tämä kasvispiirakka yhdistää Välimeren parhaat maut eli munakoison, tomaatit, oliivit ja yrtit maukkaaksi kokonaisuudeksi. Piirakka on parhaimmillaan levättyään yön jääkaapissa.

välimeren piirakka

Ohje: Välimeren piirakka

3. Helppo ja nopea kasvispiirakka fetajuustolla

Valmiista lehtitaikinasta valmistettava fetapiirakka on kiireisen tai laiskan leipurin unelma. Ranskalaiselta avopiirakalta eli galettelta mallia ottanut kasvispiirakka on rennon rustiikkinen. Reunat taitellaan ja rypytetään huolettomasti täytteen päälle. Uunin lämmössä makoisaksi paahtuneet kasvikset ja fetajuusto ovat ihania yhdessä.  

Helppo fetapiirakka valmistuu lehtitaikinalevystä.

Ohje: Fetapiirakka helposti valmiista lehtitaikinasta

4. Vaivaton tomaattipiirakka

Taikasanat helppo, nopea ja raikas pätevät tähän herkulliseen tomaatti-juustopiirakkaan. Pohjataikina poimitaan valmiina kaupan pakastealtaasta eikä täytteenkään kanssa tarvitse turhia tuskailla. Paistetun ja jäähdytetyn piirakkapohjan päälle ladotaan ricottajuustoa sekä marinoitua tomaatti-yrttisalaattia.

tomaatti-ricottajuustopirakka

Ohje: Tomaatti-ricottajuustopiirakka

5. Suolainen tarte tatin porkkanoista 

Klassikkotorttuna tunnettu Tarte tatin leivotaan tällä kertaa porkkanoista. Mehevän pohjan salaisuus on taikinaan raastettu parmesaanijuusto. Seesaminsiementahnalla eli tahinilla maustetut porkkanat saavat lisämakua vuohenjuustosta.

tarte tatin porkkanasta

Ohje: Tarte tatin porkkanasta

6. Gluteeniton ja vegaaninen bataattipiirakka

Jos etsit jotain vähän erilaista, on värikäs bataattipiirakka valintasi. Piirakan pohja tehdään ohuen ohuiksi siivutetuista bataateista, jotka asetellaan uunipellille limittäin ja lomittain. Uunista tultuaan bataattiviipaleiden päälle levitetään höysteet. Bataatin mieto, aavistuksen makea maku on helppo yhdistää erilaisiin piirakkatäytteisiin, kuten itse tehtyyn hernepestoon, oliiveihin ja aurinkokuivattuihin tomaatteihin. 

värikäs bataattipiirakka

Ohje: Värikäs bataattipiirakka

Kommentoi

Kommentoi juttua: Mehevä kasvispiirakka – katso parhaat täytteet, myös gluteenittomiin ja vegaanisiin piirakoihin

Sinun täytyy kommentoidaksesi.