Ruoka

Miten linssejä käytetään? Poimi vinkit ja katso 6 herkullista ohjetta

Linssit ovat monipuolista, terveellistä ja edullista syötävää. Valmistat niistä vaivatta niin keitot, kastikkeet, padat, muhennokset kuin ruokaisat salaatitkin. Poimi ohjeet linssien käyttöön ja 6 herkullista linssiruoan ohjetta.

Hernekasveihin kuuluvat linssit ovat niin pennynvenyttäjän kuin terveystietoisenkin unelmaruokaa. Pussillisesta kuivattuja linssejä riittää syötävää useammalle aterialle eikä hinta päätä huimaa. Linsseissä on paljon proteiinia, kuituja sekä kivennäsiaineita, mutta vain vähän rasvaa ja energiaa. Linssit kuuluvat erityisesti kasvisruokavaliota noudattavien lautaselle mutta täydentävät myös sekasyöjien ruokavaliota. 

Lue myös: Linssit ilahduttavat arjen aterioilla – keitossa, kasvispadassa, salaateissa ja muissa herkuissa

Linssejä löydät kaupasta kuivatuotteina sekä valmiiksi keitettyinä ja tölkitettyinä. Säilykelinssit ovat käyttövalmiita sellaisenaan. Kuivatut linssit tulee aina huuhdella ja keittää. Linssejä on hyvä pitää kaapissa varalla, sillä ne ovat pikaruokaa parhaimmillaan.

linssiragu ja linssipastaa
Linsseistä valmistetaan myös pastaa. Linssipasta sisältää huomattavasti enemmän proteiinia kuin tavallinen pasta ja se sopii myös gluteenittomaan ruokavalioon.

Miten kuivattuja linssejä käytetään? 

Linssien käyttö on helppoa ja nopeaa, sillä pavuista poiketen linssejä ei ole välttämätöntä liottaa ennen käyttöä, pelkkä huuhtelu ja keittäminen riittävät. Linssien liottaminen raikkaassa kylmässä vedessä puolisen tuntia kuitenkin lyhentää keittoaikaa noin puolella. Liotettaviksi sopivat niin vihreät kuin mustatkin linssit. Sen sijaan punaisia ja keltaisia linssejä ei kannata liottaa.

Ennen keittämistä linssit huuhdellaan huolellisesti, jotta mahdolliset pienet kivet huuhtoutuvat pois. Linssit kypsennetään kaavalla yksi osa linssejä, kaksi osaa vettä. Keittoaika vaihtelee linssilajista riippuen noin vartista reiluun puoleen tuntiin. 

Lue myös: Pavut ja linssit ovat edullista arkiruokaa – näin valmistat ne oikein

Kuinka kauan linssit säilyvät hyvänä?

Kuivatut linssit säilyvät käyttökelposina pitkään, jopa vuoden tai pidempäänkin. Myös säilykelinssien käyttöikä on pitkä. Pakkauksen kyljessä oleva parasta ennen -päivämäärä on vain suuntaa antava. Yleensä linssit ovat käyttökelpoisia vielä päiväyksen umpeuduttuakin. Keitetyt linssit säilyvät hyvänä muutaman päivän, ja linssejä voi myös pakastaa. 

Valitse linssilaji käyttötarkoituksen mukaan

Linssit ovat monipuolisia ja sopivat kypsennettyinä lisukkeeksi ja salaatteihin. Lisäksi niistä valmistuu herkullisia keittoja, patoja, kasvispihvejä ja -pyöryköitä, soseita, kastikkeita, muhennoksia sekä erilaisia tahnoja esimerkiksi leivän päälle.

linssit
Valitse linssilaji käyttötarkoituksen mukaan. Ylhäältä myötäpäivään: punaiset linssit, De puy -linssit, vihreät linssit, belugalinssit.

Punaiset ja keltaiset linssit ovat helppokäyttöisiä ja yleensä kuorittuja sekä halkaistuja. Siksi ne hajoavat keitettäessä puuromaiseksi soseeksi. Koostumuksensa ansiosta punaiset ja keltaiset linssit sopivat erinomaisesti erilaisiin muhennoksiin, pataruokiin, levitteisiin ja keittoihin. Punaisten ja keltaisten linssien etuihin kuuluu myös niiden lyhyt keittoaika. Vartissa valmiit linssit ovatkin erinomainen arkiruokien raaka-aine.

Käytä punaisia linssejä esimerkiksi näissä ruoissa:

sakea libanonilainen linssikeitto
Sakea libanonilainen linssikeitto on samaan aikaan samettisen pehmeä ja lämmitävän mausteinen. Juuri sopiva ruoka kylmiin päiviin tai, jos flunssaa pukkaa.

Vihreissä linsseissä on punaisista linsseistä poiketen kuori tallella, joten niiden keittoaika on hieman pidempi, noin 20-30 minuuttia. Vihreät linssit jäävät keitettäessä kiinteiksi ja siksi ne sopivat lisukkeeksi riisin tapaan ja ovat myös erinomaisia pihveissä, padoissa, salaateissa ja pataruoissa. 

Käytä vihreitä linssejä esimerkiksi näissä ruoissa:

mujaddara eli Lähi-idän linssi-riisilisäke
Mujaddara eli Lähi-idän linssi-riisilisäke on edullinen ja maukas ruoka. Mujaddara koostuu riisistä ja linsseistä, joiden päälle on nostettu paistettua sipulia.

Belugalinssit ovat pieniä ja mustia, maultaan herkullien aromaattisia. Ulkonäkönsä vuoksi niitä kutsutaan myös kasvissyöjän kaviaariksi. Belugalinssit eivät hajoa tai puuroudu keitettäessä, joten ne ovat erinomaisia salaatteihin, mutta toimivat hyvin myös kastikkeissa, pataruoissa tai vaikkapa kaalilaatikon seassa. Belugalinssien keittoaika on noin 30 minuuttia. Linssien liottaminen lyhentää keittoaikaa. Parhaimmillaan belugalinssit ovat hieman kiinteinä, eivät liian kypsinä.

Käytä belugalinssejä esimerkiksi näissä ruoissa:

linssibolognese
Perinteisen jauhelihan voi vaihtaa bolognesekastikkeessa belugalinsseihin. Ylijääneen linssikastikkeen voi sujauttaa lasagnen tai tortillojen väliin.

Vihreänsiniset, nimisuojatut De Puy -linssit ovat ranskalaisia ja maultaan aromikkaita ja hienostuneita. Ne sopivat hyvin salaatteihin, lisukkeisiin, patoihin ja pihveihin. Keittoaika on noin 30 – 40 minuuttia.

Kuivattujen linssien valikoima ei rajoitu vain punaisiin, keltaisiin ja vihreisiin linsseihin. Kierros etnisessä liikkeessä osoittaa, että linssien valikoima on on varsin laaja. Kokeile rohkeasti ja ihastu!

Kommentoi

Kommentoi juttua: Miten linssejä käytetään? Poimi vinkit ja katso 6 herkullista ohjetta

Mutkumetarvitaanmeidänvierailijat

Teillä on kanssa tämä säädösten vastainen käytäntö, että pitää vahvistella erikseen ettei halua mm. seurantakeksejänne.

Koittakaa nyt ihan oikeasti kasvaa aikuisiksi ja ymmärtää, että ylimääräisten klikkailujen vaatiminen ajaa käyttäjät esim. ulkomaalaisille sivustoille.

Sinun täytyy kommentoidaksesi.