Joulukinkun kuorrutus

Joulukinkku ei ruskistu kypsennettäessä. Jäähtynyt kypsä kinkku kuorrutetaan ja ruskistetaan nopeasti uunissa, jotta siihen saadaan ruskea ja rapea pinta.

Ennen kuorruttamista jäähtyneestä kinkusta poistetaan mahdollinen verkko ja kamara sekä ainakin osa rasvasta.

Perinteinen sinappikuorrutus valmistetaan siten, että kinkun pinta voidellaan sinapilla ja sen jälkeen pinnalle ripotellaan korppujauhoja ja painellaan kokonaisia neilikoita. Sinapiksi kannattaa valita voimakkaan makuinen sinappi, kuten esimerkiksi Dijon-sinappi.

Vaihtoehtoisesti kinkun voi voidella myös sinappi-keltuaisseoksella (1 keltuainen/0,5 dl sinappia), hunaja-sinappiseoksella tai valmiilla hunaja-sinapilla, siirappi-hunajaseoksella, omena- tai appelsiinimarmeladilla tai pelkällä hunajalla. Kinkun voi voidella myös esimerkiksi vihreällä tai punaisella pestolla.

Korppujauhojen sijaan pinnalle voi ripotella myös ruiskorppujauhoja, hienonnettuja hapankorppuja, murskattuja maissihiutaleita, mantelijauhetta, seesaminsiemeniä, hienonnettua mysliä tai silputtuja yrttejä.

Lopuksi kinkku ruskistetaan unissa 225-250 asteessa noin 10-15 minuuttia, kunnes kinkun pinta on kauniin ruskea.

Katso myös:

Joulukinkku uusin maustein – katso video!
Näin sulatat joulukinkun
Joulukinkun paisto-ohjeet

Tilaa uutiskirjeemme niin saat sähköpostiisi säännöllisesti tietoa uusimmista jutuistamme ja kilpailuistamme.


Teksti: Mari Harjula

Keskustelu

  1. joulumuori Hyvinkäältä

    Itse kuorrutan kinkun aina fariinisokerin ja tulisen sinapin seoksella, päälle hieman korppujauhetta.
    Kaikki lapsetkin tykkäävät kovasti. Perinne on kiertänyt sukupolvelta toiselle ja hyväksi koettu.

  2. Kokkipoika Ave Turusta

    Eiköhän noilla ohjeilla kuorrutus onnistu. Hyvää Joulumieltä kaikille. Kokkipoika Ave Turusta.

  3. Anonyymi

    Vaimoni on aina ollut sitä mieltä että hän kuorruttaa kinkun oikein. Yllätän tänään ja kuorrutan hunaja/sinappi/keltuaisseoksella. Ilmoitan mahdollisesta katastrofista. Hyvää Joulua, tv Jema Hgistä

  4. Sikalan tontut Ilmajoelta

    Mies vetelee juuri sinappia sian pintaan ja heittelee ruiskorppujauhoja päälle;) eikun uuniin! Taustalla ehdoton kinkunpaistokipale ”Juice-Sika”. Rauhallista Joulua kaikille!

  5. PetuBXL

    Hyviä vinkkejä kaikki. Varokaa kuitenkin innostumasta neilikkakoristelun kanssa. Toissa vuonna noviisina laitoin niitä oikein runsaasti ja monin osin kinkku meni parin sentin syvyydeltä syömäkelvottomaksi liian voimakkaan neilikan maun vuoksi.

  6. vesa lahesta

    Kuorrutus ruskistuu kauniisti uunissa ja vesi kielellä odotan maistiaisia.

  7. Anonyymi

    justiinsa laitettiin kinkku uuniin

  8. Anonyymi

    kaikkihan sitä kinkkua vesikielellä odottelee

  9. Pia

    Me ainakin kokeillaan!!! 🙂

  10. Pia

    Me ainakin kokeillaan!!! 🙂

  11. Ööky

    Kinkku kuorutusta vaila valmis, 31.12.210
    Kinkku oli joulun jälkeen niin halpaa, että en voinut vastustaa.
    Hyvää uutta vuotta.

  12. Hemuli

    Terävällä veitsellä voi vetää kauniit ruudut pintaan kun on tehnyt kuorrutuksen!*kevyesti ettei tee viilloista liian syviä*

  13. Sika

    Laitoin 7.5-kiloisen kinkun uuniin eilen klo 22.00 ja otin pois tänään klo 14, eli se muhi pikkuhiljaa 16 tuntia vähän yli 100-asteisessa uunissa folioveneessä – ja tietenkin kamarapuoli alaspäin. Lopussa sisälämpötila 80 astetta, tykkäämme kunnolla kypsästä siasta. Pintasilaus voimakkaalla pippurisinapilla ja korppujauholla ja ruskistus 250-asteisessa uunissa. Todella hyvää. Maistuis varmaan sullekin!

  14. Vuosi 2012

    Kinkku on jo nyt uunissa!
    En malttanut odottaa, vaan aloitan kinkunsyönnin jo huomenna 19. päivä.
    Päädyn luultavasti sinappi ruiskorppujauhohuntuun…

  15. sinkku

    Miten kuorruttaa valmis kalkkuna- ja kinkkurulla? Vai onko ihan mahdoton noihin valmiisiin paistaa kuorrutusta ja miten on niiden paiston laita? Hyviä neuvoja kaivataan please!!

  16. single

    no ihan samalla tavalla, uskoisin. kuorrutuksellahan otetaan vaan se ”houkuttelevampi” väri siihen pintaan. itse luotan mustaan turun sinappiin

  17. Suomalainen sinappi maalilman paras!

    Ei kyllä Suomi sinaappi eli Turun , tai onko sen nimi nyt Auran sinaappi on MAALILMAN PARAS sinappi!!
    ei sitä mikään muu maku voita!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Alibi
Anna
Deko
Erä
Hymy
Kaksplus
Kippari
Kotilääkäri
Kotiliesi
Koululainen
Ruoka.fi
Parnasso
Seura
Suomen Kuvalehti
TM Rakennusmaailma
Tekniikan Maailma
Vauhdin Maailma
Golfpiste
Vene
Nettiauto
Ampparit
Plaza
Muropaketti