Sosekeitto on helppo ja nopea arjen pelastaja – kokosimme herkullisimmat keitto-ohjeet
Se nyt vain on kaikessa yksinkertaisuudessaan nerokas ja lähes täydellisyyttä hipova ruoka. Helppo, edullinen, maukas, lämmittävä, nopea, terveellinen ja loputtoman monipuolinen sosekeitto pelastaa arjen kiperimmänkin ruokapulman.
1. Sosekeitto palsternakasta
Liemijuureksena parhaiten tunnetusta palsternakasta syntyy herkullinen ja lämmittävä sosekeitto syysiltojen iloksi. Palsternakkakeitossa on myös juuriselleriä ja mausteena reilu ripaus juustokuminaa, jotka tuovat makuun jännää lisävärinää. Sakeuta soppa tuorejuustolla sekä kermalorauksella ja tarjoa paistettujen sienien kanssa.
2. Sosekeitto juuriselleristä
Tämä syksyinen keitto syntyy aromikkaasta juuriselleristä, jonka joukkoon soseutetaan myös perunaa, purjoa ja omenaa. Reilu kermaloraus muuttaa selleriin epäluuloisimminkin suhtautuvan mielen takuuvarmasti. Sellerikeiton viime silaus syntyy omena-saksanpähkinäsalsasta.
3. Sakea soppa syntyy linsseistä
Linssikeitolla lähtee kovempikin nälkä. Porkkanoiden ja sipulin lisäksi keittoon on soseutettu punaisia linssejä, jotka tuovat ruokaisuutta ja pitävät nälän loitolla pitkään. Sakean libanonilaisen linssikeiton hurmaava makumaailma syntyy juustokuminasta ja ripauksesta cayennepippuria.
Egyptiläinen linssikeitto on makumaailmaltaan runsas. Linssien lisäksi keittoon tulee tomaattia, porkkanaa, kesäkurpitsaa ja sipulia. Makua antavat sitruuna ja kumina.
Porkkana-linssikeitossa maistuvat chili, kookos ja inkivääri. Täydellinen keitto viilenevään syysiltaan.
4. Kukkakaali yllättää sosekeitossa
Ylellinen keitto syntyy yllättävän vähistä aineksista, mutta on sitäkin maukkaampaa. Loraukset valkoviiniä ja kermaa aateloivat samettisen kukkakaalikeiton, jonka viime silaus syntyy särmikkäästä korianteriöljystä.
Bretagnelainen kukkakaali-perunasosekeitto (Potage au chou-fleur) on samaan aikaan tyylikkään ranskalainen ja rustiikkisen maukas.
Palsternakka istuu hyvin kukkakaalikeiton makumaailmaan ja tuo soppaan säväyksen pähkinäisyyttä.
5. Mustajuurikeitossa ripaus luksusta
Oletko jo tutustunut mustajuureen? Nyt viimeistään on aika, sillä syksyn parsaksikin kutsutusta mustajuuresta valmistettua sosekeittoa kelpaa tarjota fiinimmillekin viikonloppuvieraille. Ranskankermalla ja kuohuviinillä aateloitu kuohkea mustajuurkeitto on jo itsessään melkoinen makunautinto, mutta päälle ripotellut siemenet ja lisänä tarjottavat parmesaanikeksit nostavat sen sosekeittojen luksusluokkaan.
6. Porkkanakeitto toimii aina
Porkkanasta ja bataatista syntyy tunnetusti ihanan aromikkaat ja pehmeät sosekeitot. Tämä samettinen porkkanakeitto jalostuu astetta maukkaammaksi lähi-idän pähkinäisellä mausteseoksella, dukkahilla. Sillä maustetaan myös lisänä tarjottavat hauskat tortillaleipäset.
Paahtamalla kaikesta tulee kaksin verroin parempaa. Paahdettu porkkanasosekeitto viimeistellään maustamattomalla ruokajogurtilla.
7. Sosekeitto lantusta yllättää
Tiesitkö, että lanttua syödään suomessa vain reilun kilon verran vuodessa henkeä kohti ja suurin osa siitäkin joulunaikaan? Laatikon lisäksi lantusta syntyy myös varsin mainio sosekeitto, joka maistuu vuoden ympäri. Lisämakua miellyttävän makea lanttusosekeitto saa päälle lisättävistä höysteistä: karamellisoidusta sipulista, paahdetuista siemenistä ja nokareesta Koskenlaskija-sulatejuustoa.
8. Samettinen siskonmakkarakeitto
Samettinen siskonmakkarakeitto on sekin mainio sosekeitto. Juju on soseuttaa kasvikset liemeen ja lisätä pannulla paistetut makkaranpalat vasta valmiin keiton päälle. Mainio idea erityisesti silloin, kun makkarat katoavat mystisesti muiden sattumien jäädessä kattilaan.
9. Kokeile maa-artisokkaa
Hienostunut sosekeitto tehdään hentoaromisesta maa-artisokasta. Anna raaka-aineiden päästä oikeuksiinsa ja täydennä makumaailmaa vain kermatilkalla sekä rouhaisuilla suolaa ja pippuria. Ylellinen maa-artisokkakeitto on omiaan alkukeittona, mutta jalostuu kokonaiseksi ateriaksi vaikka lämpimien voileipien avulla.
10. Yhdistä porkkana ja kikherneet
Porkkana-kikhernekeitto on helppo sosekeitto, jonka lämmin makumaailma syntyy korianterin- ja juustokuminan siemenistä sekä tujauksesta cayennepippuria. Osa kikherneistä soseutetaan keiton joukkoon, loput paahdetaan pannulla ja tarjotaan keiton päällä tuoreen korianterin ja ranskankermanokareen kera.
Artikkelia on muokattu 14.9.2023 klo 15:50
Lue myös Anna.fi: Näin teet herkullisen chili-bataattisosekeiton, joka tarjotaan peston kera.
Kommentoi
Kommentoi juttua: Sosekeitto on helppo ja nopea arjen pelastaja – kokosimme herkullisimmat keitto-ohjeet