Ruoka

Paahdetut kikherneet – näin teet niistä rapeita ja yhtä koukuttavia kuin chipsit ja popcornit

Paahdetut kikherneet ovat nerokas herkku. Kerran kokeiltuasi jäät taatusti koukkuun! Paahdetut kikherneet sopivat keittojen päälle sekä salaattien sekaan ja katoavat uuninpelliltä hetkessä vaikka sellaisenaan. Mausteita vaihtamalla saat kikherneistä aina uuden makuisia.

Voi mikä aarre pienessä kikhernetölkissä piileekään! Uunissa paahdetut kikherneet syntyvät pienellä vaivalla ja rouskuvat suussa niin, että naapurikin kuulee. 

Lue myös: Kikherne x 10: Kokkaa curry, hummus, falafelit, hyödynnä myös säilöntäliemi!

lehtikaali-caesarsalaatti
Paahdetut kikherneet toimivat salaateissa rapeana elementtinä krutonkien ja pähkinöiden tapaan. Kuva: Pekka Holmström

Kuuma uuni ja ronskisti mausteita

Hyvää, nopeaa, yksinkertaista ja niin koukuttavaa – uunissa paahdetut kikherneet valmistuvat vartissa vain kourallisesta raaka-aineita. Lisäksi tarvitset vain kuuman uunin.

Mausteita vaihtamalla kikherneiden makua voi muunnella lähes loputtomasti. Mausteita kannattaakin käyttää ronskisti. Kokeile mausteeksi currya, mieleisiäsi yrttejä, garam masalaa, juustokuminaa, chiliä, savupaprikaa tai oikaise valmiilla taco-mausteseoksella. Vaihda välillä myös rypsi- tai oliiviöljy aromikkaaseen seesamiin.

Uunissa paahtamisen sijaan voit valmistaa rapeat kikherneet myös pannulla paistaen.

Ohje: Rapeat kikherneet

rapeat kikherneet
Kikherneitä kannattaa paahtaa kerralla reilu satsi. Valmiiksi paahdettuja kikherneitä on helppo ja nopea lisätä salaattien sekaan. Kuva: Sampo Korhonen

Rouskuvan rapeita vai vielä aavistuksen pehmeitä? 

Paistoajan pituudella voit vaikuttaa kikherneiden rapeuteen. Vähennä paistoaikaa, jos haluat pinnalta rapean ja sisältä pehmoisemman koostumuksen. Läpeensä rapeita kikherneitä kannattaa paahtaa tovi pidempään.  

Tärkeää rapean koostumuksen kannalta on kikherneiden kuivaaminen ennen paistoa. Huuhtele ja valuta kikherneet lävikössä ja kuivaa ne sitten huolellisesti joko talouspaperiin tai puhtaaseen keittiöpyyhkeeseen. Poista myös kaikki irtoavat kuoret. Vasta sitten lisätään öljy ja mausteet.

porkkana-kikhernekeitto
Rapeat kikherneet tuovat samettisen sosekeiton rakenteeseen jujua. Kuva: Ari Heinonen

Paahdetut kikherneet sopiva salaatteihin, keittoon ja leffaherkuksi

Paahdetut kikherneet maistuvat lämpimänä tai jo jäähtyneenä joko sellaisenaan tai ruokien sekaan ripoteltuna. Kikherneitä kannattaakin paahtaa kerralla kunnon satsi. Kikherneet säilyvät hyvänä ilmatiiviissä kannellisessa rasiassa huoneenlämmössä useamman päivän.

Rapeat kikherneet tuovat esimerkiksi muutoin vähän yllätyksettömän kasvissosekeiton rakenteeseen mukavaa rousketta ja tekevät ateriasta hetkessä ruokaisamman. Kokeile paahdettuja kikherneitä esimerkiksi juustokuminalla ja korianterilla maustetun porkkanasosekeiton tai helpon neljän raaka-aineen bataattisosekeiton päällä.

Hyvässä salaatissa on aina vaihtelevasti jotain pehmeää, rapsakkaa, kypsää, raakaa, täyteläistä ja raikasta. Rapeat kikherneet toimivat salaateissa rapeana elementtinä ja tuovat salaattiannoksiin myös roppakaupalla proteiinia ja kuituja. Lisää paahdettuja kikherneitä kurkku-tomaattisalaattiin fetan kaveriksi tai vegaaniseen caesarsalaattiin perinteisten krutonkien sijaan.

paahdetut kikherneet
Paahdetut kikherneet haastavat leffaeväänä popcornit ja suolapähkinät. Kikherneet ovat hyvää ja terveellistä popsittavaa. Kuva: iStock

Kunnon satsi pitkään paahdettuja kikherneitä toimii myös pikkunaposteltavana ja leffaherkkuina sellaisenaan. Uunissa paahdetut kikherneet ovat sipsien ja popcornien ylivoimainen voittaja – vieläpä huikeasti terveellisempi sellainen.

Muista hyödyntää myös kikherneiden säilöntäliemi. Aquafabasta teet suussa sulavaa suklaamoussea, vegaanisia marenkeja tai rapeita vohveleita. 

Lue myös: Vegaaninen ihmeliemi, aquafaba – näin käytät sitä ruoanvalmistuksessa

Kommentoi

Kommentoi juttua: Paahdetut kikherneet – näin teet niistä rapeita ja yhtä koukuttavia kuin chipsit ja popcornit

Sinun täytyy kommentoidaksesi.